Danmarks nye fattige - hvor skal de bo? Nye beregninger: Så hårdt rammer kontanthjælpsloftet enlige mødre
Op til 4.500 kroner. Så meget risikerer enlige mødre på kontanthjælp at miste, hvis regeringen får indført sit kontanthjælpsloft.  Modelfoto: SCANPIX arkiv
Det nye kontanthjælpsloft kommer til at ramme de enlige mødre hårdere end hidtil antaget, viser nye beregninger.

Rettet d. 10/2 2016 kl. 15.15

En enlig mor med ét barn kan miste 4.500 kroner hver måned, hvis Folketinget vedtager regeringens forslag til et nyt kontanthjælpsloft, som bliver førstebehandlet i dag, tirsdag. Det viser nye beregninger, som Lejernes Landsorganisation (LLO) har foretaget for Avisen.dk.

- Hvis man bliver skilt og mister sit arbejde, kommer man virkelig i en truet situation, hvor man risikerer at blive sat ud af sin lejlighed, fordi man ikke kan betale husleje, siger cheføkonom i LLO Jesper Larsen.

Professor Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut er bekymret. Det kan blive yderst vanskeligt for dem, der mister deres bolig, at finde nyt, advarer han.

Også de almene boligselskaber råber vagt i gevær. De har ligesom kommunerne advaret regeringen om, at mange flere vil blive smidt ud af deres lejlighed, hvis det bebudede kontanthjælpsloft bliver vedtaget.

- Sidste gang, vi havde et kontanthjælpsloft, kunne vi se, at antallet af udsættelser steg. Denne gang rammer loftet med kirurgisk præcision de enlige med børn, og de kommer til at stå i en situation, hvor økonomien vanskeligt kan hænge sammen, siger Bent Madsen, der er administrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger.

Tidligere beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det er de enlige forsørgere, der bliver ramt hårdest af kontanthjælpsloftet. Men de kan blive ramt endnu hårdere end tidligere antaget, viser de nye beregninger fra LLO.

4.000 i underskud

Kontanthjælpsloftet er skruet sådan sammen, at det er boligsikringen og den særlige boligstøtte, der bliver skåret i, hvis man rammer loftet. Hvor meget man mister, kommer derfor an på, hvor meget man betaler i husleje.

De tidligere beregninger er baseret på, at den enlige mor betaler 6.185 kroner i husleje eksklusiv forbrug. Men der er mange, der har en højere husleje, i hvert fald i de større byer, forklarer Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation (LLO).

- De boliger, som det har været muligt at leje i de store byer de seneste 10 år, koster jo meget mere, siger han.

Derfor tager hans beregninger udgangspunkt i en familie, som bor i en 85 kvadratmeters lejlighed til 8.500 kroner om måneden eksklusiv forbrug.

- Hvis de bliver skilt og moren mister sit arbejde, så får hun reduceret sine ydelser med 4.500 kroner om måneden, når hun bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Så har hun kun 5.356 kroner kroner tilbage, når hun har betalt sin husleje, og det giver altså et underskud på over 4.000 om måneden, siger han.

Beregningerne tager udgangspunkt i standardbudgetter udarbejdet af CASA og fremskrevet af LLO's cheføkonom. Se hele regnestykket her.

Tomme huse på Lolland

Hvis den enlige mors budget skal hænge sammen, skal hun finde en bolig til 2.800 kroner om måneden ekslusiv forbrug. Det bliver ikke let, i hvert fald ikke i de større byer.

Det svarer til en husleje på 750 kroner per kvadratmeter om året for en lejlighed på 45 kvadratmeter. Til sammenligning koster det meste nybyggeri ifølge LLO mellem 1.100 og 1.400 kroner per kvadratmeter om året.

Derfor bliver det svært for de kontanthjælpsmodtagere, som bliver smidt ud af deres lejlighed, at finde noget andet at bo i, som de kan betale, advarer professor Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

- Nogle vil slet ikke kunne finde noget at bo i og vil blive boligløse, mens andre vil søge ud til de kommuner, hvor der er ledige, billige boliger, siger han.

Dansk Socialrådgiverforening har advaret om, at familier på integrationsydelse kan ende med at flytte ud i saneringsmodne huse, fordi de ikke har råd til andet.

Det kan også blive virkeligheden for kontanthjælpsmodtagere, vurderer Hans Skifter Andersen:

- På Lolland er der tomme huse, som spekulanter køber op og lejer ud til billige penge, og noget af det er noget værre møg. Man kan godt forestille sig, at det er noget, vi kommer til at se mere af, siger han.

Artiklen er rettet i forhold til den oprindelige udgave, da der havde sneget sig et par fejl ind. Det ændrer dog ikke ved, at en enlig mor mister flere tusinde kroner om måneden i boligstøtte, hvis kontanthjælpsloftet bliver vetaget.

via Listen To News