Radikale til Løkke: Byg 5.000 billige boliger til flygtninge NU
Sofie Carsten Nielsen mener godt, der kan findes 575 millioner kroner på finansloven til at sparke gang i byggeriet af nye billige boliger. Foto: Simon Skipper/Scanpix
Regeringen må løse den boligmangel, der opstår, når mange tusinde flygtninge kommer på integrationsydelse og ikke kan betale deres husleje, mener De Radikale.

Hvis der var politisk vilje til det, kunne der stå 5.000 billige, almene boliger klar om et år. Det er bare med at komme i gang, lyder opfordringen fra De Radikale til regeringen.

- Kommunerne har i forvejen store udfordringer med at finde boliger til flygtninge, og hvis integrationsydelsen bliver udvidet, bliver behovet kun endnu mere akut, siger integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen til Avisen.dk. 

Mange tusinde flygtninge står til at få tæt ved halveret deres indkomst, hvis forslaget om integrationsydelse til alle flygtninge, der har været i landet i op til syv år, bliver vedtaget. 

Forslaget blev førstebehandlet i Folketinget i dag, tirsdag, og det vil sende mange flygtningefamilier ud af deres lejligheder, fordi de ikke får råd til at betale husleje, advarer både kommuner og boligforeninger.

På integrationsydelse kan et par med ét barn betale 4.079 kroner i husleje inklusiv forbrug, viser beregninger, som Lejeres Landsorganisation har lavet for Avisen.dk. Især i de større byer er det stort set umuligt at finde en bolig tiden pris.

- Vi bliver nødt til at forholde os til virkeligheden. Der skal bare bygges flere billige boliger, ellers bliver den her opgave helt umulig at løse, siger Sofie Carsten Nielsen.

Statens skal finansiere

Normalt vil det tage mindst halvandet år, fra man beslutter at opføre nye, almene boliger, til de er klar til indflytning. Men De Radikale foreslår at dispensere fra planloven, så boligerne kan stå klar om et år.

- Hvis vi sætter turbo på udbudsprocessen, kan vi godt bygge 5.000 billige boliger på 12 måneder, siger Sofie Carsten Nielsen.

De Radikale har udarbejdet forslaget i samarbejde med de almene boligselskabers organisation, BL, som har sagt god for tidsplanen.

- Jeg tror, det kommer til at tage lige så lang tid at blive enige om at bygge flygtningelandsbyer. Men det er jo ikke det, der er brug for. Der er brug for permanete boliger, siger Sofie Carsten Nielsen.

Når de almene boligselskaber bygger nyt, låner de normalt ti procent af grundkapitalen af kommunerne. Hvis der skal bygges 5.000 boliger, vil det svare til 575 millioner kroner, og så mange penge kan kommunerne ikke undvære i den nuværende situation, mener De Radikale.

- Derfor skal staten levere de ti procent, og dem kan vi finde på finansloven. Så hvis der er politisk vilje til det, kunne vi komme i gang i morgen, siger hun.

SF har kaldt integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om den boligudfordring, der opstår som følge af integrationsydelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Venstres integrationsordfører, beskæftigelsesordfører eller boligordfører.

faktaboks

Som en del af finansloven for 2016 blev det vedtaget, at flygtninge skal have integrationsydelse i stedet for kontanthjælp. Det gælder i første omgang flygtninge, der er kommet til landet efter 1. september 2015.

Tirsdag førstebehandler Folketinget et forslag om at udvide integrationsydelsen til alle, der ikke har opholdt sig i Danmark i syv ud af de sidste otte år.

En enlig uden børn får 5.945 kroner i integrationsydelse mod 10.849 kroner i kontanthjælp.

Et par med børn får 16.638 kroner i integrationsydelse mod 28.832 kroner i kontanthjælp. 

Det foreslåes også, at flygtninge først får ret til børnepenge efter to år.

De første to år vil børnefamilierne derfor være under fattigdomsgrænsen, viser beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Med børnepenge kommer et par med ét barn lige over fattigdomsgrænsen, mens familier med to eller flere børn stadig vil være under fattigdomsgrænsen.

Flygtningene kan dog få et tillæg på 1.500 kroner om måneden, hvis de består danskprøve 2.