Ny kontanthjælp rammer enlige mødre hårdt: Så meget mister de
Enlige mødre på kontanthjælp får trukket tusindvis af kroner ud af det i forvejen skrabede budget. Det sker med det nye loft over kontanthjælpen. (Foto: Foto: Colourbox.)
Enlige mødre på kontanthjælp får et endnu mere skrabet budget, når den nye kontanthjælp indføres. De får 2.300 kroner mindre om måneden, viser nye beregninger.

Regeringens besparelser på kontanthjælpen kommer til at give store lommesmerter i mange hjem. For eksempel får en enlig mor på kontanthjælp med ét barn 2.300 kroner mindre om måneden at klare sig for.

Det oplyser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) til Avisen.dk.

AE har regnet på, hvordan det nye loft over kontanthjælpen kommer til at ramme forskellige typer af familier. Og konklusionen er klar: Loftet kommer til at presse i forvejen pressede familier mærkbart.

Et eksempel:

En enlig mor på kontanthjælp med ét barn har i dag et såkaldt rådighedsbeløb på 9.700 kroner om måneden. Med det nye loft vil hun have 7.400 kroner til familien hver måned. Altså en nedgang på 2.300 kroner. Det svarer til en nedgang på ikke mindre end 24 procent.

Rådighedsbeløbet er et udtryk for, hvor meget en familie har tilbage, når de faste udgifter til skat, bolig og eventuel daginstitution er betalt. AE's beregninger er lavet ud fra de samme standarder for familietyper, som Beskæftigelsesministeriet bruger.

Hård nyser for enlige mødre

Kommer til at gøre rigtigt ondt

Tager man en enlig mor på kontanthjælp med fire børn, må hun fremover klare sig for 4.300 kroner mindre om måneden.

- Indgrebet kommer til at ramme rigtigt mange kontanthjælpsmodtagere og specielt børnefamilier hårdt, siger Jonas Schytz Juul, som er analysechef i AE.

De ramte familier får det med det nye loft over kontanthjælpen en kold spand vand i hovedet. Det mener formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen.

- I langt de fleste af familierne på kontanthjælp vender de i forvejen hver en krone. Med det nye loft bliver de endnu mere presset på økonomien, siger Jann Sjursen til Avisen.dk og uddyber:

- De kommer til at spare på alt, hvad der kan spares på. Det kan være gaven til børnefødselsdagen; deltagelse i sports- og fritidsaktiviteter eller tøj til barnet, som er vokset ud af sit nuværende tøj.

Par får op til 20 procent mindre

Mismod

Jann Sjursen vurderer, at loftet bliver et slag oven i hovedet på mange, som i forvejen har nok at bøvle med.

- Det her vil skabe et større mismod blandt rigtigt mange kontanthjælpsmodtagere, hvoraf en del i forvejen har meget andet at bekymre sig om, end at de ikke kan få et job, siger Jann Sjursen.

Regeringen har beregnet, at den nye kontanthjælp kommer til at spare statskassen for rundt regnet en halv milliard kroner om året. Bliver de brugt til at lette skatten i form af et højere fradrag for beskæftigelse, vil lavtlønnede i følge AE få en lettelse i skatten på rundt regnet 21 kroner om måneden.

Regeringen skønner, at den nye kontanthjælp vil bringe 730 personer flere i arbejde om året.

Jann Sjursen er dog på ingen måde imponeret.

- Midlerne står slet ikke mål med konsekvenserne for de mange berørte. Selvfølgelig vil lidt flere nok komme i arbejde, men det bliver på bekostning af, at mange andre borgere kommer til at betale en utrolig høj pris, siger Jann Sjursen.

I morgen, torsdag, offentliggør AE en analyse med de nævnte beregninger.

via Listen To News