Administration 

Lockout- og strejkevarsler afblæses: Sosu'er undtages fra konflikt

På flere afdelinger rundt om på hospitalerne giver det ikke mening at indføre et nødberedskab under en eventuel lockout. Nødberedskabet vil nemlig svare til, at det samme antal sosu'er skal være på arbejde som under normale omstændigheder. (Foto: Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix )

I hele landet afblæses varsler om strejker og lockout for sosu-assistenter. Det skyldes, at der vil være lige så mange mennesker på arbejde under et såkaldt nødberedskab, som der i forvejen er i det daglige.

På en række afdelinger i ældreplejen og på landets sygehuse er man nødt til at undtage sosu'er fra at strejke eller blive lockoutet.

Planlægningen af nødberedskaber i ældreplejen og på landets sygehuse har nemlig afsløret, at mange afdelinger kører med en daglig bemanding, som er helt identisk med et nødberedskab. Andre steder er der for få fastansatte.

Det fortæller chefjurist i fagforbundet FOA, Ettie Trier Petersen, der blandt andre organiserer sosu-assistenter. Juristen får løbende henvendelser fra FOA's afdelinger eller fra arbejdsgiverne i regionerne eller kommunerne, når der lokalt er enighed om, at der ikke kan gennemføres et nødberedskab.

Det kan blive nødvendigt at trække på nødberedskaberne, hvis en storkonflikt på det kommunale og regionale område bliver en realitet.

De særlige beredskaber er dog tænkt som en løsning, der akkurat sikrer, at livsvigtige og uopsættelige opgaver bliver varetaget.

- Det er mest bekymrende, at man har nogle områder, der er så dårligt bemandet, at vi faktisk ikke kan gennemføre en konflikt, fordi vi har bemanding svarende til nødberedskab eller mindre, siger chefjurist i fagforbundet FOA Ettie Trier Petersen til Avisen.dk.

"Den triste virkelighed"

Selvom man i FOA ikke kan sætte tal på, hvor mange sosu'er der foreløbigt er undtaget fra den varslede konflikt, er det sket flere steder i landet, påpeger Ettie Trier Petersen.

- Vi har undtaget mange områder, fordi nødberedskab svarer til det, vi har til dagligt, og så giver det ingen mening at tale om et nødberedskab. Det er absurd, men den triste virkelighed. Det burde være et wake up call for arbejdsgiverne, mener chefjuristen.

I samme båd som sygeplejersker

Fredag 6. april kom det frem, at der på knap halvdelen af de hospitalsafdelinger, hvor der er varslet lockout, ikke er nok fastansatte sygeplejersker til at bemande nødberedskaberne. Det viste en viste en gennemgang af de lockoutede hospitaler i fire ud af landets fem regioner, som DR stod bag.

På flere hospitalsafdelinger oplever ledelsen og tillidsrepræsentanterne det samme i forhold til sosu'erne, der blandt andet står for mange plejekrævende opgaver på hospitalerne.

Foreløbigt er det meldt ud, at man på nogle afdelinger på Bispebjerg Hospital og Holbæk Sygehus ikke har bemanding nok til at stille med et nødberedskab.

På Køge Sygehus, Regionshospitalet Horsens og Odense Universitetshospital (OUH) har man også måttet undtage afdelinger fra strejke eller lockout, fordi et nødberedskab vil svare til den daglige bemanding. Og der kan stadig komme flere sygehuse til, vurderer Ettie Trier Petersen.

Tillidsrepræsentant: Vi mangler fastansatte 

På OUH i Odense er der seks afdelinger, hvor sosu'erne nu er undtaget fra nødberedskabet, hvis der kommer en strejke. Det skyldes, at den daglige arbejdsplan udelukkende hænger sammen på grund af mange timelønnede og tilkaldevikarer, som der ikke må trækkes på i tilfælde af konflikt, forklarer Helle Nørlem.

Når de løstansatte får arbejdsplanen til at hænge sammen i hverdagen, går det jo slet ikke.
Helle Nørlem, fællestillidsrepræsentant på Odense Universitetshospital

Hun er fællestillidsrepræsentant på sosu-området på OUH og har været med til at skulle få det store puslespil med nødberedskaber til at gå op i Odense. Det huer hende ikke, at de seks afdelinger er undtaget.

- Det er da helt bestemt meget frustrerende, når vi ligesom har meldt strejke ud, og så kan vi ikke engang stille med personale til nødberedskab, siger hun og fortsætter: 

- Når de løstansatte får arbejdsplanen til at hænge sammen i hverdagen, går det jo slet ikke. Så er der ikke nogen, der kan sendes i strejke eller lockout. Vi er så få i hverdagen. Vi prøver alt, hvad vi kan at sige: 'Så få dog fastansat mere plejepersonale', men det er arbejdsgiverne ikke så lydhøre over for.

At der er behov for flere ansatte på hospitalerne, er Danske Regioner enige i. Organisationen repræsenterer arbejdsgiverne på hospitalerne i forhandlingerne om nye overenskomster.  

"Vi har et virkelig godt sundhedsvæsen i Danmark. Og det skyldes i høj grad de dygtige medarbejdere, der hver dag giver den en skalle rundt om på hospitalerne. Men der kommer flere patienter, udstyr bliver dyrere, og den bedste medicin koster", skriver Anders Kühnau, der er chefforhandler for Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn til Avisen.dk og fortsætter:

"Derfor er det hamrende vigtigt, at Folketinget investerer i vores alle sammens sundhedsvæsen. Der er simpelthen grænser for, hvor hurtigt personale kan løbe, og med et enormt patienttryk er der brug for flere ressourcer, hvis vi skal holde den samme service."

Planlægger med merarbejde

Kommunernes Landsforening (KL) har undtaget hele ældreområdet fra lockout, så det er altså udelukkende FOA’s egen strejke, der kommer til at ramme de pågældende arbejdspladser.

Forskellige problemstillinger gør, at strejkerne i kommunerne må opgives. Men årsagerne er ifølge Ettie Trier Petersens ikke kønne.

- For eksempel er der nogle steder, hvor man vagtplanlægger med konstant merarbejde eller har næsten konstant overbelægning, påpeger hun.

På et ældrecenter under Brøndby Kommune, har FOA været nødt til at bede om undtagelse fra den varslede strejke, da det viste sig, at det ikke er muligt at stille med et nødberedskab. Centeret har nemlig en overbelægning på 27 procent og ledige stillinger, fremgår det af FOA’s anmodning om undtagelse, som Avisen.dk har set.

Kommunernes Landsforening (KL) har accepteret, at det pågældende ældrecenter er undtaget fra konflikt.  

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra KL før deadline, da overenskomstforhandlingerne på det kommunale område har været genoptaget i Forligsinstitutionen onsdag. Torsdag 12. april er der forhandlinger på det regionale område. 

Forligsmanden har allerede udskudt en eventuel konflikt to uger. Dermed kan der tidligst udbryde strejke 22. april og lockout 28. april. er der brug for flere ressourcer, hvis vi skal holde den samme service.

Læs Avisen.dk's dækning af OK18 her.

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før