På en række afdelinger i ældreplejen og på landets sygehuse er man nødt til at undtage sosu'er fra at strejke eller blive lockoutet.
Planlægningen af nødberedskaber i ældreplejen og på landets sygehuse har nemlig afsløret, at mange afdelinger kører med en daglig bemanding, som er helt identisk med et nødberedskab. Andre steder er der for få fastansatte.
Det fortæller chefjurist i fagforbundet FOA, Ettie Trier Petersen, der blandt andre organiserer sosu-assistenter. Juristen får løbende henvendelser fra FOA's afdelinger eller fra arbejdsgiverne i regionerne eller kommunerne, når der lokalt er enighed om, at der ikke kan gennemføres et nødberedskab.
Det kan blive nødvendigt at trække på nødberedskaberne, hvis en storkonflikt på det kommunale og regionale område bliver en realitet.
De særlige beredskaber er dog tænkt som en løsning, der akkurat sikrer, at livsvigtige og uopsættelige opgaver bliver varetaget.
- Det er mest bekymrende, at man har nogle områder, der er så dårligt bemandet, at vi faktisk ikke kan gennemføre en konflikt, fordi vi har bemanding svarende til nødberedskab eller mindre, siger chefjurist i fagforbundet FOA Ettie Trier Petersen til Avisen.dk.
"Den triste virkelighed"
Selvom man i FOA ikke kan sætte tal på, hvor mange sosu'er der foreløbigt er undtaget fra den varslede konflikt, er det sket flere steder i landet, påpeger Ettie Trier Petersen.
- Vi har undtaget mange områder, fordi nødberedskab svarer til det, vi har til dagligt, og så giver det ingen mening at tale om et nødberedskab. Det er absurd, men den triste virkelighed. Det burde være et wake up call for arbejdsgiverne, mener chefjuristen.
I samme båd som sygeplejersker
Fredag 6. april kom det frem, at der på knap halvdelen af de hospitalsafdelinger, hvor der er varslet lockout, ikke er nok fastansatte sygeplejersker til at bemande nødberedskaberne. Det viste en viste en gennemgang af de lockoutede hospitaler i fire ud af landets fem regioner, som DR stod bag.
På flere hospitalsafdelinger oplever ledelsen og tillidsrepræsentanterne det samme i forhold til sosu'erne, der blandt andet står for mange plejekrævende opgaver på hospitalerne.
Foreløbigt er det meldt ud, at man på nogle afdelinger på Bispebjerg Hospital og Holbæk Sygehus ikke har bemanding nok til at stille med et nødberedskab.
På Køge Sygehus, Regionshospitalet Horsens og Odense Universitetshospital (OUH) har man også måttet undtage afdelinger fra strejke eller lockout, fordi et nødberedskab vil svare til den daglige bemanding. Og der kan stadig komme flere sygehuse til, vurderer Ettie Trier Petersen.
Tillidsrepræsentant: Vi mangler fastansatte
På OUH i Odense er der seks afdelinger, hvor sosu'erne nu er undtaget fra nødberedskabet, hvis der kommer en strejke. Det skyldes, at den daglige arbejdsplan udelukkende hænger sammen på grund af mange timelønnede og tilkaldevikarer, som der ikke må trækkes på i tilfælde af konflikt, forklarer Helle Nørlem.
Når de løstansatte får arbejdsplanen til at hænge sammen i hverdagen, går det jo slet ikke.
Hun er fællestillidsrepræsentant på sosu-området på OUH og har været med til at skulle få det store puslespil med nødberedskaber til at gå op i Odense. Det huer hende ikke, at de seks afdelinger er undtaget.
- Det er da helt bestemt meget frustrerende, når vi ligesom har meldt strejke ud, og så kan vi ikke engang stille med personale til nødberedskab, siger hun og fortsætter:
- Når de løstansatte får arbejdsplanen til at hænge sammen i hverdagen, går det jo slet ikke. Så er der ikke nogen, der kan sendes i strejke eller lockout. Vi er så få i hverdagen. Vi prøver alt, hvad vi kan at sige: 'Så få dog fastansat mere plejepersonale', men det er arbejdsgiverne ikke så lydhøre over for.
At der er behov for flere ansatte på hospitalerne, er Danske Regioner enige i. Organisationen repræsenterer arbejdsgiverne på hospitalerne i forhandlingerne om nye overenskomster.
"Vi har et virkelig godt sundhedsvæsen i Danmark. Og det skyldes i høj grad de dygtige medarbejdere, der hver dag giver den en skalle rundt om på hospitalerne. Men der kommer flere patienter, udstyr bliver dyrere, og den bedste medicin koster", skriver Anders Kühnau, der er chefforhandler for Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn til Avisen.dk og fortsætter:
"Derfor er det hamrende vigtigt, at Folketinget investerer i vores alle sammens sundhedsvæsen. Der er simpelthen grænser for, hvor hurtigt personale kan løbe, og med et enormt patienttryk er der brug for flere ressourcer, hvis vi skal holde den samme service."
Planlægger med merarbejde
Kommunernes Landsforening (KL) har undtaget hele ældreområdet fra lockout, så det er altså udelukkende FOA’s egen strejke, der kommer til at ramme de pågældende arbejdspladser.
Forskellige problemstillinger gør, at strejkerne i kommunerne må opgives. Men årsagerne er ifølge Ettie Trier Petersens ikke kønne.
- For eksempel er der nogle steder, hvor man vagtplanlægger med konstant merarbejde eller har næsten konstant overbelægning, påpeger hun.
På et ældrecenter under Brøndby Kommune, har FOA været nødt til at bede om undtagelse fra den varslede strejke, da det viste sig, at det ikke er muligt at stille med et nødberedskab. Centeret har nemlig en overbelægning på 27 procent og ledige stillinger, fremgår det af FOA’s anmodning om undtagelse, som Avisen.dk har set.
Kommunernes Landsforening (KL) har accepteret, at det pågældende ældrecenter er undtaget fra konflikt.
Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra KL før deadline, da overenskomstforhandlingerne på det kommunale område har været genoptaget i Forligsinstitutionen onsdag. Torsdag 12. april er der forhandlinger på det regionale område.
Forligsmanden har allerede udskudt en eventuel konflikt to uger. Dermed kan der tidligst udbryde strejke 22. april og lockout 28. april. er der brug for flere ressourcer, hvis vi skal holde den samme service.
Læs Avisen.dk's dækning af OK18 her.