Overenskomstforhandlingerne er gået ind i sin 11. time, og nu sætter fagbevægelser tryk på ved at arrangere demonstrationer landet over i morgen, tirsdag.
Demonstrationerne er spredt ud, således at stort set hele Danmark er dækket ind. De røde faner vil blive luftet i København, Rønne, Odens, Aarhus, Frederikshavn, Randers, Varde og i Esbjerg.
Og ifølge pressechef i FOA, Jens-Jørgen Krogh, er datoen ikke tilfældigt udvalgt:
- Den 10. april er valgt, da det oprindeligt var dagen, hvor arbejdsgiverne havde varslet lockout. Men så skete der jo det, at forligsperioden blev udsat med 14 dage, og så gik flere af de lokale aktiviteter i stå, siger han til Avisen.dk
Du kan i faktaboksen finde mere information om demonstrationerne og finde den, der er tættest på dig. Artiklen fortsætter efter faktaboksen.
Der er indtil videre varslet demonstrationer i otte danske byer. FOA understreger dog overfor Avisen.dk, at demonstrationerne er lokalt organiseret, og at man derfor ikke kan udelukke, at der pludselig dukker nye op. Se de anmeldte demonstrationer her og find den nærmest dig.
KØBENHAVN: I landets hovedstad er det tunge skyts blevet sat i stilling et spytkast fra Forligsinstitutionen og Christiansborg. På omkring en time vil hele 10 forskellige fagforbund tale tale, og demonstranterne får selskab af adskillige fagforeningsbosser. Se Facebook-event her.
Adresse: Bertel Thorvaldsens Plads. Start: 17.00.
AARHUS: I jyllands største by er der lagt i kakkelovnen til fakkeloptog og fællessang i tusmørket foran rådhuset. Arrangørerne sørger for fakler. Se Facebook-event her.
Adresse: Rådhuspladsen. Start: 20.00.
ODENSE: Også på fyn fyres der op for faklerne, selvom det bliver uden tusmørke på grund af det tidligere starttidspunkt.
Adresse: Kongens Have. Start: 17.00.
ESBJERG: Fra øst til vest er der demonstrationer - Også i den traditionelle fiskerby bliver opbakningen til offentligt ansatte vist med talere og musik.
Adresse: Rådhuspladsen. Start: 17.00.
RANDERS: I kronjyllands juvel tager man en mere kreativ tilgang til den klassiske demonstration. Her er der varslet "aktivitetsdag" med forskellige aktiviteter og opgaver, hvor man blandt andet i hold med sine kolleger i det offentlige kan gå ud i hold og dele gulerødder og flyers ud.
Adresse: Jens Otto Kraghs Plads. Start: 14.00.
FREDERIKSHAVN: Også i det nordligste Danmark demonstreres der med talere og musik.
Adresse: Ved Rådhuset. Start: 15.00.
VARDE: Der vil være masser af både pølser og drikkelser foran rådhuset i Varde, men som arrangørerne skriver, så er "tiden er til andet end pølsesnak - os skal de ikke knække" - derfor vil der også være taler fra adskillige fagformænd.
Adresse: Bytoften foran rådhuset. Start: 16.00.
RØNNE: Selv på solskinsøen samler folk sig. Demonstranterne mødes ved Fabriksvej klokken 15.30 og går i samlet trop mod Store Torv, hvor demonstrationen starter klokken 16.00.
Kilder: FOA og OAO.
UDVID
Risikoen for storkonflikt lurer nemlig stadig over overenskomstforhandlingerne, mens repræsentanterne for arbejdsgiverne og lønmodtagerne i det offentlige lægger arm i Forligsinstitutionen på 6. uge.
Oprindeligt var der varslet strejke den 4. april og lockout den 10. april, men forligskvinden Mette Christensen så for knap to uger siden så tilpas med fremskridt i forhandlingerne, at varslerne blev udskudt til henholds 22. og 28. april.
LÆS MERE: Forligsmanden udsætter storkonflikt: Gyser-forhandlinger på lørdag
Et forlig er der dog ikke just udsigter til, og derfor gennemføres demonstrationerne landet over, hvor offentligt ansatte kan vise opbakning til deres forhandlere, og hvor privatpersoner kan tilkendegive deres sympati og støtte til sygeplejersker og pædagoger landet over.
Folkelig opbakning
Ifølge FOA har der ellers over påsken været tvivl om, hvorvidt demonstrationerne skulle gennemføres. Da Mette Christiensen forlængede fristen, blev der nemlig skudt solide doser optimismen ind i fagbevægelsen om en snarlig løsning.
- Der forventede man et forlig. Men der er ikke noget forlig endnu. Situationen er fuldstændig uforandret, som den hele tiden har været. Så nu gennemføres manifestationerne for at holde gryderne i kog, siger Jens-Jørgen Krogh.
Og gryderne bobler nærmest over i disse dage, hvor flere spørgerunder peger på, at de offentligt ansatte og de faglige organisationer har massivt medvind i sejlene, når det handler om at vinde befolkningens gunst.
LÆS MERE: Danskerne i ny måling: Giv de offentligt ansatte markant lønhop
LÆS MERE: Danskernes dom over topforhandlerne: Her er favoritten og bundskraberen
Den opbakning håber arrangørerne af demonstrationer landet over vil manifestere sig i et godt fremmøde. Kampgejsten er da også til at tage og føle på hos næsteformand i LFS (Landsforening for Socialpædagoger), Jan Hoby, der også står bag tirsdagens demonstration i København.
- Når man ser på billeder fra demonstrationer og markeringer landet over, ser man det samme mønster, og man ser lønmodtagere fra det private arbejdsmarked, der slutter op om de offentligt ansattes overenskomstkamp. En del af de offentligt ansatte, der i disse dage møder op under faner og bannere, har aldrig før været i arbejdskamp, og de fører sig muntert frem under parolen: Pas på mig, jeg er ny i konflikt, skriver han i et blogindlæg på Avisen.dk.
LÆS AVISEN.DK'S TEMA OM OK18 HER