Selvom fædrene i Danmark tager mere orlov end for ti år siden, går udviklingen for langsomt.
Derfor er der behov for lovgivning og overenskomster på området, der kan sikre, at fædre får flere og bedre rettigheder, mener LO-næstformand Nanna Højlund.
- Der er stadig en tredjedel af alle fædre, der ikke tager orlov. Vi skal se på, hvordan vi får dem til det. Der tror vi på, at det sker igennem aftaler, der sikrer disse fædre en ordentlig økonomi og tydelige rettigheder. Det er vejen frem, siger Nanna Højlund til Avisen.dk.
Hun påpeger, at fædrene oplever økonomi, arbejdspladskultur, familie og lovgivning som barrierer, når det kommer til det at tage orlov. Det, der fylder mest, er mulighed for løn under orloven og kulturen for at tage orlov på arbejdspladsen. Der skal en kulturændring til, og den sker kun gennem lovgivning.
- Vi er overbeviste om, at i det øjeblik man har en ret, og der følger en løn med, vil man på arbejdspladsen også blive enige om, at den ville være dum ikke at bruge, siger Nanna Højlund.
Ny model om fordeling af forældreorlov
Socialdemokratiet har foreslået en mulig barselsmodel, der skal sikre, at flere fædre tager forældreorlov. Den så Nanna Højlund gerne blive en realitet. Her skal de 32 ugers forældreorlov som udgangspunkt fordeles ligeligt med 16 uger til hver forælder, med mindre forældrene aktivt vælger at fordele ugerne på anden vis. I dag står de 32 uger til fri disponering for forældrene, og det gør, at moderen i de fleste tilfælde tager det meste af de uger.
- Denne model betyder, at hver forælder får øje på, at der er denne mulighed. Derfor kan man ikke bare tage for givet, hvem der holder forældreorloven, men man bliver nødt til at tage en snak om det ud fra et ligeværdigt ståsted, siger hun.
Fædre vil gerne have barsel
Selvom det efterlyses, at flere mænd tager orlov i første omgang og dernæst i længere tid, viser flere undersøgelser, at danske mænd gerne vil holde forældreorlov med deres børn. Senest har en undersøgelse foretaget af Epinion i 2017 for LO, FTF, Djøf, Dansk Magisterforening og Ingeniørforeningen vist, at 42 procent af mændene gerne ville have holdt længere orlov med deres børn.
Mandeforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke mener også, at der skal laves bedre lovgivning på området, når så mange fædre gerne vil holde orlov. Han mener dog, at der skal større redskaber i brug for at skabe en kulturændring.
- Man bliver nødt til at øremærke nogle barselsperioder til fædrene, siger Kenneth Reinicke til Avisen.dk.
Han mener således ikke, at en model som foreslået af Socialdemokratiet kommer til at have den ønskede effekt. Inden for lovgivningen skal det strammes endnu mere. Kun på den måde skabes den fornødne legitimitet, der gør, at fædrene rent faktisk tager barslen, mener Kenneth Reinicke.
- Der er så meget kulturel overlevering og rodfæstede forestillinger om, hvad mænd og kvinder kan, skal og bør gøre. Det nytter ikke noget blot at sende nogle signaler, siger Kenneth Reinicke.
Fædre tager barsel i resten af Skandinavien
Resten af de nordiske lande Sverige, Norge, Finland og Island har indført øremærket barsel til mænd, og det har medført en betydelig stigning i antallet af mænd, der tager barsel.
- Man bliver nødt til at tage de redskaber og instrumenter i brug, som man kan se virker i resten af de nordiske lande. Og det er altså forskellige former for øremærkede barselsperioder, siger Kenneth Reinicke.
Senest har ligestillingsminister Karen Ellemann (V) sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (V), fagbevægelsen samt en række af landets virksomheder igangsat aktionen Orlov, ta’ det som en mand, der har til formål at øge balancen i fordelingen af forældreorlov mellem kvinder og mænd.
- Fædre, der er medlem af fagforeninger under paraplyorganisationen LO, tager i dag 24 dages forældreorlov i gennemsnit. I 2006 tog de 21 dage.
- Fædre, der er medlem af fagforeninger under paraplyorganisationen FTF, tager i dag 44 dages forældreorlov i gennemsnit. I 2006 tog de 34 dage.
- Fædre, der er medlem af fagforeninger under paraplyorganisationen Akademikerne, tager i dag 46 dages forældreorlov i gennemsnit. I 2006 tog de 33 dage.
UDVID