Den digitale rengøringsportal Hilfr sparkede tidligere på ugen døren ind, og nu træder vikarportalen Meploy måske også ind ad den.
De vil ligesom Hilfr indgå i en overenskomst med en fagforening til deres ansatte.
- Vi er meget interesserede i at forfølge målet om at indgå en overenskomst, og vi er allerede i dialog med flere fagforeninger om netop det. Vi vil skabe en model, hvor man ikke skal vælge mellem fleksibilitet og sikkerhed, siger direktør og stifter af Meploy, Michael Bugaj, til Avisen.dk.
Fra 1. marts har Meploy ansat sine vikarer på kontrakter, hvor de ifølge Michael Bugaj som minimum får 120 kroner i timen, feriepenge, pension og sygedagpenge. Dermed anerkender Meploy, at de som platform også er arbejdsgiver, hvilket den digtale kørselsordning Uber hårdnakket har nægtet - det samme gjorde rengøringsplatformen Happy Helper tirsdag på Avisen.dk.
LÆS MERE: Historisk overenskomst: Platformsvirksomhed bliver arbejdsgiver
Siden platformsøkonomi, hvor løsarbejdere med hjælp fra apps tilbyder arbejdskraft, for første gang gjorde sit indtog i Danmark for få år siden, har den nye digitale tendens ad flere gange været på kollisionskurs med fagbevægelsen - ikke mindst med Uber, der til sidst måtte pakke sine ting og forlade Danmark.
Bevægelsen peger kun én vej, lyder det fra Anna Ilsøe, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet:
- Jeg tror, at vi kommer til at se en udvikling mod et mere organiseret digitalt arbejdsmarked. Jeg tror også, at der vil komme flere overenskomster på området, siger hun i dag til Avisen.dk.
LÆS MERE: Ekspert om historisk overenskomst: Der kommer en digital dansk model
Der er flere knaster
Der er dog flere udfordringer ved at indgå overenskomster med platformsvirksomheder, men 3F, der tegnede overenskomsten med Hilfr og som i øjeblikket er i dialog med Meploy, har fået blod på tanden.
De understreger dog, at man ikke kan tegne en overordnet overenskomst, der dækker alt fra Hilfr til Uber.
- Vi har et godt udgangspunkt med Hilfr-overenskomsten, men tilpasningen til den danske model bliver forskellig fra platform til platform, skriver Tina Møller Madsen, formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration (3F PSHR), til Avisen.dk.
Det nikker Michael Bugaj fra Meploy genkendende til.
- Udfordringen er at skabe en model, der giver vores medarbejdere samme fleksibilitet som den, de har i dag. Afvejningen mellem fleksibilitet og sikkerheden ved en overenskomst er kernen, der skal løses, i vores felt, siger han.
Meploy tilbyder virksomheder at hyre vikarer til alt fra rengøring til lagerarbejde og flytning. Vikarerne kan arbejde fuld- eller deltid, men der er også medarbejdere, som blot ønsker at prøve platformen en enkelt gang eller to.
- Der er mange, som blot vil have en opgave eller to hos os, og vi er nødt til at sørge for, at den fleksibilitet stadig er til stede, siger Michael Bugaj.
Han forklarer, at platformens mange potentielle arbejdsområder kan være en udfordring i bestræbelserne på at indgå overenskomst, da vikarerne den ene dag kan arbejde med et område, som traditionelt set vil være dækket af en 3F overenskomst, mens de den næste vil udføre et arbejde, der vil være dækket af en HK-overenskomst.
- Derfor er vi nok nødt til at finde noget, der er markant anderledes end det, der eksisterer på markedet i dag, siger stifteren af det digitale vikarbureau og meddeler, at han er dialog med flere fagforbund.
Vikarplatform: Vi ønsker ingen overenskomst
Ikke alle platforme har planer om at tegne overenskomst. De store spillere på området er i øjeblikket tilbageholdende. Med henholdsvis 450 og 100 aktive medarbejdere er Hilfr og Meploy mindre platforme.
Rengøringsplatformen Happy Helper har derimod 2.700 rengøringsfolk over hele landet, og tjener- og bartenderplatformen Chabber har 5.100 profiler - hvoraf 37 procent er aktive og benytter app'en. De to platforme er med andre ord de store spillere, som 3F gerne ser overenskomster med.
Men de nægter. Happy Helper afviste det overfor Avisen.dk i tirsdags, og i dag afviser Chabber det. Sidstnævnte peger i stedet på, at de tegnede kontrakt med deres arbejdstagere allerede i starten af sidste år.
- Hilfr tog førstepladsen på overenskomst, men vi tog den så til gengæld, når det gælder arbejdsgiveransvar, siger direktør for Chabber, Sebastian von Wildenrath Løvgreen, til Avisen.dk.
Sebastian von Wildenrath Løvgreen er direktør for bartenderplatformen Chabber, og han siger til Avisen.dk, at en overenskomst slet ikke er nødvendig, da vilkårene allerede er meget gode.
- Gennemsnittet er 145 kroner i timen, siger han.
LÆS MERE I AVISEN.DK'S TEMA OM DIGITALE LØSARBEJDERE