Held i uheld. Sådan siger SF's ældreordfører Kirsten Normann Andersen til, at det under planlægningen af nødberedskaber i ældreplejen er kommet frem, at flere afdelinger er så dårligt bemandet, at de ikke kan gennemføre en konflikt.
Avisen.dk beskrev torsdag, at man på en række afdelinger i ældreplejen og på landets sygehuse afblæser varsler om strejker og lockout for sosu-assistenter, fordi der vil være lige så mange mennesker på arbejde under et såkaldt nødberedskab som i det daglige.
- Det her er et klokkeklart bevis på, at der er alt for få ressourcer i ældreplejen. Noget er helt galt, når man ikke engang er i stand til at stille med det allemest nødvendige. Nu må det have en ende, siger Kirsten Normann Andersen, der er tidligere formand for FOA's afdeling i Aarhus, til Avisen.dk.
Hun kalder nu ældreminster Thyra Frank (LA) i samråd, hvor hun blandt andet skal svare på, hvor slemt det står til med underbemanding på landets ældrecentre.
Flere hospitaler vil undtages
I flere kommuner har planlægningen af nødberedskaber i ældreplejen afsløret, at man nogle steder vagtplanlægger med konstant merarbejde eller har næsten konstant overbelægning.
Og på afdelinger på Bispebjerg Hospital og Holbæk Sygehus har man ikke nok fastansatte sosu’er til at stille med et nødberedskab. På Køge Sygehus, Regionshospitalet Horsens og Odense Universitetshospital (OUH) har man også undtaget afdelinger fra strejke eller lockout, fordi et nødberedskab vil svare til den daglige bemanding, oplyste FOA torsdag.
Fagforeningen har siden fået anmodninger fra flere afdelinger på sygehuse i Region Midtjylland om at blive undtaget fra den varslede lockout. Det gælder blandt andet afdelinger på Regionshospitalet Randers og Aarhus Universitetshospital.
"En katastrofe"
Fra sin tid i FOA kender Kirsten Normann Andersen (SF) til arbejdet med at få nødberedskaber til at gå op i en højere enhed, og hun ved, at bemandingen i beredskaberne er yderst lave.
- Det er kun muligt at udføre det absolut livsnødvendige. Derfor er det så forfærdeligt, når man ender med at konstatere, at der flere steder ikke er fast personale nok til et nødberedskab. Det er en katastrofe, siger hun.
SF foreslår, at der bliver givet flere penge til ældreområdet i takt med, at der kommer flere ældre, og at man indfører flere faste teams, der kan skabe større kontinuitet i ældreplejen.
Liberal Alliances ældreordfører May-Britt Kattrup har ikke nogen kommentarer til de afblæste strejke- og lockoutvarsler eller nuværende ressourcer i ældreplejen, da der stadig forhandles overenskomster.
- Så længe overenskomstforhandlingerne løber, skal vi ikke gå ind at blande os i det. Men nu er der jo ikke noget nyt i, at Kirsten Normann Andersen kalder Thyra Frank i samråd, siger hun.
V: Gavner ikke nødvendigvis forhandlinger
Venstres ældreordfører Jane Heitmann mener, at SF er i sin gode ret til at indkalde til samråd.
- Men man kan altid diskutere, hvorvidt det er hjælpsomt i et forhandlingsforløb, siger hun.
Kirsten Normann Andersen (SF) afviser, at det er dårlig timing at indkalde til samrådet, mens overenskomstforhandlingerne er i fuld gang.
- Det her handler slet ikke om overenskomsten. Det her er en konsekvens af, at man forhandler overenskomsten. Det er en gentlemanaftale i den offentlige sektor, at man ikke efterlader mennesker i nød, og så skal der oprettes nødberedskaber, siger hun.
Læs Avisen.dk’s dækning af OK18