Europaparlamentariker for Radikale Venstre, Jens Rohde, er godt og grundig træt af Moderingsstyrelsen, og derfor har han nu stillet et borgerforslag om at nedlægge det.
Styrelsen, der ligger under innovationsminister Sophie Løhdes (V) ressort, ødelægger nemlig den danske model, afskrækker folk fra at arbejde i den offentlige sektor og er et fundamentalt demokratisk problem, siger han.
- Det er problematisk, at vi har fået en styrelse, hvor løndelen bliver tænkt i finansieringen af den fremtidige velfærd. På et tidspunkt var der en politiker, som ringede til mig og sagde, at vi har ikke råd til at støtte de offentligt ansatte, for så har vi ikke råd til at finansiere de forslag, som vi vil. Det er helt i skoven, at vi er nået dertil, siger Jens Rohhde til Avisen.dk om det nye forslag.
Hans skepsis over for styrelsen handler især om, at politikere og folkevalgte bindes på hænder og fødder ved, at styrelsen udstikker retningen for en økonomisk politik.
- Vi er nået til, hvor forhandlerne nærmest er nødt til at nedgøre de offentligt ansatte for at legitimere, at man skærer i sektoren og gør den mindre attraktiv. Vi ender simpelthen i en situation, hvor der ikke er nogen, der har lyst til at arbejde i den offentlige sektor, og så er der ikke nogen til at passe på os, når du og jeg er blevet gamle, siger Jens Rohde og sætter trumf på:
- De mennesker, der magter og gider at passe på andres børn og ældre, er de mest fantastiske mennesker i hele verden. Dem skal vi fandeme ikke tale ned, dem skal vi tale op.
Jens Rohde benytter lærerkonflikten i 2013 som et eksempel på Moderniseringsstyrelsens ødelæggende effekt. Konflikten blev afsluttet ved, at der blev gennemført et lovindgreb - eller en "lønlov", som Jens Rohde kalder det.
- Man skal sikre folk en ordentlig løn og ordentlige arbejdsvilkår, og så skal vi bagefter diskutere politisk, hvilket serviceniveau vi ønsker i Danmark. Det er en omvendt tankegang, man praktiserer i øjeblikket, hvor man først fastsætter en økonomisk.
Inspireret af børnene
Jens Rohde stillede borgerforslaget om at nedlægge Moderniseringsstyrelsen efter en opfordring fra en bruger på Facebook.
- Jeg siger altid til mine børn, at de skal være aktivistiske, og så må man jo lede ved eksempel, siger EU-parlamentarikeren, der altså ikke kan stille forslag direkte i Folketinget.
Nu sidder du nede i EU-parlamentet i Bruxelles. Er det ikke på en enorm billig baggrund, at du kritiserer styrelsen? Det er jo ikke din virkelighed.
- Det er da min virkelighed! Jeg arbejder i Bruxelles, men er borger i Danmark, jeg bor i Danmark, jeg betaler skat i Danmark, og mine børn bor i Danmark. Jeg betragter mig selv som en del af den offentlige debat, og det er min demokratiske ret og borgerpligt.
Så du stiller forslaget mere som borger end som politiker?
- Ja ja, jeg går jo ikke rundt som statsministeren og bilder mig selv ind, at jeg kan adskille det ene og det andet. Jeg har børn, der vokser op i den offentlige sektor, jeg vil have dem passet i børnehave og skole, og jeg vil have de mennesker er glade, for ellers går det ud over mine børn.