DJØF'eren Michael: "Uden os virker velfærdsmaskinen ikke"
"Vi er et essentielt tandhjul i velfærdsmaskinen, men det er ikke os, der er maskinen. Men vi er smørelsen, der gør, at den kan løbe rundt," siger Michael Jonasen om DJØF'erens rolle. Foto: Djøf
Meningerne om DJØF'ernes rolle i velfærdsstaten er mange. 40-årige Michael Jonasen, der arbejder som jurist i Glostrup Kommune, kalder DJØF'erne for et nødvendigt tandhjul.

Er Michael Jonasen politikernes perfide lakaj, der på kynisk vis kvæler arbejdsglæden for sosu'ere og socialrådgiveres arbejdsglæde ved hjælp af nidkære kontrolkrav med 'new public management' i den ene hånd og Excel-ark i den anden? 

Eller er Michael Jonasen velfærdsstatens sidste bastion - ham, der med effektive og innovative strategier sørger for bedre arbejdsforhold til offentligt ansatte, mens han fremtidssikrer velfærdsydelserne overlevelse langt ind i det 21. århundrede til?

Meningerne om Michael Jonasen er mange.

Han er nemlig en af de forjættede DJØF'ere, der nok er både offentligt ansat og et tandhjul i velfærdsstaten, men som sjældent nævnes, når velfærdsstatens superhelte skal hyldes i eksempelvis de nuværende overenskomstforhandlinger og kampen for højere løn og bedre arbejdsforhold.

Tværtimod beskyldes DJØF'erne til tider for at være direkte modspillere, der er med til at gøre livet surt for de offentligt ansatte. 

Især FOA's formand Dennis Kristensen har flere gange været ude med riven efter kommunernes "regnedrenge" og antydet, at en såkaldt djøfficering er starten på enden for velfærdsstaten, som vi kender den:

- Vores velfærd er på vej til at blive erstattet med regneark i Excel. Det er det, der er så deprimerende. Kommunerne har været i økonomisk krise, men nu er i de gang med at forværre det ved at lave stillinger om, så der bare bliver fyldt regneark og A4-mapper op, sagde han sidste år til Avisen.dk.

LÆS MERE: FOA-Dennis: "Velfærden er på vej til at blive erstattet med regneark"

Onsdag fik DJØF'erne en ny titel i Mandag Morgen, hvor to professorer i forvaltningsret kom den udskældte gruppe til undsætning: DJØF'erne har reddet velfærdsstaten fra at kollapse og fremtidssikret den.

LÆS MERE: Ekspert om DJØF'ere: De er velfærdsstatens redningsmænd

Vil ikke tage æren alene

40-årige Michael Jonasen arbejder som jurist i Glostrup Kommunes afdeling for socialt bedrageri. Og selvom han godt kunne tænke sig egenhændigt at være velfærdsstatens redningsmand, vil han nødigt tage æren alene: 

- Jeg er glad for de rosende ord, men jeg synes jo, at alle lige fra sosu-assistenter til jurister i det offentlige er helte. Jeg vil ikke tage rosen alene. Vi DJØF'ere bidrager til, at andre kan hjælpe borgerne, og vi sørger derigennem for, at velfærdstaten lever i bedste velgående, siger han og uddyber:

- Vi er dem, der sætter liv i tankerne og fører dem ud i livet i samarbejde med faggrupperne. Vi er et essentielt tandhjul i velfærdsmaskinen, men det er ikke os, der er maskinen. Vi er smørelsen, der gør, at den kan løbe rundt, siger Michael Jonasen.

Han er søn af en hjemmehjælper og en skraldemand, og i et forsøg på større forståelse for andre faggrupper har han været i praktik som rengøringsassistent. Så det vil næppe være fair at påstå, at han er "kold i hjertet" og ude af trit med de såkaldt varme hænder.

- Vi er selvfølgelig bagud på point, men jeg synes jo ikke, at vi er onde skrankepaver. Der vil altid være cirka halvdelen af den danske befolkning, der er imod den siddende regering, og der bliver vi måske nogle gange set som politikernes forlængede arm. Men det er jo ikke os, der laver politikken. Djøf'eren er blot fødselshjælperen, siger Michael Jonasen.