FOA-formand Dennis Kristensen har opgivet at nå til enighed med de kommunale arbejdsgivere om en ny overenskomst. Han åbner i stedet for at indgå forlig med staten og regionerne og dermed udelukkende lade de varslede konflikter ramme landets kommuner.
- Der er ingen grund til at ofre sine sparepenge på kommunerne. De er en forhandlingsmæssig katastrofe, siger Dennis Kristensen, der også er næstformand i de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab, til Avisen.dk.
FOA-formandens melding kommer på et tidspunkt, hvor forhandlingerne om de 750.000 offentligt ansattes nye overenskomster er inde i en dramatisk slutspurt i Forligsinstitutionen. Løn, lærernes arbejdstid og retten til den betalte spisepause er knaster på bordet i forhandlingerne på både staten, kommunerne og regionernes område.
Hidtil har en samlet lønmodtagerfront stået hårdt på, at alle tre knaster skal ryddes af vejen, før de vil indgå forlig. Lørdag mødes forhandlerne på statens område til nye forhandlinger i Forligsinstitutionen. Søndag er det kommunernes tur, og mandag møder forhandlerne på regionernes område op.
To scenarier
Det er det seneste 15 timer lange forhandlingsmøde med de kommunale arbejdsgivere, der har fået Dennis Kristensen til at opgive kommunerne:
- Vi fik de samme papirer, som vi tidligere har fået fra kommunerne. Nu var der bare sat en hæfteklamme på. Og så blev vi sendt hjem. De hverken kan eller vil noget, erklærer Dennis Kristensen.
I sin overenskomstdagbog på Facebook opridser Dennis Kristensen to efterfølgende 'sandsynlige' scenarier:
Det ene scenarie går på, at der ikke kan opnås forlig overhovedet, og at de varslede konflikter bliver til virkelighed i hele den offentlige sektor.
Det andet scenarie går på, at der bliver forlig for de statsansatte og de regionalt ansatte, mens det ikke lykkes at nå til enighed med Kommunernes Landsforening om lærernes arbejdstid - dermed bliver der udelukkende konflikt i landets kommuner.
Dennis Kristensens pointe er, at hvis man kan indgå et forlig for de ansatte i staten og regioner, så skal man ikke vente på kommunerne. Heller ikke selv om fagbevægelsen har svoret en sjælden musketéred, der handler om at stå sammen om de tre hovedkrav, løn, lærer-arbejdstid og retten til betalt spisepause.
- Jeg tror ikke, at solidaritetspagten er lavet på tværs af de tre områder, staten, regioner og kommuner. Man skal gøre sig nøgterne overvejelser om, hvad der lægger maksimalt pres på kommunerne, siger Dennis Kristensen og uddyber:
- Hvis man forudsætter det scenarie, at der kun er lærernes arbejdstid tilbage, og de to andre parter siger, at dét problem skal løses i kommunerne, hvorfor så ikke lade kommunerne få det maksimale pres, som ligger i, at der er ikke andre konflikter end dem, de ikke selv har kunnet håndtere, siger Dennis Kristensen, der understreger, at de nye strategiske overvejelser er hans egne, og at han ikke har drøftet dem med de øvrige topforhandlere.
Bondo: Statens område afgørende
De kommunalt ansattes topforhandler, lærerformand Anders Bondo Christensen, vil ikke kommentere direkte på FOA-formandens overvejelser.
- Jeg går ind i Forligsinstitutionen for at forhandle, og jeg tager det i den rækkefølge, som det kommer. Hvis vi kan lande noget på statens område først, så er vi tæt på at løse det hele, siger Anders Bondo Christensen.
Flemming Vinther, der forhandler for de statsansatte, har heller ingen kommentarer til scenariet med en overenskomstaftale uden om kommunerne i Forligsinstitutionen.
- Jeg holder mine scenarier for mig selv, siger han og kalder de forestående forhandlinger lørdag for svære.
- Det er vel åbenlyst for enhver, når vi har forhandlet siden 17. februar, så er det ikke fordi, det er let. Det er svært, det vi sidder med. Når vi sidder i Forligsinstitutionen på sjette uge, så er det fordi, det er svært, siger han til Ritzau.