I disse timer foregår skæbneforhandlingerne i Forligsinstitutionen, og der skal senest i morgen træffes en afgørelse; konflikt, forlig eller to uger med flere forhandlinger?
Hvis håndklædet bliver kastet i ringen af forligskvinde Mette Christensen, vil Danmark blive kastet ud i en storkonflikt.
Det betyder strejke fra den 22. april og lockout fra den 28. april. Men hvad betyder det konkret for dig?
Der er forskel på de to scenarier, men lad os starte med strejken, da den vil træde i kraft cirka en uge før en eventuel lockout.
Hvad betyder strejke?
Fagbevægelsen har udpeget omtrent 10 procent af de offentligt ansatte i en slags nålestiksoperation, hvor de forsøger med færrest muligt medlemmer at få den størst mulige effekt.
Det er derfor primært folk i kerneopgaver i centrale organisationer som DMI og Banedanmark, samt eksempelvis lærere på velkendte skoler og gymnasier i hovedstadsområdet, der er udtaget, hvilket betyder at store dele af samfundet reelt går i stå.
Lene Maul Greve, udviklingskonsulent og forkvinde for klubben for Dansk Magisterforening og Kommunikation og Sprog hos Banedanmark, forklarede eksempelvis Avisen.dk, hvad en strejke hos Banedanmark vil betyde:
- Vi styrer togtrafikken, og det er på landsplan. Lige i øjeblikket er jeg ikke sikker på, hvor vidtrækkende konsekvenser, en konflikt vil have, men den kan potentielt give store og signifikante problemer med togtrafikken, sagde Lene Maul Greve.
LÆS MERE: Varslet strejke kan ramme togtrafikken
Du kan læse mere om, hvad det vil betyde i følgende artikler:
LÆS MERE: Læger varsler konflikt på alle landets sygehuse
LÆS MERE: Se listen: Her vil socialpædagoger gå i strejke
LÆS MERE: Tusindvis af akademikere varsler strejke: Rammer kommuner og regioner
LÆS MERE: 15.000 statsansatte er udtaget til konflikt
Du kan kun strejke på lovlig hvis, hvis din fagforening har udtaget dig. I de dage hvor du strejker bliver du kompenseret af fagforeningens strejkekasse. Kompensationen varierer fra dagpengetakst til fuld løn afhængig af fagforeningen.
Du kan få overblikket her: FAKTA: Det får du udbetalt under strejke og lockout
Hvis du er medlem af en såkaldt gul fagforening, skal du ikke strejke, men må heller ikke tage strejkeramt arbejde for dine kolleger.
LÆS MERE: Medlemmer i gule fagforeninger skal arbejde under konflikt
Hvad betyder lockout?
Fagbevægelsens strejkevarsel blev tilbage i marts mødt af et massivt lockoutvarsel fra staten, hvor 440.000 offentligt ansatte bliver sendt hjem uden løn.
For de danske borgere vil det langt hen ad vejen betyde, at offentlige institutioner vil være lukkede. Børn kan ikke komme i skole eller blive passet, den offentlige transport vil være stækket, mens hospitaler og ældreplejen vil køre på vågeblus, hvor blot de mest akutte tilfælde vil blive håndteret.
For de lockoutramte ansatte betyder det, at de ikke vil få løn. Her varierer det igen fra fagforening til fagforening, hvordan man bliver kompenseret.
Eksempelvis får lockoutramte kontorfunktionærer fra HK Kommunal og Stat udbetalt, hvad der svarer til deres nettoløn minus pension og arbejdsmarkedsbidrag, mens medlemmer af Danmarks Lærerforening blot kan låne, hvad der svarer til dagpengesatsen på 860 kroner om dagen.
Du kan få overblikket her: FAKTA: Det får du udbetalt under strejke og lockout
Du kan læse, hvor der er varslet lockout her: FAKTA: Op mod 440.000 offentligt ansatte risikerer lockout
Selvom en konflikt på arbejdsmarkedet naturligvis er vigtig, er der dog ingen, som skal dø af den.
Hospitaler og ældrepleje vil under konflikt køre med et såkaldt nødberedskab, som tager sig af den allermest akutte pleje.
Men som Avisen.dk har afdækket, er der flere steder skåret ind til benet i en sådan grad, at en konflikt ikke kan gennemføres på visse arbejdspladser. Nødberedskabet er nemlig fuldstændig identisk med det eksisterende.
LÆS MERE: Lockout- og strejkevarsler afblæses: Sosu'er undtages fra konflikt