"Jeg smiler aldrig mere": Medicin har ødelagt Stellas tænder
"Jeg smiler aldrig mere. Jeg synes, at det er flovt. Mine tænder er ikke andet end stumper," siger Stella Bech, der har fået ødelagt sine tænder af smertestillende medicin. Foto: Privat
Smertestillende medicin har ødelagt Stella Bechs tænder, og det har haft store konsekvenser for hendes liv.

En arbejdsskade har haft store konsekvenser for den 45-årige Stella Bech.

Ikke nok med, at hun i dag må sidde i en elektrisk kørestol og dagligt kæmper mod smerter, så har den smertestillende medicin, som hun tog igennem en årrække, haft alvorlige bivirkninger for hendes tænder. De smuldrer simpelthen i munden på hende.

I sidste uge kunne Avisen.dk fortælle, at medicin mod psykiske lidelser kan give alvorlige tandproblemer. Det har Stella Bech oplevet konsekvenserne af på egen krop, da hun har taget medicinen Saroten, der tidligere blev brugt som antidepressiv, men i dag ofte udskrives mod smerter, gennem flere år.

- Jeg smiler aldrig mere. Jeg synes, at det er flovt. Mine tænder er ikke andet end stumper, fortæller Stella Bech til Avisen.dk.

Stella Bech har faktisk kun 12 tænder tilbage. Hun har svært ved at tygge og lever af toastbrød, kød der er stegt helt mørt og yoghurt.

- Jeg kan ikke spise et stykke rullepølse eller spegepølse, for jeg kan ikke bide det over. Jeg spiser min mad i små firkanter ligesom børn, siger hun og forklarer, at hun af den grund har tabt 50 kilo.

Smertestillende medicin har ødelagt Stella Bechs tænder. Foto: Privat

Går aldrig ud

Stella Bech var ved at blive udlært som vicevært, da hun overså det nederste trin på en trappe under transporten af et komfur. Faldet ødelagde hendes venstre ben, og siden har hun været igennem 13 operationer.

Men det værste har alligevel været de smuldrende tænder, som den smertestillende medicin er skyld i. De manglende tænder har nemlig vendt op og ned på Stella Bechs liv.

- Jeg kommer ikke ud. Jeg har fået angst og social fobi. Jeg kan ikke lide at komme ud, fordi folk altid spørger ind til mine tænder, siger Stella Bech.

På et tidspunkt tog Stella Bech 64 piller om dagen for at holde sine smerter i skak. Lægen havde advaret hende om, at pillerne kunne påvirke hendes organer, men at de også kunne skade tænderne, fik hun ikke at vide.

- Jeg ville aldrig have taget dem, hvis jeg vidste det, siger Stella Bech, der ville ønske at lægen havde fortalt hende om de konsekvenser, pillerne kunne få for hendes tænder.

- Det er jeg faktisk meget bitter over, siger hun.

Det er også derfor, at hun har valgt at stå frem.

- Jeg vil gerne advare andre, så de ikke ender i samme situation, lyder det fra Stella Bech.

Har fået afslag på støtte i to kommuner

Om et par uger skal Stella Bech til tandlæge igen. Her vil hun gerne have et overslag på, hvad det vil koste for hende at få et gebis. Hun forventer en pris, der ligger omkring 22.000 kroner. Det er nemlig, hvad hun tidligere har fået at vide.

Hun håber, at Aalborg Kommune vil give hende tilskud, for uden det har hun på sin førtidspension ikke råd til et gebis, og så må hun leve med stumperne. Men hun er langt fra positiv, tidligere har hun nemlig fået afslag i to andre kommuner.

- Jeg tør ikke tro på, at de vil hjælpe mig, men jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, hvis de ikke vil. Det er jo grotesk, at man skal leve på den her måde, siger Stella Bech.