Kontanthjælpsmodtagere kan kun få støtte til at få lavet deres tænder på 'lavest fagligt forsvarlige niveau'. Det betyder for eksempel gebis.
Lovgivningen betyder konkret, at mens langt de fleste får i dag får lavet et implantat eller en bro, når de mister tænder, så får kontanthjælpsmodtagere oftest gebis. De har ikke ret til andet ifølge loven. Det vækker kritik i Tandlægeforeningen, der mener, at fattige dermed får dårligere tandbehandling.
Men det var slet ikke sådan, loven skulle forstås, siger socialordfører for Socialdemokraterne Pernille Rosenkrantz-Theil.
Hun siger, at ”lavest fagligt forsvarlige niveau” blot var ment som at tandlægerne ikke skulle have frit lejde til at lave ekstra dyre behandlinger. Lige som apotekerne skal vælge det billigste præparat, hvis der er to ens.
- Det var aldrig meningen, at socialt udsatte skulle have anderledes behandling end andre mennesker. Tandpleje er så væsentligt for at komme ud og få et ordentligt socialt liv og mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet , siger hun.
Hun mener, at politikerne på Christiansborg allerede i foråret meldte ud, at kommunerne sidder på hårdt på kassen, når de administrer reglerne om tandbehandling.
- Det er blevet sagt i et ret hårdt toneleje, så jeg kan ikke forstå, at det ikke er blevet hørt og rettet ind efter. Nu må det her blive en del af drøftelse vi skal have med ministeren om den ubrugte pulje, siger hun.
I SF mener social- og handicapordfører Trine Torp både, at der bør ses på, hvordan puljen bliver brugt bedre. Og at der bør ses på lovgivningen.
- Så vi i højere grad kan sikre lighed i sundhed – også når det gælder tandsundhed. I dag beholder de fleste mennesker deres egne tænder hele livet. Det skal vi også sikre, at udsatte borgere kan. Det handler både om at prioritere den forebyggende tandpleje og at kunne give den nødvendige tandbehandling efter nutidens standard, siger Trine Torp.
Gebis kan være fordel for svage
Socialordfører for Venstre Jan E. Jørgensen mener derimod ikke, at der er brug for ændringer.
- Vi mener, at reglerne er udmærkede, som de er. Der er gratis behandling af udsatte grupper, hvorimod andre selv betaler en meget stor del af regningen selv, siger Jan E. Jørgensen.
Heller ikke Liselott Blixt, der er sundheds og psykiatriordfører for Dansk Folkeparti mener, at der er brug for ændringer i, at socialt udsatte får andre tandlægeløsninger.
Hun så hellere, at man lavede en lov på hele tandområdet, da det er meget forskelligt, hvem der får hjælp, og hvem der ikke får.
- Noget, der undrer mig, er den negative omtale af et gebis. Det er noget som mange ældre mennesker i dag lever med, og jeg vil selv, hvis det bliver nødvendigt, vælge et gebis, siger hun.
Liselott Blixt har selv arbejdet med ældre, udviklingshæmmede og demente, hvor tandbørstning er en udfordring og ofte fører til magtanvendelse, eller manglende tandbørstning.
- Et gebis er mange gange nemmere at holde rent samt at undgå de sygdomme, som man kan få ved manglende tandpleje. Så jeg vil faktisk hellere have en debat om, hvorvidt den dyreste løsning altid er den bedste, siger hun.