Frits måtte kæmpe med kommunen for at beholde sine fortænder

Først mente Frederiksberg Kommune, at Frits Degner skulle af med alle tænder i overmunden, fordi et fuldt gebis var billigst. Så tog det ham et års ventetid i Ankestyrelsen at få støtte til at få lavet en løsning, der ikke gav ham kvælningsfornemmelse.
Tandlægekonsulenten i kommunen mente i første omgang, at Frits skulle have alle tænder trukket ud i overmunden. For den billigste løsning var et fuldt gebis.- Maden smager nu engang bedre, når man har sine egne tænder, siger Fritz Degner, der ikke have spor lyst til at blive helt tandløs i overmunden.

Tandlægekonsulenten i kommunen mente i første omgang, at Frits skulle have alle tænder trukket ud i overmunden. For den billigste løsning var et fuldt gebis.

- Maden smager nu engang bedre, når man har sine egne tænder, siger Fritz Degner, der ikke have spor lyst til at blive helt tandløs i overmunden.

I et år havde Frits Degner kun de seks forreste tænder i overmunden. Det var så lang tid, det tog at få behandlet en klage i Ankestyrelsen over Frederiksberg kommune, der mente, han skulle bruge et gebis, der gav ham kvælningsfornemmelse.

- Jeg havde jo ingen kindtænder, så jeg tyggede som en kanin. Men det er til at holde ud, når man er sikker på, at man får ret, siger Frits Degner.

Han er 61 år og har været på kontanthjælp i syv år, siden han mistede sit job som bogholderassistent.

Han er en af de få, der har klaret at køre en længere klagesag over de krav, som Frederiksberg Kommune stillede til hans tandbehandling, hvis han skulle have støtte til den.

For hvis man hører til den gruppe, der kan få støtte til tandbehandling, skal kommunen godkende det, før tandlægen går i gang.

Frits Degners tandlæge, Jan Ruben, foreslog en løsning med implantater, da alle hans kindtænder var så ødelagte, at de skulle ud.

Gebis gav kvælningsfornemmelse

Men tandlægekonsulenten i kommunen mente i første omgang, at Frits skulle have alle tænder trukket ud i overmunden. For den billigste løsning var et fuldt gebis.

- Maden smager nu engang bedre, når man har sine egne tænder, siger Fritz Degner, der ikke have spor lyst til at blive helt tandløs i overmunden.

Men Jan Ruben bakkede ham op, og ville ikke rykke seks raske fortænder ud.

I stedet blev det den næstbilligste løsning til 25.000 - to proteser til kindtænderne i over- og undermund.

Men det viste sig, at Frits Degner tilhører den gruppe, der ikke kan have en protese med bøjle i overmunden, uden det udløser hans opkastningrefleks, og giver kvælningsfølelse.

- Jeg kunne ikke have den på, men da vi søgte om en anden løsning, stod Frederiksberg Kommune fast på, at man ikke kan få støtte til behandling af det samme tandproblem to gange, også selvom den første ikke fungerer, siger han.

Fik nej til småreparationer

Kommunen fastholdt overfor Ankestyrelsen, at protesen var ”den billigst mulige fagligt forsvarlige løsning”, som de mener loven kræver.

Frits Degner klagede i marts 2014 og og fik afgørelsen i sagen fra Ankestyrelsen året efter i februar. Så lang er sagsbehandlingstiden. Kort efter begyndte han sin tandbehandling, som først var færdig i sommer. Over to år efter at han oprindeligt gik til tandlægen.

Frits Degner er glad for at have vundet. Men vred over, at hans sag ikke blev set på af en uvildig tandlægekonsulent, som han senere har fundet ud af, han havde ret til.

- Når det er kommunens egen tandlægekonsulent, der skal afgøre det, så ender det jo, som kommunen vil have det, siger han.

Frits Degner forstår ikke økonomien og meningen i, at han ikke oprindeligt kunne få hjælp til de mindre tandreparationer.

- Jeg har 2.800 kroner tilbage, når jeg har betalt mine faste udgifter. Så jeg havde ikke råd til at gå til tandlæge. En gang blev det 5.000 kroner. Det kan jeg slet ikke betale, siger Frits Degner.

Men Frederiksberg Kommune mente dengang, at Frits Degner ville kunne spare op af sin kontanthjælp eller få en afbetalingsordning, og derfor fik han fire gange afslag på støtte til mindre tandbehandlinger. I stedet endte den samlede regning altså på over 60.000 kroner.

- Da der ikke var råd til at få lavet de ting, der var brug for, så blev tænderne jo helt ødelagt. Jeg har også haft mange smerter, siger han.

Frits Degner har siden via sin egen borgerliste og sin egen netavis fået lavet en tandbus for socialt udsatte i Frederiksberg Kommune.

Syv måneders ventetid

Johnny L. Madsen er Arbejdsmarkedschef i Frederiksberg Kommune, og han vil ikke udtale sig om den konkrete sag om Frits Degner.

Beslutningerne om hvilke behandlinger, der kan få støtte, træffes udelukkende af kommunens tandlægekonsulent, der ikke er en del af arbejdsmarkedsafdelingen.

- Vi skal ikke se på, om det er den allerpæneste eller mest langtidsholdbare løsning. De søger efter den sociale lovgivning, og her drejer det sig om at opretholde tandfunktionen, siger han.

Kommunen ser også på, om man mener, ansøgeren selv bør kunne spare op eller få en afbetalingsordning hos tandlægen.

Johnny L. Madsen siger, at borgerne altid har muligheden for at klage til Ankestyrelsen. Ventetiden på afgørelser i tandsager i Ankestyrelsen er i øjeblikket syv måneder.

- Set fra et borgerperpektiv er det da svært at vente så længe, og vi ville ønske at Ankestyrelsen så på sagerne med det samme, siger Johnny L. Madsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.