Invalide Hanne klarede ikke arbejdsprøvning på én time - kæmper mod kommune
Hanne Poulsen har endnu en gang formået ikke at kunne gennemføre en arbejdsprøvning og taler om et smertehelvede. (Foto: Foto: Privat)
Hanne Poulsen kan efter en bilulykke ikke arbejde mere end ti minutter om ugen, og arbejdsprøvninger udløser et smertehelvede. Hun kæmper med Hedensted Kommune om at få tilkendt en førtidspension.

Et liv kan vendes på hovedet på et splitsekund. Det skete for Hanne Poulsen den 23. oktober 2014, da en bil kørte frontalt ind i hende med 100 kilometer i timen.

Socialrådgiver: Kommunerne begår socialt bedrageri mod borgerne

Siden da har 55-årige Hanne Poulsen fra Juelsminde mistet fodfæstet i det gode middelklasseliv som folkeskolelærer. Et smertehelvede har ifølge hende selv tvunget hende fra arbejdsmarkedet og ind i en kamp for førtidspension med Hedensted Kommune som modstander.

Og hun frygter, at hun ikke kan tage sig ordentlig af sin hypersensitive søn på 12 år, der nu skal gå 6. klasse om.

Avisen.dk har løbende fulgt Hanne Poulsens forløb hos Hedensted Kommune. Senest da hun tidligere på året på grund af smerter ikke kunne fuldføre en arbejdsprøvning på to timer om ugen.

- Jeg er blevet idømt en forvaringsdom og udsigtsløs sagsbehandling, sagde hun dengang til Avisen.dk.

Syge Hanne sendt i ressourceforløb: "Jeg føler mig som et tortur-offer"

Siden da er Hanne Poulsen endnu en gang forsøgt arbejdsprøvet. Denne gang kun en enkelt time om ugen på et bosted for unge. Det har ikke været en succes.

- Allerede efter to gange var vi nødt til at stoppe. Jeg sad med en ung mand på 16 år, hvor han spurgte; hvad i alverden laver hun? Jeg sad simpelthen så uroligt på grund af smerterne, og allerede efter to gange blev arbejdsprøvningen stoppet. Ingen af de to gange nåede hun at være der i den aftalte time.

Hanne Poulsen fik følgende udtalelse med fra bostedet:

"Vurdering er, at der ikke er nogen muligheder for Hanne på det danske arbejdsmarked. Og havde vi vidst, hun var så syg, ville vi aldrig have sagt ja til at kun [hun, red.] kunne komme i praktik."

Hanne Poulsens patientjournal er da også efterhånden noget af en moppedreng. Kraniebrud, piskesmæld og hofte der var gået af led, fik hun konstateret efter trafikuheldet. Senere blev der tilføjet to diskusprolapser og slidgigt til det. 

Blot siden marts har Hanne Poulsen fået to nye diagnoser; et brud på nakkehvirvlen, der ikke kan opereres og CRPS, som er et smertesyndrom, der fremkalder spontane og regionale anfald af smerte.

Nye tal om førtidspension forarger

Lægeerklæringen, som Avisen.dk har fået indblik i, betegner Hanne Poulsen som "invalideret" og påpeger, at hendes tilstand er i forværring.

- Konsekvenserne er ikke til at bære. Jeg kan ikke engang længere tage mig ordentligt af mit hjem og mit barn. Jeg får rengøring af kommunen hver 14. dag, men jeg må stadig trække på familie og veninder. Og vi har smidt ting ud for at minimere rod.

- Og så går det jo ud over børnene. Jeg har valgt, at min søn skal gå 6. klasse om, da han har været så påvirket af, at jeg bare ligger i sengen og ikke kan være mor. Jeg foreslog skolen det, og det takkede de ja til.

Lægeerklæringer er ikke hele sandheden

Den seneste vurdering fra Hedensted Kommune er ifølge dokumenter, som Avisen.dk har fået indblik i, at Hanne Poulsen vil egne sig godt til et fleksjob på to timer om ugen.

Noget der kan virke mærkværdigt over for en lægeudtalelse, der betegner hende som "invalideret".

Men ifølge Hedensted Kommune er det vigtigt at se ud over lægeerklæringerne, og det er nødvendigt at arbejdsprøve. Det siger Allan Munkholm, leder af kommunens afdeling for rehabilitering. Han refererer til lovgivningen, der dikterer, at såfremt der er et udviklingspotentiale, skal det undersøges, og det hele skal indgå i en tværfaglig vurdering.

- Det er sådan, at lægeerklæringer indgår som en del af materialet, men de står ikke alene. De indgår som en del af den samlede vurdering, siger han.

Tidligere blev loven om førtidspension dog præciseret, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ville sende et signal til kommunerne om, at de skulle slække på dokumentationskravene og give flere førtidspension. 

Advokat om ændring af førtidspension: Der ændres ikke en fløjtende fis

I Hedensted Kommune har man dog ikke ændret praksis på baggrund af egne juristers vurdering og Ankestyrelsens blåstempling af kommunens afgørelser.

- Vi har haft vores jurister til at kigge på vores sager, og vi har fået at vide, at vi læner os op af den eksisterende praksis og i 1. halvår af 2018, har vi ikke fået en eneste afgørelse imod os i Ankestyrelsen. Så vi har ikke set nogen grund til at ændre praksis, siger Allan Munkholm.

Ingen nedre grænse

De få minutters arbejde, Hanne Poulsen kan holde til, udmatter hende i en grad, hvor hun resten af ugen er sengeliggende. Og hun er nødt til at poppe morfinpiller, som var det mintpastiller.

- Når jeg ikke arbejdsprøves, har jeg overskud til at være mor. Så kan jeg bruge den smule energi, jeg har, til at være mor. Hvad er mest gavnligt for samfundet? At jeg er en ordentlig mor for min søn, eller at jeg kan arbejde 10 minutter om ugen? spørger hun retorisk.

Hanne Poulsen undrer sig derfor over kommunens prioritering.

- Det er ikke fordi, jeg tror, at de er onde mennesker i kommunen. Men jeg tror, at de er ofre for en kassetænkning, hvor de mener, at hvis man er syg, så er man en luddoven nasserøv. Men jeg vil da hellere tjene min egen penge. Jeg vender hver en femøre.

- Det her er jo ikke ligefrem en ønskesituation for mig, siger Hanne Poulsen, der i år for første gang ikke har kunnet tage på ferie med sine børn.

Hedensted Kommune meddeler, at Hanne Poulsens sag skal vurderes af et tværfagligt rehabiliteringsteam, og at man derfor ikke for indeværende kan udtale sig om, hvordan hendes forløb vil forløbe videre.

Dog forklarer Allan Munkholm, at der ikke er noget odiøst i, at kommunen ad flere gange forsøger at arbejdsprøve ved meget lave ugentlige timetal. Sådan er lovgivningen nemlig, og der findes ikke nogen nedre grænse for arbejdsprøvninger.

- I enkelte tilfælde går vi meget langt ned i timeantal i arbejdsprøvninger. Men det er under forudsætning af, at der er en progression. Vi forsøger at behandle folk individuelt, siger Allan Munkholm.

Der er altså ingen nedre grænse for, hvor lavt et ugentligt timeantal I vil gå ned til i arbejdsprøvninger?

- Det er korrekt. Så længe vi ser muligheder for progression, er der muligheder, og der kan vi gå ret langt ned.

Helt ned til for eksempel en halv time om ugen?

- Det kunne man godt forestille sig, men det kommer jo an på, om man kan udvikle det. Noget af den største udvikling ser vi ofte fra et meget lavt timetal.

Hvad med fem minutter om ugen?

- Det har vi ingen eksempler på, men det kan ikke udelukkes. Der er ikke nogen klart defineret grænse, da vi, som loven siger, behandler borgerne individuelt, og derfor er vi nødt til at kigge på, hvad der ligger til grund for det lave timetal i opstarten.

Tilbage i Juelsminde føler Hanne Poulsen sig fanget i et udsigtsløst forløb og frygter en fremtid med voldsomme doser morfin og en forarmet søn. Næste etape for Hanne Poulsen er rehabiliteringsmødet i slutningen af september, hvor hendes videre forløb skal afklares.

via Listen To News