Privat firma hyret til at afgøre syge Gabrielas evner: "Sådan er det bare"
Københavns Kommune hyrer private firmaer til at vurdere syge borgeres funktionsevne. Men det er spild af skatteborgernes penge, lyder kritikken. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix/Shutterstock
Københavns Kommune hyrer private firmaer til at vurdere syge borgeres funktionsevne. Men det er spild af skatteborgernes penge, lyder kritikken.

Når Københavns Kommune skal have lediges arbejdsevne vurderet, sender de dem blandt andet i kløerne på private firmaer.

Men det, de syge og arbejdsløse borgere får tilbudt, får dem slet ikke tættere på arbejdsmarkedet. Det mener en række borgere, der har været i kontakt med TV 2 Lorry. Spild af skatteborgernes penge, lyder kritikken.

Den 52-årige Gabriela Adams lider af skæv s-formet ryg. Hun har mavesygdom og kronisk forstoppelse. Derudover er hun blevet hjerteopereret tre gange, og så lider hun af PTSD og angst.

Alligevel har Københavns Kommune henvist hende til det private firma Plan og Handling, der har fået til opgave at vurdere hendes funktionsevne. De tilbyder hende et forløb på 25 timer om ugen. Det til trods for, at det kun tager firmaets ergoterapeut to-tre timer at gennemføre en vurdering af Gabriela Adams funktionsevne.

For at komme op på 25 timer skal den 52-årige kvinde derfor én gang om ugen i fire uger møde op på en funktionsevnecafé i Købmagergade i København.

Gabriela Adams har kun hovedrysten til overs for tiltaget, da hun ikke mener, at caféen har nogen gavnlig effekt i forhold til hendes situation. 

Ifølge TV 2 Lorry har en medarbejder hos Plan og Handling følgende kommentar til, hvorfor de har tilbudt Gabriela Adams deltagelse i funktionsevnecaféen.

- Jamen, sådan er det bare.

Medarbejderen understreger dog, at firmaet har pligt til at tilbyde borgerne det timetal, de er blevet henvist til.