Nye Borgerlige: Førtidspensionen skal hæves til 25.000 kroner om måneden
"Det er jo ikke ligefrem raketvidenskab, men det er det blevet gjort til," siger Pernille Vermund om det nuværende system, hvor jobcentre skal vurdere borgere. (Foto: Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix Ritzau)
"De syge skal ud af beskæftigelsespolitikken," er budskabet fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Flere vil ende på en førtidspension, og den skal hæves op til at være på 25.000 kroner om måneden.

Hvis Nye Borgerlige har noget at skulle have sagt efter næste folketingsvalg, vil der blive givet markant flere førtidspensioner, end tilfældet er nu.

Det siger Pernille Vermund i et interview med Ugebrevet A4, hvor hun vil gøre op med, at dødsyge danskere hives rundt ved næsen i landets jobcentre i jagten på ro, fred og en førtidspension.

- Vi vil fjerne de syge fra beskæftigelsespolitikken, siger Pernille Vermund til Avisen.dk, før hun udlægger planen for et beskæftigelsessystem, hvor flere er på førtidspension:

- Der er i dag terminalt syge borgere, der dør på ressourceforløb, mens de kostes rundt i systemet og venter på en førtidspension. Det er jo helt sort. I mine øjne må det aldrig blive et spørgsmål om økonomi, hvis folk er så syge, at de ikke kan arbejde. Flere vil ende på førtidspension. Det erkender vi. Derudover skal førtidspensionen være højere, siger Pernille Vermund.

Konkret skal førtidspensionen hæves til 25.000 kroner om måneden for enlige og 20.000 for samlevende. Til sammenligning tjener en social- og sundhedsassistent ifølge FOA 24.500 kroner om måneden.

I øjeblikket modtager man 18.642 kroner om måneden som enlig førtidspensionist og 15.846 kroner om måneden som samlevende.

Derudover slår formanden fast, at det skal være en 100 procent lægefaglig vurdering, hvorvidt en person skal have førtidspension.

- Syge borgere skal jo ikke behandles af kommunale sagsbehandlere. De skal have en lægefaglig vurdering. Og resten skal finde et job, så de kan forsørge sig selv. Det er jo ikke ligefrem raketvidenskab, men det er det blevet gjort til. Vi skal have en beskæftigelsespolitik, som giver frihed og ansvar tilbage til borgerne, siger formanden.

Nedlæg jobcentrene

Generelt ønsker Nye Borgerlige jobcentrene hen, hvor pebret gror. De er dyre og ineffektive, siger Pernille Vermund.

- Jobcentrene skal nedlægges, fordi de er ineffektive, dyre og skadelige for borgerne. Dem, som er for syge til at arbejde, bliver kostet rundt i et system, indtil de dejser om. Og dem, som er raske nok til at arbejde, bliver gjort til offentlige klienter fra dag et af, siger hun.

Afskaf kontanthjælp

For at undgå at danskere bliver gjort til "offentlige klienter" vil partiet afskaffe kontanthjælpen og indføre borgerløn i form af en såkaldt basisydelse.

Alle danskere vil modtage 6.000 kroner, som der ikke skal betales skat af, og som der heller ikke er modkrav til. Beløbet aftrappes gradvist, jo mere man tjener, således at man er sikret, at "hver krone man tjener, kan betale sig". Altså der sker ikke modregning krone for krone.

Når man tjener 200.000 kroner, vil den sidste krone fra basisydelsen frafalde, og man vil ikke længere kunne modtage den. 

Beløbet vil ligeledes blive indtægtsgrundlaget for studerende, da Nye Borgerlige vil afskaffe SU'en.

Ifølge Pernille Vermund vil det dog blot være et fåtal, der lever af basisydelsen. I Nye Borgerliges billede vil langt flere danskere nemlig ende på dagpenge og førtidspension.

- Basisydelsen er kun relevant for dem, der eksempelvis dropper ud af studiet og ikke har opnået anciennitet til at få udbetalt dagpenge. Den anden gruppe ville være dem, der er fuldstændig raske, men som efter to år på dagpenge ikke har fundet et arbejde, siger Pernille Vermund.

via Listen To News