Syge Ulla vil ændre regler for førtidspension: Hvorfor skal jeg straffes?
- Jeg synes, reglerne om forsørgerpligt er dybt urimelige, siger Ulla Skrædderdal. Foto: Privat
Et borgerforslag skal gøre en ende på den gensidige forsørgerpligt, håber førtidspensionist Ulla Skrædderdal fra Lolland. Første skridt er at starte en debat på Christiansborg om emnet, mener hun.

- Jeg forstår ikke, hvorfor man skal rammes, blot fordi man er syg eller er blevet ældre.

Sådan lyder det fra førtidspensionist Ulla Skrædderdal, der er træt af reglerne om gensidig forsørgerpligt.

Ifølge Ulla Skrædderdal koster reglerne hende årligt ca. 24.000 kroner før skat, da hendes mand tjener over en vis grænse og dermed er forpligtet til at forsørge hende. Havde han tjent to millioner kroner om året, ville det ifølge Ulla Skrædderdal have kostet hende det samme. 

Men i stedet for at sætte sig over i et hjørne og brokke sig, har hun på egen hånd valgt at forsøge at få reglerne ændret.

Hun har således stillet et borgerforslag om at få fjernet den gensidige forsørgerpligt for førtidspension og folkepension fuldstændig. Hvis 50.000 borgere skriver under på forslaget, tvinges politikerne på Christiansborg til at diskutere emnet.

Handler om principper 

- Jeg synes, reglerne om forsørgerpligt er dybt urimelige. Jeg kan godt klare mig uden at få en højere førtidspension, men jeg synes, det er urimeligt at jeg skal straffes, fordi min mand har en vis indtægt. For mig handler det om principper. Man slår ned på dem i samfundet, der har det hårdest, og jeg føler mig ikke som en ligeværdig borger, når reglerne er, som de er, siger Ulla Skrædderdal til Avisen.dk.

Efter et arbejdsliv som selvstændig, hjemmehjælper og andre jobs, fik hun for fire år siden tilkendt førtidspension. Hun lider af fibromyalgi og slidgigt og har deforme fødder og skæv ryg. 

Ulla Skrædderdal stillede forslaget den 18. juni, og det har i skrivende stund 13.301 støtter. Der er altså fortsat et stykke op til 50.000 underskrifter, som det kræver, før politikerne i Folketinget får emnet på dagsordenen.

Men hun optimistisk om, at det nok skal lykkes.

Hvorfor må skatteunddragere gå fri?

- Jeg håber, at få en debat om, hvorfor dem, der har mindst i samfundet skal straffes hårdest hver gang, mens eksempelvis skatteunddragere og de rigeste går fri. Jeg er dog så meget realist, at jeg ikke tror på, at reglerne bliver ændret, siger Ulla Skrædderdal.

Men er det ikke rimeligt, at enlige, der ikke har en forsørger, får det mere i pension end dig?

- Det synes jeg ikke. Vi skal væk fra, at vi skal forsørge hinanden. Folk, der er på arbejdsmarkedet og har en løn, bliver jo ikke ramt af den gensidige forsørgerpligt. Jeg har også en løn, og det er min pension, siger hun og slår fast:

- Vi lever i en helt anden tid, end dengang den gensidige forsørgelse blev indført. Dengang skulle den sikre kvinderne, at mændene kom hjem med lønnen, og at de, groft sagt, ikke bare drak den op. I dag er den gensidige forsørgerpligt kun med til at straffe én. 

Ulla Skrædderdal mener desuden, at de nuværende regler hæmmer partnerens lyst til at lægge ekstra timer på jobbet, når den gensidige forsørgerpligt fjerner den økonomiske gulerod ved det.