Administration 

Blogger: Politikere giver børn fra underklassen fuckfinger - går kun op i skattelettelser

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

JØRN BLEV berømt som hovedpersonen i tv-dokumentaren ’Er du mors lille dreng?”, og han er blevet symbolet på en socialfaglig indsats til dumpekarakter.

Han blev født af forældre, der slet ikke besad forældreevne, og som fik lov til at påføre ham varige skader, mens pædagogerne så på, fordi der skal så uendeligt meget til, før nogen tager børnenes parti i det her samfund. Børn tilhører nemlig forældrene, og på det punkt er vores moderne samfund kun en tynd fernis over årstusindgamle strukturer, hvor børnene tilhører familien under ledelse af patriarken, som kan gøre med kone, børn og trælle, som han har lyst til.

Dansk lovgivning slår stadig fast, at børn er forældrenes ejendom, og at alle bestræbelser skal rette sig mod at holde barnet i familien eller at få barnet hjem til familien igen.

DE SENESTE ÅR har budt på reformer og forbedringer, men ideologisk set er der stadig større fokus på forældrenes retssikkerhed end på barnets, og det er ikke lykkedes os som samfund at skabe chancelighed for de børn, der bliver født i de allermest udsatte familier uden forældreevne; de børn kan stadig se frem til et liv, der er præget af de svigt, de blev udsat for som små.

Tiltag, der markedsføres som forbedringer som netværksanbringelser og "tæt på familien"-indsatser misbruges af økonomisk nødlidende kommuner til at spare på indsatserne over for de mest truede børn, og socialrådgiverne får besked på at tage børn hjem af økonomiske årsager og må ikke bruge de dyre specialiserede tilbud og henvises i stedet til mere eller mindre blakkede private bosteder uden tilstrækkelig faglighed.

Der er klokkeklar evidens for, at de første 12 måneder i et barns liv er helt afgørende. Faktisk er spædbarnets tre første måneder de allervigtigste i vores alles videre rejse i livet. Oplever barnet ikke her tryg, sikker og vedvarende tilknytning, er det ekstremt svært at rette op på og vil give barnet varige problemer med at knytte sig til andre mennesker og til at forstå deres signaler.

VI VED OGSÅ fra omfattende forskning, at man faktisk ret hurtigt kan se på et lille barn, hvis det ikke trives. En erfaren pædagog eller en psykolog kan ret hurtigt aflæse, om spædbarnet reagerer rigtigt på øjenkontakt og berøring. Forældre, der selv er blevet set, hørt og spejlet, kan også.

Men systemet fra folketinget til kommunalbestyrelsen og ned igennem det kommunale ledelseshierarki, interesserer sig bare ikke for de helt små børn. Selv om alle snakker om Heckmann- kurven, tidlig indsats og jo tidligere indsats, jo bedre i disse år, er der langt fra ord til handling og flere ressourcer. Det er faktisk kun sundhedsplejersken, der møder de helt små børn, og sundhedsplejersken kommer kun ind i familien, hvis hun er inviteret af forældrene. Vi fremhæver i Danmark altid vores sundhedsplejerskesystem som det gode eksempel på den tidlige indsats. Men noget tyder på, at det ikke er nok – eller ikke godt nok – for det har ikke rykket, og børnene får typisk hjælp alt for sent.

Samfundet bliver nemlig først for alvorlig interesserede i børnene, når de ikke lever op til det, de ”skal kunne” op gennem barndommen. Ser man på den seneste opgørelse fra Ankestyrelsen, kan man se, at kun 11 procent af de børn, der bliver fjernet fra hjemme, bliver det, mens de er under tre år. Kun seks procent bliver fjernet i børnehavealderen. Det stiger til 16 procent i 7 til 11 års alderen, hvor barnet begynder i skolen og viser sig ikke at kunne undervises. De børn er typisk blevet favnet af pædagogerne i børnehaven. Og så eksploderer anbringelsestallet til 46 procent mellem 15 og 17, når misbrug og kriminalitet støder til. Og her er det alt, alt for sent.

DET ER PROVOKERENDE igen og igen at opleve situationer, hvor små børn lider, fordi deres forældre ikke er i stand til at give dem omsorg og tryghed. Men det er endnu mere provokerende at være vidne til politikerne i folketing og kommunalbestyrelse, der mod bedre viden, årti efter årti, forsætter med systematisk politisk omsorgssvigt af børn, fordi kernefamilien er ukrænkelig.

Det sørgelige er, at vi kender alle risikofaktorerne og kunne i princippet gribe ind og give familien ekstra støtte før fødslen - eller tage en beslutning om at anbringe med det samme. Men hvorfor vurderer vi ikke systematisk forældres muligheder for at blive gode nok forældre, hvis vi ved at de er i risikogruppen? For vi kender tegnene på det at være i risikogruppen:

· 40 procent af de børn, der ender med at blive anbragt, har mindst én forælder, der har været anbragt som barn.

· 44 procent af de anbragte børns forældre har eller har haft et stort forbrug af alkohol, hash, narkotika eller angstdæmpende/beroligende medicin.

· Anbragte børns forældre har markant oftere end andre forældre levet et liv præget af vold og kriminalitet.

· Anbragte børns forældre er typisk godt kendte af systemet i forvejen på baggrund af massive problemer, socialt, psykologisk og økonomisk – som Jørns far og mor også var.

SÅ HVORFOR skal flere børn gennemgå det, som Jørn har gennemgået? Hvorfor har vi ikke magtet at knække kurven på 20 år?

Selvfølgelig er det provokerende, når sociale myndigheder "griber ind", eventuelt med påtvungne hjælpeforanstaltninger eller beslutninger om fjernelse af barnet fra forældrenes varetægt. For hvem ønsker som forældre at blive udsat for det. Men hvad fanden er alternativt? Det er et maltrakteret menneske.

Jeg var i otte år ansat på Skodsborg Observations- og behandlingshjem for småbørn frem til 2001. Så jeg har mødt alt for mange børn, der som Jørn har betalt en høj pris for, at småbørn ingen værdi har i dette land.

Det er dog min oplevelse, at der i Jørns levetid trods alt er sket lovgivningsmæssige forbedringer, der giver myndighederne lidt større mulighed for at sætte undersøgelser i gang uden forældrenes samtykke, forpligter sagsbehandleren til at se og tale med børnene etc . Men det er langt fra nok.

TIL GENGÆLD er de økonomiske rammer for arbejdet blevet ekstremt meget ringere, og de gode steder med høj fagkundskab lukker ned, fordi kommunerne ikke vil og kan betale!
Det er blot politikernes fuckfinger og besked til børn fra underklassen. Jeres liv betyder ikke en skid. Men det gør skattelettelser og deres børn.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

ærøfærgen
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm

juleskinke ligger på skærebræt
Krimi

Lastbil med 20 ton

juleskinker væltede

i rundkørsel

folk går på juleudsmykket gågade i København
Corona

Sådan undgår vi trængsel:

Længere byttefrister

og gratis parkering

to hyæner krydser vej
Helt vildt

Sovende mand slæbt
væk fra sengen
og dræbt af hyæner

Sangeren Wafande på dansegulvet sammen med sin dansepartner Mie Moltke
Underholdning

Wafande og Mie

smidt ud efter

dramatisk aften

Bil på vej ud over skrænt ved vej
Helt vildt

Ups: Parkering af

spritny Porsche

går helt galt 

Underholdning

Udgår af

Vild med dans

Politi-biler holder på mørk landevej
Krimi

Ramt af bil på mørk vej:

Cyklist alvorligt kvæstet

burger serveret udendørs
Mad og drikke

Noma-burgeren

vender tilbage

folk med mundbind i supermarked
Corona

Forsamlingsforbud

forlænges - intet nyt

om jul

Danseren Michael Olesen og med dansepartner Hilda Heick er klædt i blåt
Underholdning

Vild med Hilda:

I aften danser

hun Muppet Show 

Skilt foran plejehjemmet Kongsgården i Viby ved Aarhus
Nyheder

TV 2 skal udlevere

skjulte optagelser fra

plejehjem

Lars Løkke Rasmussen smiler
Kendte

Det sejler for Lars Løkke:

Skal over Atlanten i

realityshow 

En ung dreng sidder på hug imellem to sportsvogne.
Helt vildt

17-årig smadrer fars

luksusbil til 21 millioner

trafikkø på motorvej med Storebæltsbroen i baggrunden
Krimi

Lastbil i brand

lukker Storebæltsbroen

fire doser af vaccinen lignet op foran pfizer logo.
Nyheder

Ansøgning sendt:

Vil have godkendt

vaccine nu

Hans Pilgaard sammen med sin mand Jobbe til premiere på filmen "Retfærdighedens ryttere". På grund af corona-restriktioner sidder parret ned på den røde løber på nogle høje barstole - på den måde kan de fotograferes uden mundbind.
Kendte

Hans Pilgaard: Én mail

kostede mig 100.000 kroner

En kvinde står nøgen med ryggen til i et bad i en svømmehal, hvor der er flere brusere ved siden af hende.
Nyheder

Må man tisse i badet?

Sådan svarer danskerne