Socialchef om Jørns sag: Vi kunne have gjort det bedre
Set i dag er det rimeligt at stille spørgsmålstegn ved, om forvaltningen havde den rigtige plan, skriver socialchef i Aarhus Kommune, Lotte Henriksen, i en mail til Avisen.dk. Foto: TV2 Presse/Aarhus Kommune
Danmarks mest berømte anbragte barn, Jørn, røg ud i totalt kaos, da han skulle flytte hjemmefra. Det er rimeligt at stille spørgsmålstegn ved, om vi havde den rigtige plan, erkender socialchef.

Drengen Jørn fik en svær start på livet, fordi hans forældre ikke magtede at tage sig af ham. Han blev anbragt i en plejefamilie, kom i specialskole og fik diagnoserne autisme og ADHD. I dag indrømmer Aarhus Kommune, at den nu 19-årige Jørn Toft Jensen ikke fik den optimale hjælp, da han skulle stå på egne ben uden sin plejefamilies støtte.

Socialchef Lotte Henriksen erkender over for Avisen.dk, at der er ting, som den kommunale forvaltning 'kunne have gjort bedre.' Erkendelsen kommer, efter at TV2 i et dokumentarprogram torsdag viser, hvor svært den udsatte teenager har ved at finde sig til rette, da han forlader de trygge omgivelser hos plejefamilien til fordel for en institution.

- Det er korrekt, at der i sommeren 2016 opstår problemer, som socialforvaltningen bliver bekendt med. Set i dag er det rimeligt at stille spørgsmålstegn ved, om forvaltningen havde den rigtige plan, men det er misvisende at påstå, at forvaltningen ikke reagerer overhovedet, skriver Lotte Henriksen i en mail til Avisen.dk.

'Urimeligt' forløb

Jørns første måneder blev skildret i TV 2-dokumentaren 'Er du mors lille dreng,' som tilbage i 1998 satte gang i en stor debat om udsatte børns vilkår. I den nye dokumentar, 'Mors lille dreng på egne ben' møder seerne en ung mand, der gerne vil bestemme selv, men har svært ved at tage de rigtige beslutninger. I stedet havner Jørn i hashmisbrug og bliver afpresset af pushere.

I det nye program fortæller Jørns plejeforældre om de problemer, der opstår, når et mentalt handicappet barn skal til at klare sig selv. Og om frustrationerne over, at Aarhus Kommune ikke bistår den udsatte teenager til trods for indgående kendskab til hans situation.

Jørns plejemor, Lilli Bach Andersen, betegner over for Avisen.dk det forløb, Jørn har været igennem, for 'urimeligt.' Og hun lægger ikke skjul på, at de seneste år har slidt voldsomt på familien.

Socialchef Lotte Henriksen erkender, at der blev lagt for stor en opgave over på plejefamilien:

- Forløbet giver blandt andet anledning til at erkende, at den plan, der var lagt for Jørns overgang til bostedet, lagde for stor en opgave over på plejefamilien, og at vi med fordel kunne have aflastet plejefamilien tidligere i forløbet, indtil Jørn flytter hjemmefra, skriver socialchefen, der dog tilføjer, at der blev holdt mange møder med Jørn og familien undervejs i det svære forløb.

Plejefamilien stod med stor opgave

I Socialpædagogernes Landsforbund er formanden, Benny Andersen, dybt bekymret for, om den indsats, der blev gjort for Jørn i barneårene, nu er spildt set i lyset af det kaos, der ventede i forbindelse med flytningen. Aarhus Kommunes socialchef deler ikke bekymringen:

- Nej, jeg kan ikke erklære mig enig i, at alt det gode, som Jørns plejefamilie igennem 19 år har givet Jørn, herunder en tryg og kærlig opvækst, kan være spildt. Deres store indsats har utvivlsomt gjort en enorm forskel for Jørn indtil nu og i resten af hans liv, mener Lotte Henriksen.

Hun er på det rene med, at der ikke var tilstrækkeligt styr på håndteringen af Jørns svære overgang fra hverdagen hos plejefamilien til voksenlivet.

- Vi må i dag konstatere, at den plan for overgangen ikke tog højde for den problematiske udvikling, som Jørn i den mellemliggende periode kom ud i, og at plejefamilien endte med at stå med for stor en opgave, skriver Lotte Henriksen.

Efter en kaotisk tid på en institution i Aarhus, hvor Jørn ikke havde god kontakt til personalet, men i stedet forsvandt ind i et voksende hasmisbrug, blev han flyttet til et nyt bosted på Sjælland. 

Plejemor Lilli Bach Andersen fortæller til Avisen.dk, at Jørn i dag har det bedre:

- Det er en lang proces, og han bliver aldrig helbredt. Men nu er han et sted, hvor der er ressourcer og voksne omkring ham, siger hun. 

via Listen To News