Hanne har været på kontanthjælp siden hjemmerøveri: Nu søger hun om feriehjælp til sønnerne
Hanne Sørensen er på kontanthjælp og har søgt feriehjælp i år. Ellers bliver der ingen ferie til hende og sønnerne. Foto: Privatfoto
Hanne Sørensen er en af de mange, der har søgt feriehjælp i år. Uden hjælp bliver der ikke råd til ferie, når man er på kontanthjælp, fortæller moren til to unge drenge.

- Det er hårdt, når mine to børn hele tiden hører om, hvordan vennerne har været på den ene og den anden rejse, når de aldrig selv har været på en eneste ferie.

49-årige Hanne Sørensen fra Aalborg og hendes to sønner på 12 og 17 år har aldrig været på sommerferie sammen.

Hun har været på kontanthjælp de seneste 10 år og har 1.817 kroner til sig selv og sine drenge om måneden, efter huslejen er betalt. De penge prioriteres til mad og tøj til drengene, og ferie er derfor kun noget, man kan drømme om.

- Det er en luksus, vi aldrig har haft. Det ville være en oplevelse, en drøm, der bliver realiseret, siger Hanne Sørensen. 

Mandag kunne flere medier fortælle, at Dansk Folkehjælp har fået rekordmange ansøgere til feriehjælp. Det betyder, at de skal afvise en tiendedel af de 5.000 ansøgninger, de har fået.

Hanne Sørensen er en af 5.000 ansøgere. Hun har søgt feriehjælp hos Dansk Folkehjælp, Frelsens hær, et kommunalt projekt i Aalborg Øst og Børnenes kontor med koloni til sin yngste søn.

Parkeret på kontanthjælp

Hanne Sørensen har været på kontanthjælp, siden hun og hendes mand var udsat for et hjemmerøveri. 

Hjemmerøveriet endte med, at hendes mand blev skudt og døde året efter på grund af kvæstelserne. Hun brækkede selv ryggen og har siden haft tre diskusprolapser. Og desuden har hun udviklet PTSD.

- Siden har jeg bare været parkeret på kontanthjælp. Efter hændelsen for 10 år siden stoler jeg ikke på fremmede. Ja, jeg har svært nok ved at stole på folk, der er mine nære, siger Hanne Sørensen.

Og derfor har hun aldrig været på ferie med sine to drenge. De seneste mange år har ferie betydet gåture i skoven med smurte madpakker, men aldrig har de været væk hjemmefra.

Men hun ved også, at der er mange, der søger om feriehjælp og kræver ingenting. Hun drømmer blot.

- Jeg stiller ingen krav om, at vi skal have ferie. Bare det at komme en tur i sommerhus, og være os og opleve noget nyt ville være fantastisk. Bare det at komme lidt udenfor det område, hvor vi bor og lever, fortæller Hanne Sørensen.

Ikke råd til koloni

Ét er, at hun har svært ved at være i en større lejr med andre fremmede mennesker på grund af sin PTSD, noget andet er, er der simpelthen ikke er råd i økonomien.

Hendes søn blev tilbudt at komme med kammeraterne på fire dages koloni med deres fritidsklub. Men de 600 kroner som turen kostede, kunne hun ikke finde i budgettet.

 - De sagde i hans klub, at det måtte være et prioriteringsspørgsmål fra min side af. Men jeg kan jo ikke tage penge ud af mit i forvejen skrabede budget.

Det kom sig af, at Hanne Sørensen havde aftalt med klubben, at hun kunne nøjes med at betale de 150 kroner til turen, så ville de støtte med resten.

Men da de ifølge Hanne Sørensen for to uger siden opkrævede 400 kroner, kunne hun simpelthen ikke få det til at slå til.

- Jeg har det rigtig skidt med, han ikke kommer med. Nu havde han lige sat sig op til, at han skulle. Og alle hans klassekammerater skal med, siger hun og håber nu, at familien i stedet får feriehjælp.