Administration 

Livde var død i 10 minutter: - Mit job drev mig til selvmord

Livde Emiliah Sommer er i dag rask og lykkelig over, at hun fik en chance til. (Foto: Foto: Avisen.dk)

I januar 2013 gik Livde Emiliah Sommer ud i den iskolde Horsens Fjord. Hun døde. Men hun blev genoplivet. I dag fortæller hun hvorfor.

Var det Livde, der slog Livde ihjel. Eller var det jobbet, der slog Livde ihjel?

Det er ikke sikkert, der findes et entydigt svar på det, men her får du hendes version.

En tidlig januar morgen i 2013 stiger Livde Emiliah Sommer ud af sengen i sin stue på Regionspsykiatrien Horsens. Hun hopper ud ad vinduet og ned i sneen og går skridt for skridt mod Horsens Fjords iskolde vand. Den dag bliver der målt ned til -15 grader i det danske vinterlandskab.

Livde er indlagt på psykiatrisk, fordi hun ugen forinden for første gang har forsøgt at tage sit eget liv - men overlever.

Under sit ophold på psykiatrisk forsøger hun endnu en gang, og heller ikke denne gang er det med dødelig udgang.

Men det tredje forsøg, det der foregår i Horsens Fjord, fuldbyrdes - teknisk set i hvert fald.

For personalet på psykiatrisk opdager fodsporene i sneen under det åbne vindue på hendes stue.

- Det har lige sneet, gudskelov, det redder mit liv. For de skynder sig at følge efter fodsporene og kommer ned til Horsens Fjord og kan se, at jeg ligger derude. Og der bliver selvfølgelig slået alarm. Og der er jeg så død, fortæller Livde Emiliah Sommer.

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

UDVID

Hendes temperatur er på det tidspunkt kun 24 grader, og hendes hjerte er gået i stå. Et specialteam fra Aalborg bliver fløjet ind, og de beslutter at genoplive hende. Det er de samme eksperter, der stod for genoplivningen af eleverne fra Præstø-ulykken to år tidligere, hvor 13 elever og 2 lærere fra Lundby Efterskole kæntrede i en båd. En lærer døde og flere elever lever i dag med forskellige grader af hjerneskade og andre fysiske handicap.

Livde Emiliah Sommer slipper billigt.

- Nogle af mine behandlere kaldte mig et mirakel, siger hun.

Hun har en mindre hjerneskade, der går ud over hendes hukommelse, og neurologerne er faktisk i tvivl om, hvorvidt hjerneskaden skyldes depressionen eller den ekstreme nedkøling. Desuden mangler hun noget følelse i hænderne. Men det er det.

"Den akutte psykose"
Livde Emiliah Sommer kan ikke lide, at man siger, at hun har slået sig selv ihjel. Det var den akutte psykose, der gjorde det, og hun blev akut psykotisk på grund af presset på sit arbejde.

- Jeg havde en vrangforestilling af verden og min forestilling var, at jeg var så ond, at hvis jeg ikke forlod jorden, ville jorden gå under. Så det var psykosen, der gjorde det.

Det er vigtigt for hende, at man forstår, at hun ikke er særlig disponeret for psykisk sygdom.

- Hvis du er stresset, kan du få hjertestop og blodpropper. På samme måde kan din hjerne stå af, og så får du en akut psykose og lever i en helt anden verden. Du går i sort, og det kan virkelig ramme alle, forklarer hun.

Det var den akutte psykose, som blev udløst af den depression, hendes arbejde gav hende - eller i hvert fald forværrede den. Det var arbejdet, der slog hende ihjel, mener hun og lægerne, der genoplivede hendes nedfrosne krop.

Dét er hendes svar på det indledende spørgsmål om, hvem der slog Livde ihjel.

- Jeg døde på grund af dårlig ledelse og et dårligt psykisk arbejdsmiljø, siger hun i dag.

Og det er ikke kun Livde, der mener, jobbet på stålvirksomheden pressede hende ud i depression. Hun har kørt en arbejdsskadesag hos Arbejdsmarkedets Erhvervsskadesikring. Undervejs bad de en psykolog vurdere Livde. Og her hedder det, at arbejdet har haft betydelig påvirkning på hendes depressioner. Og at der ikke er andre begivenheder i Livdes liv, som kan have haft indflydelse på hendes depressioner.

"Er ikke arveligt disponeret til depression, er tidligere psykisk rask og evt. konkurrerende faktorer ligger tilbage i 2006, og vurderes derfor ikke tidsmæssigt at kunne forårsage debut af depression i 2008 og ej heller i 2013. Det er min vurdering, at de arbejdsmæssige påvirkninger har ydet et betydeligt til forværringen af de depressioner, LS udvikler i 2008 og 2013."
Kilde: Arbejdsmedicinsk udredning af Livde Emiliah Sommer.

“Din uduelige tegner”
Det er ikke Livdes hensigt at hænge den enkelte arbejdsplads ud. Det slår hun fast flere gange. Hun fortæller sin historie for at sætte fokus på det psykiske arbejdsmiljø generelt.

Af hensyn til Livde har vi anonymiseret virksomheden og dens ansatte. Virksomheden ønsker ikke at kommentere sagen, men har fået artiklen til gennemlæsning. Historien baserer sig altså alene på Livde Emiliah Sommers forklaring samt vurderingen fra en uafhængig psykolog betalt af Arbejdsmarkedets Erhvervsskadesikring.

Fra 2006 til 2013 var Livde Emiliah Sommer ansat i en jysk stålvirksomhed. Hun var teknisk tegner og ansvarlig over for de kunder, der bestilte forskellige produkter i stål.

- I starten er der ikke noget. Der er jeg simpelthen perfekt i alles øjne. Også for ham der ender med at drive mig til vanvid.

Hun henviser til en af stedets mellemledere, som er ham, der har ansvaret for selve produktionen.

Det dårlige arbejdsmiljø kommer snigende. Mellemlederen sladrer om medarbejderne og gør grin med dem. Nogle gange er det Livde, det går ud over. Andre gange sladrer han til Livde om de andre, fortæller hun.

Ind imellem går han direkte "i kødet" på hende, som hun siger.

- Det bliver bare hårdere og hårdere. Han kalder mig “uduelige tegner”, han finder fejl i mit arbejde, der simpelthen ikke har været der og sladrer til chefen, som tit tror på ham, siger Livde.

Men han kunne også finde på at lyve, fortæller hun. Eksempelvis ville han sige til hende, at de alligevel ikke havde tid til at producere det, hun skulle bruge.

- Og så jeg var nødt til at sige til kunden, at vi ikke kunne nå det. Selvom jeg fandt ud af, at vi faktisk godt kunne have nået det. Men så fik jeg jo bøvl med kunden.

Hun fortæller om en anden hændelse:

- Han kunne finde på at kalde mig over og sige, jeg havde lavet en fejl. Og så kørte han det simpelthen så stort op: “Det er helt vildt dyrt, det koster nok 200.000 kroner”. Jeg tænkte bare, at jeg skulle skynde mig at redde det her på en eller anden måde. Bagefter fandt jeg ud af, at det var et eller andet beslag, der kostede cirka 35 kroner eller noget i den dur.

I årenes løb bliver Livde mere og mere ængstelig, når hun er på arbejdet. Hun får “autonome angstsymptomer”, som det hedder i psykologens rapport. Hun sidder på nåle, som hun siger og har jævnligt sygedage, ligesom hun oftest må tage hovedpinepiller inden, hun går på arbejde.

Hvorfor fandt du ikke bare et andet arbejde?

- Når man er i sådan et negativt arbejdsmiljø, bliver man lige så langsomt forgiftet af det. Du ser det slet ikke. Jeg havde fundet et andet job på et tidspunkt, men så overbød direktøren min løn for at beholde mig.

Har du det sådan, at du er helt sikkert på, at din depression skyldes dit arbejdsliv og altså den leder?

- Ja, det er jeg slet ikke i tvivl om.

Og at den leders stil var årsag til, at du fik en akut psykose og tog dit eget liv?

- Om jeg er 100 procent sikker på det? Det har nok været en kæmpe faktor i det. Jeg tror, det har været en kæmpe faktor i det.

Ifølge Livde Emiliah Sommer var hun ikke den eneste på virksomheden, der havde det dårligt. Både i produktionen og på kontoret påvirkede det dårlige arbejdsmiljø medarbejderne, og en af hendes kolleger havde også et selvmordsforsøg.

- Jeg husker mellemlederen sagde: “Han mente det sgu ikke. Havde han ment det, havde han taget sin motorcykel og kørt ind i et træ.”

Livde klager til direktøren i virksomheden, og han giver da også mellemlederen en påtale eller en advarsel.

Direktøren giver også Livde deltid og fleksible arbejdstider. Og det hjælper i den periode, men hendes stress forværres igen, da hun er tilbage på fuld tid, fremgår det af psykolog-evalueringen.

Direktøren siger til Avisen.dk.

- Jeg har ingen kommentarer til det, men det glæder mig, at hun (Livde, red.) har fået mod på livet igen.- Vi straffer de forkerte for stress-epidemien
Livde, der skiftede navn efter ulykken, håber hendes historie kan få nogen til at spærre øjnene op.

- Jeg synes, det er et farligt spil, vi har gang i. Jeg møder mange mennesker, der er gået ned med stress. Og det er ikke kun det enkelte menneske, det går ud over. Det er også deres familier.

I stedet for at lade kommunen betale, når en medarbejder bliver langtidssyg med stress og måske ligefrem indlagt på hospitalet som Livde, skal regningen sendes til dem, der har forårsaget det, mener hun.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor regeringen ikke kan se, at det er de forkerte, de rammer økonomisk. Det er virksomhederne, de skal ramme og ikke kommunerne. Ligesom man får en bøde, hvis man sviner miljøet til med olie, burde man få en bøde for at køre folk ned psykisk på arbejdspladsen, siger hun, mens hun finder en stak papirer frem.

Vi har jo smileyordning og et arbejdstilsyn, der skal prøve at forebygge det. Er det ikke nok?

- Åbenbart ikke jo. Hvis det var sådan, at det virkede, så forstår jeg ikke, hvorfor 500.000 danskere føler sig udbrændt på jobbet. Og at 35.000 danskere bliver sygemeldt på jobbet hver dag på grund af stress, siger hun og læser op fra et af sine ark.

- Jeg synes bare, der er for mange menneskelige og økonomiske omkostninger. Så jeg håber, der er nogen, der vil tage min historie alvorligt og begynde at skabe et bedre arbejdsmiljø for deres medarbejdere og kolleger ikke mindst.

Livde Emiliah Sommer har det godt i dag. Hun bor i en lille by, tæt på sin hest sammen med sin hund Nala.

Hun har haft nogle forskellige job. Hun har været to år i rehabilitering hos en blomsterhandler, og hun har uddannet sig til positiv psykologivejleder.

Overlevede et tredobbelt selvmordsforsøg
Livde Emiliah Sommer bryder sig som bekendt ikke om, at man formulerer sig sådan, at hun selv var skyld i, at hun næsten døde. Nogle gange reagerer hun i en lille protest, og det bunder i, at hun savner anerkendelse af, at hun og andre, der har oplevet stress, depression og akutte psykoser, ikke nødvendigvis selv er skyld i det. Andre gange lader hun det fare.

Hvordan har du det med at have udført to selvmordforsøg og fuldbyrdet et selvmord?

- I en lang periode havde jeg det svært med det. Det er slet ikke noget, der ligger til min natur overhovedet. Jeg har også haft meget skyld og skam over det, og jeg har tænkt: Hvordan fanden kunne du komme så langt ud, at du kunne lave sådan et nummer?

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

UDVID

- Men det kan man ikke, for den ene dag tager den anden, og det kommer bare løbende, når det er over så mange år. Du kan ikke mærke, at du er totalt stresset og udbrændt.

Hvad med din søn?

- Det var jo faktisk for at redde ham, for han er jo en del af denne jord, og hvis jeg var her, så gik den under, og så gik det ud over ham. Jeg tænkte ikke på, at han ville blive ked af det.

Det var den gamle Livde, med det gamle navn og det gamle job, der var psykotisk. I dag er hun en helt anden.

- På et eller andet tidspunkt må man også slå en streg i sandet og sige: Ja, jeg blev syg og ja, jeg døde.

- Jeg har det nogle gange som om, jeg er ved at kaste op over at fortælle den historie. Det føles slet ikke som om, det var mig. Men jeg føler ikke, jeg skal blive ved med at hænge mig i den der negative fortid, så det gør jeg ikke. Det er også derfor, jeg kan stå frem med det nu.

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua?