Administration 

Livde var død i 10 minutter: - Mit job drev mig til selvmord

Livde Emiliah Sommer er i dag rask og lykkelig over, at hun fik en chance til. (Foto: Foto: Avisen.dk)

I januar 2013 gik Livde Emiliah Sommer ud i den iskolde Horsens Fjord. Hun døde. Men hun blev genoplivet. I dag fortæller hun hvorfor.

Var det Livde, der slog Livde ihjel. Eller var det jobbet, der slog Livde ihjel?

Det er ikke sikkert, der findes et entydigt svar på det, men her får du hendes version.

En tidlig januar morgen i 2013 stiger Livde Emiliah Sommer ud af sengen i sin stue på Regionspsykiatrien Horsens. Hun hopper ud ad vinduet og ned i sneen og går skridt for skridt mod Horsens Fjords iskolde vand. Den dag bliver der målt ned til -15 grader i det danske vinterlandskab.

Livde er indlagt på psykiatrisk, fordi hun ugen forinden for første gang har forsøgt at tage sit eget liv - men overlever.

Under sit ophold på psykiatrisk forsøger hun endnu en gang, og heller ikke denne gang er det med dødelig udgang.

Men det tredje forsøg, det der foregår i Horsens Fjord, fuldbyrdes - teknisk set i hvert fald.

For personalet på psykiatrisk opdager fodsporene i sneen under det åbne vindue på hendes stue.

- Det har lige sneet, gudskelov, det redder mit liv. For de skynder sig at følge efter fodsporene og kommer ned til Horsens Fjord og kan se, at jeg ligger derude. Og der bliver selvfølgelig slået alarm. Og der er jeg så død, fortæller Livde Emiliah Sommer.

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

UDVID

Hendes temperatur er på det tidspunkt kun 24 grader, og hendes hjerte er gået i stå. Et specialteam fra Aalborg bliver fløjet ind, og de beslutter at genoplive hende. Det er de samme eksperter, der stod for genoplivningen af eleverne fra Præstø-ulykken to år tidligere, hvor 13 elever og 2 lærere fra Lundby Efterskole kæntrede i en båd. En lærer døde og flere elever lever i dag med forskellige grader af hjerneskade og andre fysiske handicap.

Livde Emiliah Sommer slipper billigt.

- Nogle af mine behandlere kaldte mig et mirakel, siger hun.

Hun har en mindre hjerneskade, der går ud over hendes hukommelse, og neurologerne er faktisk i tvivl om, hvorvidt hjerneskaden skyldes depressionen eller den ekstreme nedkøling. Desuden mangler hun noget følelse i hænderne. Men det er det.

"Den akutte psykose"
Livde Emiliah Sommer kan ikke lide, at man siger, at hun har slået sig selv ihjel. Det var den akutte psykose, der gjorde det, og hun blev akut psykotisk på grund af presset på sit arbejde.

- Jeg havde en vrangforestilling af verden og min forestilling var, at jeg var så ond, at hvis jeg ikke forlod jorden, ville jorden gå under. Så det var psykosen, der gjorde det.

Det er vigtigt for hende, at man forstår, at hun ikke er særlig disponeret for psykisk sygdom.

- Hvis du er stresset, kan du få hjertestop og blodpropper. På samme måde kan din hjerne stå af, og så får du en akut psykose og lever i en helt anden verden. Du går i sort, og det kan virkelig ramme alle, forklarer hun.

Det var den akutte psykose, som blev udløst af den depression, hendes arbejde gav hende - eller i hvert fald forværrede den. Det var arbejdet, der slog hende ihjel, mener hun og lægerne, der genoplivede hendes nedfrosne krop.

Dét er hendes svar på det indledende spørgsmål om, hvem der slog Livde ihjel.

- Jeg døde på grund af dårlig ledelse og et dårligt psykisk arbejdsmiljø, siger hun i dag.

Og det er ikke kun Livde, der mener, jobbet på stålvirksomheden pressede hende ud i depression. Hun har kørt en arbejdsskadesag hos Arbejdsmarkedets Erhvervsskadesikring. Undervejs bad de en psykolog vurdere Livde. Og her hedder det, at arbejdet har haft betydelig påvirkning på hendes depressioner. Og at der ikke er andre begivenheder i Livdes liv, som kan have haft indflydelse på hendes depressioner.

"Er ikke arveligt disponeret til depression, er tidligere psykisk rask og evt. konkurrerende faktorer ligger tilbage i 2006, og vurderes derfor ikke tidsmæssigt at kunne forårsage debut af depression i 2008 og ej heller i 2013. Det er min vurdering, at de arbejdsmæssige påvirkninger har ydet et betydeligt til forværringen af de depressioner, LS udvikler i 2008 og 2013."
Kilde: Arbejdsmedicinsk udredning af Livde Emiliah Sommer.

“Din uduelige tegner”
Det er ikke Livdes hensigt at hænge den enkelte arbejdsplads ud. Det slår hun fast flere gange. Hun fortæller sin historie for at sætte fokus på det psykiske arbejdsmiljø generelt.

Af hensyn til Livde har vi anonymiseret virksomheden og dens ansatte. Virksomheden ønsker ikke at kommentere sagen, men har fået artiklen til gennemlæsning. Historien baserer sig altså alene på Livde Emiliah Sommers forklaring samt vurderingen fra en uafhængig psykolog betalt af Arbejdsmarkedets Erhvervsskadesikring.

Fra 2006 til 2013 var Livde Emiliah Sommer ansat i en jysk stålvirksomhed. Hun var teknisk tegner og ansvarlig over for de kunder, der bestilte forskellige produkter i stål.

- I starten er der ikke noget. Der er jeg simpelthen perfekt i alles øjne. Også for ham der ender med at drive mig til vanvid.

Hun henviser til en af stedets mellemledere, som er ham, der har ansvaret for selve produktionen.

Det dårlige arbejdsmiljø kommer snigende. Mellemlederen sladrer om medarbejderne og gør grin med dem. Nogle gange er det Livde, det går ud over. Andre gange sladrer han til Livde om de andre, fortæller hun.

Ind imellem går han direkte "i kødet" på hende, som hun siger.

- Det bliver bare hårdere og hårdere. Han kalder mig “uduelige tegner”, han finder fejl i mit arbejde, der simpelthen ikke har været der og sladrer til chefen, som tit tror på ham, siger Livde.

Men han kunne også finde på at lyve, fortæller hun. Eksempelvis ville han sige til hende, at de alligevel ikke havde tid til at producere det, hun skulle bruge.

- Og så jeg var nødt til at sige til kunden, at vi ikke kunne nå det. Selvom jeg fandt ud af, at vi faktisk godt kunne have nået det. Men så fik jeg jo bøvl med kunden.

Hun fortæller om en anden hændelse:

- Han kunne finde på at kalde mig over og sige, jeg havde lavet en fejl. Og så kørte han det simpelthen så stort op: “Det er helt vildt dyrt, det koster nok 200.000 kroner”. Jeg tænkte bare, at jeg skulle skynde mig at redde det her på en eller anden måde. Bagefter fandt jeg ud af, at det var et eller andet beslag, der kostede cirka 35 kroner eller noget i den dur.

I årenes løb bliver Livde mere og mere ængstelig, når hun er på arbejdet. Hun får “autonome angstsymptomer”, som det hedder i psykologens rapport. Hun sidder på nåle, som hun siger og har jævnligt sygedage, ligesom hun oftest må tage hovedpinepiller inden, hun går på arbejde.

Hvorfor fandt du ikke bare et andet arbejde?

- Når man er i sådan et negativt arbejdsmiljø, bliver man lige så langsomt forgiftet af det. Du ser det slet ikke. Jeg havde fundet et andet job på et tidspunkt, men så overbød direktøren min løn for at beholde mig.

Har du det sådan, at du er helt sikkert på, at din depression skyldes dit arbejdsliv og altså den leder?

- Ja, det er jeg slet ikke i tvivl om.

Og at den leders stil var årsag til, at du fik en akut psykose og tog dit eget liv?

- Om jeg er 100 procent sikker på det? Det har nok været en kæmpe faktor i det. Jeg tror, det har været en kæmpe faktor i det.

Ifølge Livde Emiliah Sommer var hun ikke den eneste på virksomheden, der havde det dårligt. Både i produktionen og på kontoret påvirkede det dårlige arbejdsmiljø medarbejderne, og en af hendes kolleger havde også et selvmordsforsøg.

- Jeg husker mellemlederen sagde: “Han mente det sgu ikke. Havde han ment det, havde han taget sin motorcykel og kørt ind i et træ.”

Livde klager til direktøren i virksomheden, og han giver da også mellemlederen en påtale eller en advarsel.

Direktøren giver også Livde deltid og fleksible arbejdstider. Og det hjælper i den periode, men hendes stress forværres igen, da hun er tilbage på fuld tid, fremgår det af psykolog-evalueringen.

Direktøren siger til Avisen.dk.

- Jeg har ingen kommentarer til det, men det glæder mig, at hun (Livde, red.) har fået mod på livet igen.- Vi straffer de forkerte for stress-epidemien
Livde, der skiftede navn efter ulykken, håber hendes historie kan få nogen til at spærre øjnene op.

- Jeg synes, det er et farligt spil, vi har gang i. Jeg møder mange mennesker, der er gået ned med stress. Og det er ikke kun det enkelte menneske, det går ud over. Det er også deres familier.

I stedet for at lade kommunen betale, når en medarbejder bliver langtidssyg med stress og måske ligefrem indlagt på hospitalet som Livde, skal regningen sendes til dem, der har forårsaget det, mener hun.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor regeringen ikke kan se, at det er de forkerte, de rammer økonomisk. Det er virksomhederne, de skal ramme og ikke kommunerne. Ligesom man får en bøde, hvis man sviner miljøet til med olie, burde man få en bøde for at køre folk ned psykisk på arbejdspladsen, siger hun, mens hun finder en stak papirer frem.

Vi har jo smileyordning og et arbejdstilsyn, der skal prøve at forebygge det. Er det ikke nok?

- Åbenbart ikke jo. Hvis det var sådan, at det virkede, så forstår jeg ikke, hvorfor 500.000 danskere føler sig udbrændt på jobbet. Og at 35.000 danskere bliver sygemeldt på jobbet hver dag på grund af stress, siger hun og læser op fra et af sine ark.

- Jeg synes bare, der er for mange menneskelige og økonomiske omkostninger. Så jeg håber, der er nogen, der vil tage min historie alvorligt og begynde at skabe et bedre arbejdsmiljø for deres medarbejdere og kolleger ikke mindst.

Livde Emiliah Sommer har det godt i dag. Hun bor i en lille by, tæt på sin hest sammen med sin hund Nala.

Hun har haft nogle forskellige job. Hun har været to år i rehabilitering hos en blomsterhandler, og hun har uddannet sig til positiv psykologivejleder.

Overlevede et tredobbelt selvmordsforsøg
Livde Emiliah Sommer bryder sig som bekendt ikke om, at man formulerer sig sådan, at hun selv var skyld i, at hun næsten døde. Nogle gange reagerer hun i en lille protest, og det bunder i, at hun savner anerkendelse af, at hun og andre, der har oplevet stress, depression og akutte psykoser, ikke nødvendigvis selv er skyld i det. Andre gange lader hun det fare.

Hvordan har du det med at have udført to selvmordforsøg og fuldbyrdet et selvmord?

- I en lang periode havde jeg det svært med det. Det er slet ikke noget, der ligger til min natur overhovedet. Jeg har også haft meget skyld og skam over det, og jeg har tænkt: Hvordan fanden kunne du komme så langt ud, at du kunne lave sådan et nummer?

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

UDVID

- Men det kan man ikke, for den ene dag tager den anden, og det kommer bare løbende, når det er over så mange år. Du kan ikke mærke, at du er totalt stresset og udbrændt.

Hvad med din søn?

- Det var jo faktisk for at redde ham, for han er jo en del af denne jord, og hvis jeg var her, så gik den under, og så gik det ud over ham. Jeg tænkte ikke på, at han ville blive ked af det.

Det var den gamle Livde, med det gamle navn og det gamle job, der var psykotisk. I dag er hun en helt anden.

- På et eller andet tidspunkt må man også slå en streg i sandet og sige: Ja, jeg blev syg og ja, jeg døde.

- Jeg har det nogle gange som om, jeg er ved at kaste op over at fortælle den historie. Det føles slet ikke som om, det var mig. Men jeg føler ikke, jeg skal blive ved med at hænge mig i den der negative fortid, så det gør jeg ikke. Det er også derfor, jeg kan stå frem med det nu.

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

Elon Musk med foldede hænder
Kendte

Far til 12

Jes Dorph på gaden i København
Kendte

Jes Dorph:

Opereret i hjertet

bil med åben kølerhjelm bag politiafspærring
Krimi

Molotovcocktail satte bil i brand 

Skovbrand
Nyheder

13 personer anholdt på luksusyacht

lottokupon
Helt vildt

Årets største Lotto-gevinst:

Her er kuponen købt

Basketspiller på banen
Sport

Dansker afviste NBA-mester

folk samlet om bål
Nyheder

Her er sankthans-vejret

Bilister på bro
Nyheder

Trafikeret bro lukkes

Brændende bål
Nyheder

Før Sankthans:

Beredskaber advarer 

politifolk på vej
Krimi

Motorcyklist kørte galt - og stak af fra politiet

menneske ligger på vej
Nyheder

Slagord mod Netanyahu 

mand
Nyheder

Vi skal ikke tilbage i EU

tre kvinder
Kendte

Det hedder hun

i virkeligheden

to kvinder
Kendte

Kærlighed ved første blik

forsamling af mennesker
Nyheder

Kulturminister får 

travl sportssommer

strandhåndbold
Sport

Håndboldherrer

klar til VM-finale

mand og kvinde
Kendte

Skønne billeder:

Vild med dans-vinder 

skal spille Keld Heick

Nyheder

Sanne Salomonsen:

Må aflyse koncert

lottokupon
Nyheder

Fik drømmeopkaldet 

fra Danske Spil

Krimi

Ramt af letbanen:

Mand død 

folk i gade
Nyheder

Fyrværkeri fra yacht

udløser skovbrand

på græsk ø

par poserer
Kendte

Afslørede i Tivoli:

Rasmus Seebach er

blevet far igen 

folk klipper snor
Kongelige

Kong Frederik indvier

ny metrolinje 

kvinde poserer
Nyheder

Amira: Mit familieliv

er smadret

fodboldspiller træner
Sport

Kun én dansk EM-spiller

trænede lørdag 

motorvejsbro
Nyheder

Bro rives ned:

Motorvej spærres 

rumstation
Helt vildt

Sagsøger Nasa:

Huset ramt af rumskrot

person går med paraply
Nyheder

Her ramte skybruddet

fodboldspillere i aktion
Sport

Sådan går Danmark videre

ved EM

mand på scene
Nyheder

Store roser efter

første aften i Parken

Mette og Bengt Sundstrøm
Nyheder

Lauritz.com-parret

kan ende med

konkurskarantæne

Et fly i luften
Helt vildt

Sex i luften -

par anholdt

Sport

Fratages DM-guld

i enkeltstart

En computer med aktiemarkedet
Nyheder

Dansk fedme-aktie 

på himmelflugt

En masse guldbarrer
Nyheder

Milliardærfamilie

skal i fængsel 

Jakob Olrik
Kendte

Kendt sexolog

prøver igen

Kong Frederik og dronning Mary vinker
Kongelige

Kongeparret må

vente et år

Kristian von Hornslet
Nyheder

Hornslet-tyveriet:

Knalder to tyve mere

Denzel Washington, Frances McDormand og Joel Coen
Kendte

Ejeren måbede:

Hollywood-stjerner

indtog dansk butik

Nærbillede af Jes Dorph Petersen
Krimi

Jes Dorph-sagen:

Advokat anker

til Højesteret

et stativ med tøj og en person
Nyheder

Globalt tøjmærke er
gået konkurs i Danmark

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lakridskonge står til
monster stor gevinst

en fabrik ses fra vejen
Nyheder

Kvinde dræbt på jobbet

- paller væltede
ned over hende

en bus holder inde i butiksfacade
Krimi

Busulykke: Heroisk passager styrede bussen ind i mur

en fodgængerovergang
Krimi

Flugtbilist jages
- ramte otteårig dreng

et indgangsparti
Nyheder

Skare-konkurs koster stort millionbeløb for oprydning

et par
Kendte

Martin Miehe-Renard:

- Jeg tænker på
det hver eneste dag

et insekt på hud
Nyheder

Årets første tilfælde

af frygtelig
sygdom er fundet

et stort bål
Nyheder

DMI: Her kan der falde

op til 50 millimeter regn

en person ser på skærme
Nyheder

Regeringen varsler skærpet straf mod bagmænd i økonomisk kriminalitet

en kvinde smiler
Nyheder

Ansatte får
millioner til deling

medicin på et bord
Nyheder

Advarsel: Ozempic-kopier i omløb

nN mand
Kendte

Donald Sutherland er død

en mand vinker
Kongelige

Kong Frederik
deltager i gadefest

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel