Socialdemokratiet kommer til at sidde i opposition på Københavns Rådhus, hvis ikke partiet kan bevare overborgmesterposten i hovedstaden efter efterårets kommunalvalg.
Partiet vil dermed ikke pege på en anden politiker fra et andet parti.
Det siger den socialdemokratiske spidskandidat til posten som overborgmester, Pernille Rosenkrantz-Theil, i DR-podcasten "Magten".
Hun bliver i radioprogrammet spurgt, om det ikke ville være bedre at indgå i en konstituering og få magt derigennem.
Til det svarer hun:
- Men det fungerer jo sådan på et rådhus, at man godt kan lave aftaler med hinanden, for eksempel budgetforlig, selv om man ikke sidder med i en konstituering.
- Det vil være min vurdering, at vi skal gå til valg på selv at få overborgmesterposten og på det nye program, vi er i gang med at skabe. Og lykkes det ikke, jamen, så skal vi sidde i opposition, lyder det.
Borgerrepræsentationen i København svarer til det, man i andre kommuner kalder kommunalbestyrelse eller byråd.
Der er 55 medlemmer i Københavns Borgerrepræsentation, som overborgmesteren er formand for.
Derudover er der seks fagborgmestre.
Ifølge DR kan Pernille Rosenkrantz-Theil stadig få en borgmesterpost, selv om hun er i opposition, men ikke overborgmester.
I december sidste år afviste Pernille Rosenkrantz-Theil muligheden for at pege på andre partier til at varetage opgaven som overborgmester i København.
- Jamen, det er klart, vi er et parti, der gerne tager ansvaret, og det vil sige, at vi går til valg på, at det er muligt at sætte sig på overborgmesterposten igen, sagde hun i et interview med DR-programmet "Deadline".
Pernille Rosenkrantz-Theil skal forsøge at bevare den socialdemokratiske magt i København, efter at tidligere overborgmester Sophie Hæstorp Andersen overtog Rosenkrantz-Theils ministerpost.
Lige nu er det socialdemokraten Lars Weiss, der er overborgmester efter Hæstorp Andersen.
Pernille Rosenkrantz-Theil har dog selv kaldt det "tæt på umuligt at genvinde nøglerne til overborgmesterkontoret", da Socialdemokratiet gennem de seneste år har oplevet faldende opbakning i hovedstaden.
I stedet bejler Enhedslisten og overborgmesterkandidat Line Barfod til posten.
Barfod har sagt, at det vigtigste ikke er, om Enhedslisten, som er det største parti i København, får posten - men at Socialdemokratiet ikke får den.
Det kan bringe SF og spidskandidat Sisse Marie Welling i spil. Men hun har hverken erklæret sig som overborgmesterkandidat eller peget på en anden.
Alternativet har tidligere afvist at pege på en socialdemokratisk kandidat.
Hos De Radikale har spidskandidat Christopher Røhl sagt, at der ingen garanti er for, at partiet igen vil pege på den socialdemokratiske kandidat til overborgmesterposten.
/ritzau/