Vil skære dybere i dagpengene: "Systemet er for gavmildt"
Dansk Industris underdirektør, Steen Nielsen, og cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen. (Foto: Foto: Charlotte de la Fuente/Ritzau Scanpix)
LO's ønskeliste til et mere attraktivt dagpengesystem får en lunken modtagelse hos Dansk Industri og Cepos.

Stop udhulningen af dagpengesystemet! Så simpelt kan budskabet fra LO-formand Lizette Risgaard opsummeres.

Men på arbejdsgiversiden mødes den udmelding med undren.

For hvor lønmodtagerne ser dagpengesystemet som et hakkende maskineri, der skal fixes, ser Cepos en velsmurt maskine, som er brændstof til et velfungerende dansk arbejdsmarked.

Derfor er der ingen grund til at diskutere dagpenge, siger underdirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen.

- Vi mener ikke, at der er grund til at lave om på dagpengesystemet. Det har fundet sit naturlige niveau nu, og der er en balance, hvor folk, der er blevet ledige, har noget at leve af, men hvor de stadig har en motivation for at komme i arbejde, siger han til Avisen.dk.

Han ligger blandt andet vægt på, at dagpengesystemet senest blev justeret i 2015.

- Det er jo ikke så mange år siden, at man sidst kiggede på dagpengesystemet, og der blev indført en række fornuftige tiltag. Så det er stadig et relativt nyt dagpengesystem, vi har i dag. Det fungerer godt, og det er så nyt, så der er ingen grund til at tage en fornyet diskussion, siger han.

Cepos: Der kan skæres dybere

Den borgerlige-liberale tænketank Cepos er heller ikke enig i, at dagpengesystemet skal være mere attraktivt. Tværtimod kan der sagtens skæres dybere, siger cheføkomom Mads Lundby Hansen.

- Jeg synes, at dagpengesystemet er for gavmildt. Hvis du modtager den højeste dagpengesats, så er gevinsten ved at tage et lavtlønsjob blot 300 kroner om måneden. Det er for lille en gevinst, så jeg vil anbefale, at man skærer dagpengene med 10 procent, hvilket ifølge Nina Smiths Dagpengekommission vil øge beskæftigelsen med 13.000 personer, siger han og peger især på én gruppe, der bør få væsentlig mindre i dagpenge:

- Hvis man kigger på de unge nyuddannede, så får de 13.000 om måneden i dagpenge. Det ser man ikke i andre lande, og de har jo en særstilling i og med, at de ikke har mistet et job, men blot får en væsentlig højere sats end SU. Så jeg ville anbefale, at man skærer dimmitendsatsen med 8.000, hvilket vil øge arbejdsudbuddet med 4.000, siger den liberale cheføkonom.

På den anden side af bordet finder man 3F's cheføkonom, Frederik Pedersen, der understreger et behov for, at man kigger nærmere på dagpengene, hvis fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked skal sikres i fremtiden. 

- Der er kommet en ubalance i vores model. Hvis vi vil sikre fleksibiliteten, er vi nødt til at styrke sikkerhedsnettet. Det er blevet udhulet i de seneste par år, og det vil blive værre i fremtiden. Vi er fuldstændig på vej ud i en ubalance, siger han og forklarer hvorfor, at en attraktiv dagpengeydelse kan se ud som en dyr fornøjelse i et excelregneark:

- Det som gør det dyrt er, at man eksempelvis i Finansministeriet indregner en såkaldt 'dovenhedseffekt', hvor man regner med, at nogle af de ledige hellere vil være på dagpenge, hvis det er for attraktivt. Men det er bare meget svært at regne med især med de meget skrappe rådighedskrav, vi har i dag, siger han. 

via Listen To News