Joachim B.: "Et halvt år mindre på dagpenge ville ikke gøre noget"
Joachim B. Olsen i folketingssalen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix/arkiv
Liberal Alliance lægger op til at ville skære i dagpengene ved at fjerne dimittendsatsen for nyuddannede. Samtidig vil de diskutere, om man kan forkorte dagpengeperioden. Det fortæller partiets finansordfører Joachim B. Olsen i et nyt udspil.

En beskæring af dagpengene og en helt fjernelse af dimittendsatsen for nyuddannede.

Står det til Liberal Alliance, skal landets dagpengemodtagere have mindre at gøre godt med. I et nyt udspil lægger partiets finansordfører Joachim B. Olsen op til, at der skal ske ændringer i dagpengesystemet, der senest blev ændret i 2010, hvor perioden blev sat ned fra fire til to år.

Liberal Alliance er klar til at diskutere, om man kan skære et halvt år af den maksimale dagpengeperiode.

Det fortæller Joachim B. Olsen i et interview i Berlingske.

- Dagpengeperioden er bestemt en diskussion værd. To år er lang tid og formentlig den længste dagpengeperiode i verden. Et halvt år mindre på dagpenge ville ikke gøre noget. Langt hovedparten af de ledige på dagpenge har alligevel fundet job efter maksimalt et år, så er de ude igen. Og halvandet års dagpengeperiode ville øge beskæftigelsen med 10.000 personer, siger Joachim B. Olsen.

Samtidig er Liberal Alliance helt klar til at fjerne dimittendsatsen, som nyuddannede kan modtage, når de er færdige med uddannelsen. Ifølge Joachim B. Olsen ”giver det ingen mening”, at man efter endt uddannelse får en ydelse, der er dobbelt så høj som SU’en.

Forleden præsenterede økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) en analyse, der viste, at nyuddannede fylder markant i dagpengesystemet. Hver fjerde i dagpengesystemet er i dag nyuddannet. I 2010 var det kun hver tiende.

Ifølge den borgerlige tænketank Cepos er det en myte, at det vil gå ud over den danske flexicurity-model, hvis man satte dagpengene yderligere ned. Modellen går ud på, at det skal være nemt for virksomhederne at hyre og fyre folk, fordi der er et socialt sikkerhedsnet, som folk kan falde tilbage på, hvis de bliver ledige. På den måde kan virksomheder tillade sig at give ansatte korte opsigelsesvarsler.

Dansk Industri køber dog ikke Cepos' analyse, og forleden var de ude og advare imod at skære yderligere i dagpengereglerne.

LO mener, at det er et skråplan, hvis man fjerner dimittendsatsen.

– Det vil være helt forkert at skære på de nyuddannedes rettigheder, det vil reelt vil sætte en stopper for nytilkomne til a-kasserne. Det vil blive meget svært at overbevise unge mennesker om, at de skal forsikre sig og melde sig ind i dagpengesystemet, hvis der ikke er en økonomisk gevinst herved i forhold til kontanthjælpssystemet, sagde LO’s næstformand Ejner K. Holst i sidste uge i en pressemeddelelse.