Parti vil fjerne krav til ledige: "Tvang er meningsløst"
En stor del af kravene til arbejdsløse på dagpenge skal fjernes. Det mener Torsten Gejl (i midten) fra Alternativet og siger: "Reglerne får ikke folk i arbejde. Og det får ikke folk på benene, når man skal komme til et bestemt antal møder, skal søge så og så mange job, skal i praktik, og hvad ved jeg." Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix Ritzau/arkiv
Der skal kun være ganske få krav til ledige. Det mener Alternativet, som ønsker at lave et forsøg, hvor a-kasser bliver frigjort fra lovjunglen. Partiet har imidlertid meget svært ved at vinde gehør i Folketinget.

"Slip de ledige fri," er Alternativets beskæftigelsesordfører Torsten Gejls kampråb.

Han vil derfor barbere regler, kontrolinstanser og obligatoriske kurser og møder på landets a-kasser ned til et minimum. Men selvom det lyder som et projekt drevet af ren næstekærlighed, er kaospilotens projekt båret af mere pragmatiske årsager. 

- Alle de ressourcer man benytter til tvang, kan man jo i stedet benytte til rent faktisk at få folk i arbejde. Man kan undgå at stresse de ledige, give relevante kurser og en mere skræddersyet behandling til de borgere, der reelt har brug for det. Hver gang vi fjerner en times tvang, frigør vi en time til service af borgere, siger han til Avisen.dk.

Derfor fremsatte han tidligere på året et forslag om et forsøg med frie a-kasser, der skulle fritages fra en lang række regler på dagpengeområdet. Reelt set betød det, at de eneste krav, der skulle gives for at modtage dagpenge, var, at man meldte sig ledig, meldte ferie hvis man forlod landet og tog imod jobtilbud i perioden, hvor man modtager dagpenge.

LÆS MERE: Liberal Alliance: Skrot dagpengereglerne!

Deltagerne i forsøget skulle være Min A-kasse og Magistrenes A-kasse, og forsøget skulle køre i to år.

- Grunden til, at reglerne skal sløjfes, er, at de ikke fungerer. De får ikke folk i arbejde. Og det får ikke folk på benene, når man skal komme til et bestemt antal møder, skal søge så og så mange job, skal i praktik, og hvad ved jeg. Tvang er meningsløst. Folk oplever en dobbelt kamp, hvor de både kæmper mod systemet og arbejdsløshed.

LÆS MERE: Sender klar melding til politikere: Stop med at smadre dagpengene

Torsten Gejl mener, at de nuværende regler er skabt som led i en jagt på de få, der vil snyde systemet. At der måske med mindre kontrol og langt færre krav vil være lidt flere, der snød og bare slappede af på dagpenge, er en risiko, han gerne vil løbe.

- Lad os nu sige, at der er én ud af 500, der ikke vil bidrage og gerne vil sidde på sofaen. Men hvis du lovgiver efter den ene, gør du det til et mareridt for alle de andre. Jeg er sikker på, at der vil komme flere i arbejde, og der vil komme flere på benene uden så mange krav. Det her er en idé, vi har for at gøre det lettere og bedre at få folk i arbejde, siger han.

Forslaget blev stemt ned med et brag i Folketinget, og kun Enhedslisten støttede Alternativet. 

Tåbeligt forslag

Det har dog ikke stoppet debatten om dagpengereglerne, hvor i jobkonsulenten Peter Helt Haahr fra Min A-kasse i dag efterlyser færre krav og mere tid til borgerne. 

Beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti Bent Bøgsted mener, at et forsøg med a-kasser undtaget for regler ikke har nogen gang på jord. Han henviser i stedet til forligskredsen på dagpengeområdet, hvor Dansk Folkeparti er med sammen med regeringen og Socialdemokratiet.

LÆS MERE: Hvad får man i dagpenge?

- Det nytter jo ikke noget, at Alternativet går ud og foreslår sådan noget, når vi har et stort forlig på dagpengeområdet. Det er jo helt håbløst og har ingen gang på jorden. Hvis jobkonsulenter og a-kasser synes, det er så galt med reglerne, så kan de jo skrive til beskæftigelsesministeren, og så kan vi tage det op i forligskredsen, siger han. 

A-kasse: Pres er direkte skadeligt

Formanden for Magistrenes a-kasse og tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten, Per Clausen, så dog gerne, at man var mere villig til at fjerne noget af den tvang, der i dag er i beskæftigelsessystemet. Det vil nemlig gøre hans sagsbehandlere og jobkonsulenter bedre i stand til at udføre deres arbejde.

LÆS MERE: Brian på dagpenge: Man føler sig kriminaliseret

- Vi vil gerne fjerne al det unødvendige bureaukrati, som udelukkende opfattes generende for de ledige, og som fjerner tid fra vores medarbejdere, så de ikke er i stand til at give medlemmerne den indsats, der hjælper dem bedst muligt i arbejde, siger Per Clausen til Avisen.dk.

Men reglerne har jo en funktion. Man har vel ikke indført dem for sjov?

- Altså reglerne er jo indført ud fra den grundtanke, at hvis man ikke presser dem til det, så gider de ikke arbejde. Der er det bare min opfattelse, at de arbejdsløse er motiverede, og at det pres er direkte skadeligt, svarer Per Clausen og kalder det for en generel mistænkeliggørelse af mennesker.

Der er noget på vej

Som formand for en af a-kasserne, der skulle deltage i forsøget foreslået af Alternativet, er Per Clausen skuffet over, at der ikke var andre end Alternativet og hans tidligere parti Enhedslisten, der var villige til at støtte op om det.

- Det er jo rigtig ærgerligt, at Folketinget ikke engang tør gennemføre et forsøg for at finde ud af, om vi har mere succes med at gøre det på vores måde end på deres måde. Men det betyder ikke, at vi holder op med at slås for at afbureaukratisere dagpengeområdet, siger han.

LÆS MERE: DI advarer mod at skære i dagpengesatsen: Vi er inde ved "nervespidserne"

Ifølge Bent Bøgsted behøver Per Clausen dog ikke være alt for ængstelig. I forligskredsen arbejder man nemlig allerede med en forenkling af beskæftigelsesindsatsen, og man håber, at det falder på plads i løbet af august.

Eksempelvis kigger politikerne på det tætte samarbejde med jobcentrene, som får hårde ord med på vejen af jobkonsulentet Peter Helt Haahr i dag i Avisen.dk.

LÆS MERE: Vil skære dybere i dagpengene: "Systemet er for gavmildt"

- Det her med samtalerne på jobcentret, det sidder vi og arbejder på en løsning på. Der regner vi med, at der kan komme en forsøgsordning med snart. Det er også derfor, at forsøget med fri a-kasse blev stemt ned, for vi kigger allerede på dele af det. Jeg kan ikke udelukke, at der kan være problemer med dagpengereglerne, som de er, siger Bent Bøgsted.

Han skal dog ikke forvente, at Torsten Gejl stiller sig tilfreds med det. Han har nemlig intention om at fremsætte forslaget om frie a-kasser "igen" og "igen" - både efter forenklingen af beskæftigelsesindsatsen og under en eventuel ny regering.

via Listen To News