Trods forhandlinger om “vigtig” efteruddannelse: Partiledere snøvler selv
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti - Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet - Pia Olsen Dyhr, formand for SF. Foto: Via Scanpix
Selvom regeringen står i spidsen for vigtige trepartsforhandlinger om voksen- og efteruddannelse, der skal få flere danskere til fadet, er de ikke selv bedre end befolkningen.

Kun hver anden lønmodtager har efteruddannet sig i 2016. Og det er langt fra godt nok. Det er de fleste enige om.

En arbejdsmarkedsekspert mener eksempelvis, at vi misrøgter vores muligheder for vækst og velfærd.

En fagboss mener, det er “skræmmende” få.

Og en ansvarlig minister mener, at efteruddannelse er vigtig for at overleve.

Spørger man de danske partiledere, så er det dog ikke alle, der mener, at voksen- og efteruddannelse er vigtigt. I hvert fald ikke for dem selv.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har faktisk aldrig selv været på regulær efteruddannelse. Det indrømmer han over for Avisen.dk, da vi spørger ham, hvornår han senest har været på efteruddannelse.

- Uh, sådan rigtig organiseret efteruddannelse har jeg jo ikke rigtig været på, siger Kristian Thulesen Dahl.

Også hos Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, har efteruddannelsesbeviserne samlet støv.

- Åh, det er mange, mange år siden. Jeg var på sådan et kursus ovre på Wallton School of Business, tror jeg det hed, hvor jeg var på sådan en lederuddannelse, siger Uffe Elbæk.

Selvom det unge partis leder selv nærmer sig pensionsalderen, burde han nok få noget efteruddannelse, mener han.

- Det er alt for længe siden, jeg har fået efteruddannelse. Jeg kunne trænge til det.

Thulesen Dahl: - Jeg gør tingene meget lige til 

Sådan har hans kollega og formand for Dansk Folkeparti det til gengæld ikke. Trods politisk fokus på at få flere danskere til at opdatere deres kompetencer, er det ikke noget, Kristian Thulesen Dahl selv har brug for.

Hvad med at få pudset dine it-kundskaber af eller være på et powerpoint-kursus?

- Nej, altså jeg prøver at gøre tingene meget lige til. It er sådan noget, jeg bruger tid på, når det er nødvendigt. Så når noget bryder ned, så bruger jeg tid på det, siger DF's Kristian Thulesen Dahl.

Ved siden af arbejdet i Folketinget, fungerer han som lægdommer i Landsskatteretten.

- Og det er faktisk fordi, jeg føler det også som en art efteruddannelse. Det er måske det tætteste, jeg kommer egentlig efteruddannelse, siger Kristian Thulesen Dahl.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Pia Olsen stikker ud

Helt i tråd med resten af befolkningen, er det ikke alle partiledere, der skipper efteruddannelsen. SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, har nemlig fået noget ekstra uddannelse i forbindelse med sin rolle som partiformand. 

Hun forklarer, at hun var på efteruddannelse sidste år - på Orø.

- Der var jeg tre gange tre timer på efteruddannelse i ledelse, for det synes jeg også, man skal som partiformand - og jeg synes, det er vigtigt med efteruddannelse, siger Pia Olsen Dyhr.