Lønmodtagere siger ja til mere efteruddannelse: Men chefen skal bakke op

Der er ikke nogen, der skal gå ned i løn for at gå på efteruddannelse, mener LO-formand Lizette Risgaard. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix.)

På onsdag går startskuddet til trepartsforhandlinger om et nyt voksen- og efteruddannelsessystem. Lønmodtagerne vil gerne dygtiggøre sig, hvis chefen bakker op.

Det er en skrøne, at håndværkere, sosuer og industriarbejdere ikke gider efteruddanne sig. Hvis bare kurset ligger i arbejdstiden, der er vikardækning, og arbejdsgiveren bakker op, vil lønmodtagere hellere end gerne på kurser. 

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Plougmann Copenhagen og Epinion har gennemført for LO. Her har 30 lønmodtagere deltaget i fokusgrupper for at give deres besyv med om, hvad der kan motivere dem til mere efteruddannelse. Der er brugt en såkaldt kvalitativ metode med dybdegående interview i stedet for andre undersøgelser, hvor et repræsentativt udsnit af befolkningen svarer kort på spørgsmål.

LO-formand Lizette Risgaard er rigtig glad for undersøgelsen, fordi den viser, at langt de fleste lønmodtagere er motiverede for at lære nyt.   

- Der er en stor velvilje til efteruddannelse, hvis bare rammerne er rigtige. Derfor er det helt afgørende, at vi får skabt et mere enkelt efteruddannelsessystem med lettere adgang for den enkelte, så vi får efteruddannelse op i gear, siger hun.

Færdige i oktober 

Onsdag 16. august tager regeringen og arbejdsmarkedets parter hul på en ny runde trepartsforhandlinger, når de mødes i Beskæftigelsesministeriet. Ambitionen er at blive enige om et nyt voksen- og efteruddannelsessystem allerede inden efterårsferien i oktober.

Og det er der i den grad brug for, mener både fagbevægelse og Dansk Arbejdsgiverforening. Antallet af lønmodtagere, der benytter sig af erhvervsrettet og videregående efteruddannelse, er styrtdykket fra over en million kursister i 2010 til under en halv million sidste år. Men digitalisering, automatisering og globalisering gør det mere nødvendigt end nogensinde, at arbejdsstyrken bliver løbende opkvalificeret.

Lizette Risgaard pointerer, at faldet i efteruddannelse de senere år ikke handler om, at en halv million lønmodtagere pludselig ikke gider tilegne sig ny viden. Det handler nemlig også om penge for den enkelte, blandt andet deltagerbetaling, anfører hun. 

- Der er ikke nogen, der skal gå ned i løn for at gå på efteruddannelse. Det skal der kigges på, fastslår hun.

Uddannelse er ingen omkostning

Hun mener, at flere virksomheder skal ud af starthullerne og være mere tydelige omkring, at de gerne vil have deres medarbejdere til at efteruddanne sig. Det vil motivere de ansatte, hvis chefen siger højt, at efteruddannelse er en god idé, fremgår det blandt andet af LO-undersøgelsen.

- Desværre tror jeg, at der fortsat er mange virksomheder, der ikke ser efteruddannelse som en investering men mere som en omkostning, fastslår hun.

Lizette Risgaard mener, at kæden hopper af for de arbejdsgivere, der ikke ansporer deres ansatte til at tage på efteruddannelse eller måske ligefrem afslår medarbejdernes ønske med henvisning til travlhed eller at det er irrelevant.

- Det er jo fjollet ikke at holde medarbejdernes kompetencer ved lige. Du holder også en bil ved lige, og du sørger for at få kigget på dit tandsæt. Det er altid en arbejdsgivers ansvar at sikre, at man har de rette kvalifikationer i virksomheden og at investere i at holde medarbejdernes kompetencer ved lige.

DA trætte af trægt AMU-system

I DA afviser uddannelseschef Jannik Bay, at arbejdsgiverne springer over, hvor gærdet er lavest i forhold til efteruddannelse. Tværtimod viser tal fra OECD, at danske virksomheders indsats ligger i top internationalt, pointerer han.

- Mere end ni ud af ti danske arbejdsgivere bruger voksen- og efteruddannelse. Virksomhederne mener, at efteruddannelse er helt centralt. Det er snarere strukturen og tilbuddene vi skal se på frem for at give hinanden skylden for at forsømme noget, siger han.

Højt på DA’s ønskeseddel til et nyt system for efteruddannelse er, at det bliver mere effektivt, fleksibelt og dynamisk end i dag. Og så er der ingen vej udenom at forbedre det offentlige AMU-system, der i arbejdsgivernes øjne er en træg og bureaukratisk størrelse.

- Der skal mere fokus på virksomhedernes behov i tilrettelæggelsen og afholdelse af kurserne. Og vi skal være åbne for flere leverandører, så vi oplever mere dynamik i systemet, og et mere sikkert udbud af kurser uden aflysninger, lyder det.

Ufaglærte oplever ikke uddannelse som nyttig

Jannik Bay glæder sig over LO-analysen, der viser, at lønmodtagerne hellere end gerne vil tage efteruddannelse, hvis bare arbejdsgiverne er med på den og lader det ske i arbejdstiden. Men han er skeptisk over for, om det er det reelle billede.

- En række medarbejdere, særligt ufaglærte, oplever ikke efteruddannelse som nyttigt og er ikke interesserede. Det er klart en udfordring, siger han og henviser til en analyse fra regeringens ekspertgruppe. Den viser, at godt hver anden ufaglærte angiver, at de slet ikke har brug for efteruddannelse. 

- Vi tror på større interesse blandt medarbejdere, hvis kurserne foregår ude på den enkelte arbejdsplads og er relevant for dem, siger han.

Tre milliarder en god startkapital 

På grund af den faldende aktivitet på skolebænkene, er der i dag et sted mellem tre og fire milliarder kroner opsparet i voksen- og efteruddannelsessystemet. Det er en rigtig god startkapital til et nyt og forbedret system, understreger Lizette Risgaard.

- Men jeg vil ikke sige, at det kan gøre det, for det kan det jo ikke. Vi er nødt til at sikre, at arbejdsgivere betaler ind til efteruddannelse i forhold til antallet af ansatte, og at staten fortsat bidrager. Vi skal hele tiden huske, at uddannelse er en investering og ikke en udgift, siger hun.  

DA’s uddannelseschef Jannik Bay mener til gengæld, at der er penge nok i systemet i dag.

- Umiddelbart bruger virksomhederne jo rigtig mange penge på efteruddannelse selv. Over 10 milliarder kroner, så der skulle være penge nok i systemet. Der er i langt højere grad brug for at se på, om vi får det rigtige for pengene, frem for at bruge flere penge,« fastslår han.

Familielivet skal hænge sammen

Lizette Risgaard kalder det afgørende, at efteruddannelse ligger i arbejdstiden, så familie- og arbejdsliv kan hænge ordentligt sammen.

- Folk skal ikke først have en lang og hård arbejdsdag, hvor de skal levere hundrede procent, og så bagefter på efteruddannelse. Det skal være sådan, at du stadig kan hente børn og stege frikadeller og få familien til at fungere, for ellers mister man motivationen til at videreuddanne sig, konstaterer hun.

Endelig betoner LO-formanden, at det er vigtigt at holde fast i et VEU-system, der sikrer særligt gode vilkår til de mest udsatte grupper.

- Især ufaglærte vil blive udfordret på deres kompetencer, og vi mangler faglært arbejdskraft. Derfor er man nødt til først og fremmest at sætte ind der, siger hun.

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Underholdning

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Krimi

Lindholm brænder

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset