Sådan spotter du stress hos din kollega - og hjælper

Fagbevægelsen udgiver håndbog i forebyggelse af stress og er på turne på arbejdspladser for at lære tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter at mindske stress. Ekspert kalder det en vigtig guide i kampen mod folkesygdom
Foto: Scanpix/Iris

Hvad gør du, når kollegaen brokker sig hele tiden? Når kollegaen klager over hovedpine og snerrer af dig, når du forsigtigt spørger, om han er stresset?

Det eneste, som du ikke må gøre, er at lade ham passe sig selv.  

LO-fagbevægelsen udgiver nu for første gang en håndbog, der giver konkrete råd til, hvordan man håndterer og forebygger stress ude på de danske arbejdspladser.

- Fire ud af ti LO-medlemmer som smede, sosuer og slagteriarbejdere har oplevet stress på deres arbejdsplads indenfor det sidste år, og der er ingen tvivl om, at tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter ofte famler lidt og mangler råd og vejledning til, hvordan de skal handle, siger organisationskonsulent i Dansk Metal, Anne-Lise Nyegaard.

Øjenåbner

Hun er primus motor bag den nye stressguide, der lige nu går som varmt brød. Det er 3F og Dansk Metal, der sammen med fagbevægelsens ligestillingspartnerskab FIU Ligestilling har udgivet håndbogen.  

Organisationskonsulent Anne-Lise Nyegaard har været med til at skrive en håndbog, der gør det nemmere at spotte og forebygge stress på ens arbejdsplads. Foto: Dansk Metal

Tidligere på året viste en undersøgelse, at stress og arbejdspres er omfattende i både produktionsdanmark og den offentlige sektor. Og godt hver tyvende LO-medlem erklærer i undersøgelsen, at de har haft fravær på jobbet på grund af stress.

- Undersøgelsen var en øjenåbner i forhold til omfanget af stress. Og selvom det er arbejdsgiverens ansvar at forebygge stress, gør lederne chokerende lidt, siger Anne-Lise Nyegaard.  

Mangelvare 

FIU Ligestilling har planlagt stribevis af fyraftensmøder rundt om i landet, hvor håndbogen præsenteres, og Anne-Lise Nygaard beretter, at der kommer mellem 20 og 60 arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter til møderne.

- Sådan en håndbog til at forebygge stress har helt klart været en mangelvare i fagbevægelsen. Vi er glade for, at der er så overvældende interesse for at blive klogere på at håndtere stress, siger hun og understreger, at stress alt for længe har været tabu især på danske produktionsarbejdspladser.

Et godt værktøj

Stressforsker Bo Netterstrøm mener, at det er en rigtig god ide at udgive en håndbog, der lærer tillidsrepræsentanter at tackle stress hos deres kolleger og giver råd om, hvordan man inddrager ledelsen i at forhindre stress.

- Vi har allesammen et fælles ansvar for at bekæmpe stress, og en håndbog kan være et godt værktøj ude på arbejdspladserne, siger han. 

Elektrikere, håndværkere, lagerarbejdere og kasseassistenter, der rammes af stres, reagerer vidt forskelligt, påpeger han. Og derfor kan et opslagsværk i, hvad man skal være opmærksom på, når ens kolleger ændrer adfærd, være godt.  

- Stress kan give ændringer i kollegaens måde at være på. De trækker sig måske fra andre, eller humøret bliver dårligere. Og folk bliver også dårligere til deres arbejde, fordi deres humør er svingende. Jo tættere man er på hinanden som kolleger, jo lettere er det også at sige det, siger Bo Netterstrøm. 

Benægter selv 

Tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter kan spille en helt særlig rolle for at forhindre, at stress udvikler sig til en sygemelding eller depression, pointerer han.

- Det er jo tit sådan, at den stressramte selv benægter det og slet ikke selv kan se, at man er stresset.  Men omgivelserne kan tit mærke det, og arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter kan være nøglepersonerne, der dels taler med vedkommende om problemet, opklarer om årsagen til stressen er skabt på arbejdspladsen og så gå til ledelsen, siger Bo Netterstrøm. 

Han fremhæver, at en stressramt ofte vil have svært ved selv at gå til sin leder alene med problemet. 

- Man har tit brug for en støtteperson, når man er stresset. Derfor er det vigtigt, at både arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter er klædt ordentligt på for at forebygge stress på arbejdspladsen, fastslår han. 

Guide til forebyggelse og håndtering af stress

Den nye håndbog om stress indeholder blandt andet:

Symptomer på stress. Hvordan reagerer mænd og kvinder på stress.  

Konkrete råd til, hvad du spørger din kollega om, hvis du har mistanke om stress.

Hvad gør du hvis en stressramt kollega bliver sygemeldt? 

Hvordan kommer en stressramt kollega tilbage til arbejdet efter en sygemelding, så vedkommende ikke igen kæntrer af stress? 

Hvordan forebygger du stress på arbejdspladsen?

Hvordan får du ledelsen til at handle på stress blandt kollegerne?  

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.