Administration 

Du kan blive syg: Ond søvn-spiral rammer mobbeofre

Ofre for mobning på arbejdet har svært ved at sove om natten, og søvnmanglen kan føre til langtidssygefravær, viser ny undersøgelse. (Foto: Scanpix: Peter Clausen)

Folk der bliver mobbet på arbejdet kan ende med så voldsomme søvnproblemer, at de bliver langtidssygemeldt, viser ny undersøgelse

Hvis du bliver mobbet på din arbejdsplads, er din risiko for at blive sygemeldt i længere tid dobbelt så stor, som dine kolleger, der ikke bliver mobbet. Og det kan være fordi, at du ikke sover om natten. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Hvis man sover dårligt om natten i gennem længere tid, risikerer man nemt at blive syg. Og risikoen for at sove dårligt er dobbelt så stor hos ofre for mobning som for andre, fortæller arbejdsmiljøforsker ved Københavns Universitet og det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Åse Marie Hansen, der står bag undersøgelsen.

Mobning er betegnelsen for gentagne negative handlinger over længere tid, som man oplever, at man ikke kan forsvare sig imod.

UDVID

Søvnmanglen gør, at man ikke har overskud til at gøre sit arbejde så godt, som man gerne vil. Og det kan igen give stress og søvnproblemer, der til sidst kan gøre en syg. Det fortæller søvnspecialist Torben Jager Petersen.

- Man ender hurtigt i en ond spiral, hvor man møder energiforladt på arbejde og føler, at man ikke gør det godt nok. Det påvirker ens robusthed og selvfølelse, fortæller han.

Se 11 gode råd til en bedre nattesøvn her

13 procent syge af for lidt søvn

Sammen med andre forskere har Åse Marie Hansen gennemført to store undersøgelser af sammenhængen mellem sygefravær, stress og søvnproblemer på danske arbejdspladser. Her har de spurgt 7.650 beskæftigede og kom frem til, at mobbede har dobbelt så højt sygefravær end andre, når man ser på sygdom over 30 dage.

Ifølge forskerne skyldes 13 procent af sygefraværet,  at mobbeofrene sover dårligt om natten. 

- Når man bliver udsat for hyppig mobning i seks til tolv måneder, kan det ende med, at man bliver så stresset, at det kan gå ud over ens søvn, fortæller hun.

I en anden undersøgelse fra 2009 udgivet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, har man set på, hvor mange der bliver mobbet på det danske arbejdsmarked. Den viser, at ud af den arbejdende befolkning havde 1,6 procent været udsat for mobning mindst ugentligt og 6,7 procent en gang imellem.

- Mobning er ofte et resultat af konflikter, der ikke bliver løst i tide. Og de bunder ofte i forhold i organisationen, som f.eks. forandringsprocesser, ledelseskvalitet, uklarhed ift. ansvarsområder, mistillid eller konfliktskyhed, fortæller erhvervspsykolog og forsker i mobning Eva Gemzøe Mikkelsen, som var med til at lave undersøgelsen.

Søvnmanglen gør en til mobbeoffer

Der er tale om mobning, hvis man er udsat for gentagne negative handlinger over længere tid, som man ikke føler, at man kan forsvare sig imod. Hvis det sker over flere måneder, vil det på et tidspunkt udvikle sig til stress, hvor man har svært ved at finde ro om aftenen.

- Hændelserne kører rundt i ens hoved, så man ikke kan falde i søvn. Ofre for mobning vågner oftere om natten, og har svært ved at sove videre, fortæller Åse Marie Hansen.

For at skubbe de ubehagelige oplevelser væk, kan det også betyde, at mobbeofre søger adspredelse i tv, computerspil eller alkohol. Men det gør det kun endnu sværere at falde i søvn, fortæller Torben Jager Petersen. Han peger på, at bedre søvn kan være med til at forebygge mobning.

- Det er vigtigt at skabe de rigtige rammer for at sove. Hvis ikke det hjælper på søvnen, er det en god idé at få behandlet søvnproblemet, før det bliver kronisk. En bedre søvn kan gøre en mere robust og selvsikker, så man ikke lige så nemt ender som mobbeoffer. På den måde kan man vende spiralen til en positiv, fortæller han.

Ufaglærte bliver mest mobbet

Undersøgelser viser, at det især er blandt ufaglærte, at mobning opstår. Her er det mest inden for håndværksfag, landbrug og industri. I vidensfag, hvor de ansatte har lange uddannelser, er mobning mere sjældent. Samtidig sker mobning især, når der er en overrepræsentation af det ene køn. 

- Hvis der f.eks. er lav social kapital i en virksomhed, og man ikke taler om tingene og ikke tager konflikterne, når de opstår, så kan mobning få lov at udvikle sig. Hvis problemet ikke håndteres professionelt, kan situationen udvikle sig virkeligt alvorligt. Forskning viser f.eks. at mange mobbede har selvmordtanker, fortæller Eva Gemzøe Mikkelsen.

Her sker mobningen

Der kan være større risiko for mobning på  arbejdspladser, der er stærkt hierarkiske, på arbejdspladser der er udpræget konfliktskyhed eller hvor der er  lav ledelseskvalitet. Et eksempel på det sidste er f.eks., at en leder ikke forholder sig til uenigheder eller konflikter mellem medarbejderne.  

Det går oftest ud over ufaglærte, og det er især inden for erhverv, der arbejder med ting. Det kan være håndværksfag, landbrug og industri.

Mobning sker oftest på arbejdspladser, hvor der er en overrepræsentation af det ene køn. Arbejdspladser, hvor der er lige mange kvinder og mænd har færrest problemer med mobning.

Det er sjældent personbestemt, hvem der ender som mobbede. Det har mere at gøre med problemer i organisationen og i medarbejdergruppen. Nye ansatte, jobusikkerhed, konflikter, sparerunder og dårlig ledelse kan udløse konflikter, der ender i mobning.

Kilde: Eva Gemzøe Mikkelse, undersøgelse fra 2015 lavet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd om mobning på arbejdspladser, undersøgelse fra 2009 Åse Marie Hansen, Eva Gemzøe Mikkelsen, Annie Høgh mfl.

UDVID

Mobning fører til depression- og omvendt

Tidligere undersøgelser peger også på, at der er en sammenhæng mellem mobning og depression. Men ny dansk forskning viser også, at personer, der er deprimerede, også har forhøjet risiko for at ende med at blive mobbet på deres arbejdsplads. 

- Der er meget tale om robusthed, og at man skal være klædt på til at håndtere udfordringer på arbejdspladsen. Men en arbejdsplads bør også kunne rumme personer, der i en periode ikke er så robuste, uden at de så ender med at blive mobbet, siger Eva Gemzøe Mikkelsen.

Følgesygdomme af mobning

Undersøgelser viser, at mobning kan på kort sigt forårsage angst, depression, søvnbesvær og fysiske smerter som hovedpine, kvalme og muskelsmerter.

På lang sigt har mobbeofre højere risiko for hjertekarsygdomme, svære depressioner og selvmordstanker.

Kilde: Finsk undersøgelse fra 2003 af Kivimäki mfl. og norsk undersøgelse fra 2015 af Einarsen og Nielsen.

UDVID

Typer af mobning

Arbejdsrelateret. Når mobning er rettet mod ens arbejde. Man bliver ikke indkaldt til møder, bliver ikke informeret om ting eller får for meget at lave.

Personrelateret: Sladder, udskældninger, personlig kritik eller drillerier – f.eks. om den måde, man udfører sit arbejde på eller ens religion, hudfarve, eller politiske ståsted.

Social isolation: Den mobbede isoleres. Ingen taler til vedkommende eller måske er der ikke mere plads ved kantinebordet.

Former for mobning:

Konfliktmobning: Når konflikter ikke bliver løst og går så meget i hårdknude, at en eller flere personer ender med at føler sig mobbet.

Rovmobning: Voldsomme angreb mod en uskyldig person, som man bevidst forsøger at skade og ødelægge.

Magtmobning: Handlinger som ledere bruger – der ikke nødvendigvis er  tiltænkt som mobning, men kan opfattes sådan. Som hvis man bliver krydsforhørt om ens sygefravær eller andet personligt.

Kontrolmobning: Bruges til at kontrollere om f.eks. nye kolleger udfører arbejdet på samme måde, som man selv gør.  

Strafmobning: Når mobning bruges som straf for, at en person overtræder uskrevne regler.

Humormobning: En såkaldt ”hård men kærlig tone” kan nogen gange gå ud over enkeltpersoner, som kan opleve sig mobbet.

Systemmobning: Når man oplever sig mobbet af systemet – af organisationen. Rigide vagtplaner og stram kontrol oppefra kan føles som mobning. Her er det et umenneskeligt system, der opleves at stå bag mobningen.

Kilde: Erhvervspsykolog og forsker i mobning Eva Gemzøe Mikkelsen 

 

UDVID

coronapas og fadøl
Corona

Ny genåbningsaftale

vedtaget i nat:

Så meget åbner nu

portræt  Martin Jørgensen
Rejser

Martin Jørgensen gør comeback

Kim Jong-un gestikulerer
Nyheder

Nordkorea forbyder stramme jeans

optagelser til Re-Sepp-ten
Underholdning

Manden bag Re-Sepp-ten er pludseligt død

mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen: Jeg glemmer, jeg er kendt

hbo
Nyheder

Udfordrer Netflix: Streaminggigant til 263 milliarder

Meyer
Kendte

Kendtes skøre trend: Bare numser på mark

sommerhus
Nyheder

Danskere dropper sommerhuset 

To glade mænd med legoklodser
Film og TV

Afsløring:

LEGO Masters-deltager ansat hos LEGO

Elia
Krimi

120.000 kroner i bøde for dødsulykke

molly
Kendte

TV2-stjerner afslører babynyheder

borgen
Nyheder

 USA's udenrigsminister: Vild med dansk tv-serie

Laura Christensen og Thomas Levin på den røde løber.
Kendte

Skuespiller-par

laver film med

deres to børn

Rapport
Underholdning

Frækt blad: Bliver til kongeligt skuespil

Hørsholm
Nyheder

Hørsholm kan genåbne tirsdag

Portugal
Nyheder

Endelig: Nu må du rejse til Portugal

Superbrugsen
Nyheder

Supermarked: 150 nye mad-afdelinger

En politimand står ved en bil og taler ind igennem ruden i førersiden med et alkometer i hånden.
Krimi

Fuld søn hentet

af fuld far

En pige med langhår med siden til, mens en voksen mand står bagved og  holder en hånd på hendes skulder.
Nyheder

Vil forbyde 

børne-sexdukker

Nyheder

Søstrene Grene

grundlægger er død

Bodil Jørgensen i profil.
Film og TV

Bodil Jørgensen

og Nicolas Bro

med i Riget

En spiseske fuld af hvide piller.
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde aktiv dødshjælp

være lovligt?

En kvinde med mundbind tjekker en anden kvinde, der også bærer mundbind, for coronapas.
Corona

OVERBLIK: Disse

restriktioner gælder stadig

Nærbillede af Jonas Løvik, den danske Prince Charming, iført smoking og butterfly.
Film og TV

Prince Charming

indtager Danmark

En ung mand sidder i en sofa omgivet af papkasser og holder sig for ansigtet.
Nyheder

Så mange er

sygemeldt

med stress

Nærbillede af Bill Gates, der smiler smørret.
Underholdning

Bill Gates:

Affære afsløret

En hånd fuld af piller i forskellige farver.
Nyheder

Det Etiske Råd

vil igen overveje

aktiv dødshjælp

Nærbillede af Sherin Khankan. Hun har løst hår og en rullekrave på.
Krimi

Kvindelig imam trækker

Khader i Højesteret

Nyheder

Tribune kollapsede:

To døde og 150 kvæstet

prins andrew taler til pressen
Kongelige

Ingen vil lege med 
skandaleprinsen

kvindelige bodtennisspillere fejrer et mesterskab med guldhaTTE OG
Helt vildt

Højgravid bliver

dansk mester 

musikere  i grønne trøjer står på scene
Corona

Eurovision ramt

af corona

bi sidder på blomst
Livsstil

Derfor skal du vente

med at klippe hækken 

mand testes for corona med podepind i munden
Nyheder

964 nye smittede 

Fyr og Flamme på scenen
Film og TV

Midt i en pandemitid:

Sådan bliver Eurovision

Blå blink på politibil
Krimi

Hårdt kvæstet:

Ung mand falder

ned fra altan

Færgen Lilleøre i havnen i Aarhus
Nyheder

Færge ude af drift

Indgang til Debanhams
Nyheder

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever