Arbejdet fylder for meget: Kvinder slæber problemer med hjem
Det kan være svært at have tid til både arbejde og familie, mener kvinder i trediverne ifølge undersøgelse. Foto: Peter Clausen/Scanpix/Arkiv
Kvinder i trediverne tænker ofte på dagens arbejde, selvom de burde holde fri. 9-16 jobbet skal hænge sammen med bleskift, støvsugning og tøjvask. Og det kan være svært, viser en en ny undersøgelse.

Arbejdet fylder for meget i vores liv.

Det mener mere end 50 procent af kvinder i trediverne i en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Avisen.dk/Ugebrevet A4. 

Samme undersøgelse viser, at 73 procent af kvinderne i samme aldersgruppe svarer, at de dagligt eller ugentligt tænker på arbejdsproblemer, når de har fri. For mændene i samme aldersgruppe er tallet 28 procent. 

Det skyldes kvinders jobtype, mener en forsker, mens en anden peger på kvindernes større ansvar i hjemmet. 

Arbejde med mennesker slider

Karen Sjørup, ligestillingsforsker ved Roskilde Universitet, mener, at de typer af job som kvinder har er en af årsagerne til, at kvinder har svært ved at efterlade problemer på arbejdet ved fyraften. 

- Der er en stor gruppe kvinder ansat i social- og sundhedssektoren eller lærerjob. De arbejder meget med mennesker. Det kan betyde, at kvinder ofte tager problemer fra arbejdet med hjem, siger hun.

Og disse job er ofte hårdt slidende, som kan betyde, at kvinder bliver udbrændte og overbelastede, mener Karen Sjørup. 

- Arbejde med at give omsorg til andre mennesker kan være nedslidende for en selv. Arbejdet kan være svært at slippe, når man kommer hjem. Og det kan ende med, at man brænder tidligere ud og må stoppe før på arbejdsmarkedet, end man ellers ville have gjort, siger Karen Sjørup.

Arbejdet med mennesker kan betyde, at man har svært ved at holde fri, selvom man burde.

- Hvis man er skolelærer, kan det være sværere at slippe et 'problembarn' når man har fri, fordi man også skal til stå til rådighed for forældrene om aftenen. Når du arbejder med mennesker, så kan det være sværere at slippe arbejdet, end hvis du arbejder med tekniske ting, siger Karen Sjørup.

”Kvinder er fanget i en krydsild”

Professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen peger på, at kvinderne har det store ansvar for hjemmet som årsag til, at deres svar er højere end mændenes. Og så mener han, at kvinderne stadig sidder fast i traditionelle mor-roller.

- Kvinder er fanget i en krydsild, som er svær at undgå. De føler, de er for længe på arbejde, men de kommer alligevel ikke tidligt nok hjem. De svigter begge steder, siger Per Schultz Jørgensen.

Fædrene er kommet mere på banen end tidligere, når det kommer til børnepasning og huslige pligter. Men det handler i sidste ende om, hvem der har det største ansvar i hjemmet, mener Per Schultz Jørgensen.

- Det sætter et ekstra pres på familien og et ekstra pres på moren. Der er mange kvinder, der er fanget i en umulig situation. Og der kunne vi have haft en bedre ligestillingspolitik, siger han.

- Sverige og Norge er betydeligt længere fremme end Danmark, når det kommer til ligestilling, begrunder Per Schultz Jørgensen det.  

Samfundet holder et stramt greb om kvinder

Arbejdsmarkedets pres og krav om at præstere både på arbejdet og derhjemme kan betyde, at kvinder har sværere ved at forene de to ting, mener Karen Sjørup. 

- Kvinder er i højere grad begyndt at tænke mere karriere ind i tilværelsen end før. Og det konflikter, når de samtidigt bruger fem timer mere om ugen på husarbejde end mænd, siger Karen Sjørup.

Uddannelser kan også have betydning for, hvor meget det forventes, at kvinderne arbejder.

- Hvis man som kvinde arbejder på fuldtid, eller der er et pres om mere end fuldtid. Det kan være svært at få til at hænge sammen. Kvinder får i dag højere uddannelser. Og så forventer samfundet, at man bruger dem, siger Karen Sjørup.

Kvinderne påtager sig stadig det meste af barslen, og det kan være skadeligt for deres karriere på længere sigt, mener Karen Sjørup.  

Sådan har kvinderne svaret
  • 55 procent af kvinderne synes, at arbejdet fylder for meget i deres liv. 
  • 46 procent af kvinderne oplever dagligt eller ugentligt problemer med at få arbejde og privatliv til at hænge sammen tidsmæssigt.
  • 73 procent af kvinderne tænker dagligt eller ugentligt på problemstillinger i forbindelse med arbejde, når de har fri.

Kilde: Analyse Danmark for Avisen.dk/Ugebrevet A4. Svar fra 1.019 repræsentativt udvalgte lønmodtagere i perioden 2.-8. december 2016.

via Listen To News