Det er ren galimatias at sætte et kæmpe stresshåndterings-program op uden at undersøge, hvad det egentlig er, der stresser folk.
Så hård er kritikken fra stresseksperten Thomas Milsted af de stressklinikker i København, hvor kommunen som den første i landet tilbyder gratis kurser i at håndtere stress. Mindfulness og meditation udgør en stor del af kurset.
- Det er vildt provokerende at blive tilbudt et kursus i at meditere, når man er presset på opgavemængden. Hvor meget skal man så meditere for ikke længere at være bagud med opgaverne, spørger han.
Fuldstændig sindssygt
Thomas Milsted har stor respekt for, at Københavns Kommune erkender det voksende stressproblem og prøver at gøre noget ved det. Men indgangsvinklen i indsatsen er forkert, mener han. Man individualiserer problemet i stedet for at finde frem til ondets rod.
- Folk bliver provokeret af at skulle møde op til noget, der ikke har noget med deres problemer at gøre. Folk bliver jo sendt til psykolog for noget, de ikke har gjort. Og dét, de får, svarer jo sådan set til en hovedpinepille, mener Thomas Milsted.
Den kommunalt ansatte pædagog Mette Schlosser, som har gennemgået stresskurset, og som Avisen.dk skriver om i dag, er for Thomas Milsted at se eksemplet på, at kommunen ikke er sig sit ansvar bevidst.
- Det er fuldstændig sindssygt, at man på den måde hænger sit beskidte vasketøj ud til offentligt skue. Problemerne blandt sine egne medarbejdere må kommunen håndtere internt og lade kurset være for borgerne. Og så i øvrigt arbejde efter, at de ansatte ikke bliver stressede. Den stress, vi har i Danmark, er fuldstændig unødvendig og udspringer af en misforstået målsætning om at yde højest mulig service med færrest mulige ressourcer, siger han.
Mænd er ikke til røgelse
Det undrer heller ikke Thomas Milsted, at Københavns Kommune har så svært ved at nå faglærte mænd, selv om undersøgelser har vist et højt stress-niveau i netop den gruppe. Han mener, at der finder en ’feminisering’ af stressbehandlingen sted i øjeblikket.
- Mindfulness og meditation kan være fint nok, men det er også der, hvor rigtig mange mænd står af. Det bliver hurtigt til røgelse og føle-føle i svag belysning i stedet for en teknik, som kan indgå i nogle sammenhænge, hvor man i øvrigt når hele vejen rundt om den enkeltes stress-problem, siger han.
Vil man nå mændene, må man tage ud på de arbejdspladser, hvor de er. Det viser al erfaring, påpeger Thomas Milsted.
- Sådan har det altid været, også i forbindelse med traumatiske oplevelser. Man må køre blodtryksapparaterne ud på arbejdet, men så skal mændene også nok være der, mener han.
Hus forbi
Ninna Thomsen (SF), der er sundheds- og omsorgsborgmester i København og står bag det i øvrigt stærkt efterspurgte stresskursus, melder hus fordi i forhold til kritikken mod kommunen for at skubbe sit ansvar for medarbejdernes trivsel fra sig.
- Vores økonomi er et vilkår, som er givet ovenfra. Men du hører ikke mig som SF’er sige, at dårlig økonomi skal være en undskyldning for dårligt arbejdsmiljø. Selvfølgelig har man som politisk chef på en stor arbejdsplads et ansvar for, at vores arbejdspladser er gode at være på, og at der bliver taget hånd om ansatte, der går ned med stress. Det arbejder jeg selv meget på i social- og sundhedsforvaltningen, siger hun.
Hovedtal fra evalueringen af Københavns stressklinikker:
- 246 københavnere deltog i stressforløb i 2015
- 100 procent er alt i alt tilfredse med forløbet. 81 er ’meget tilfredse’, mens 19 procent er ’tilfredse’.
- 91 procent af borgerne, der gennemførte forløbet, oplevede et fald i deres stressniveau.
- 73 procent af borgerne viste tegn på grader af depression ved forløbets start – dette faldt til 20 procent efter forløbet.
- 78 procent af borgene oplevede en væsentlig forbedring af deres søvnkvalitet efter forløbet.
- 70 procent af borgerne, der kom i et stressforløb i 2015, er i beskæftigelse.
- Der er i dag seks måneders ventetid på at komme i et stressforløb i København.
Kilde: Evaluering af Københavns Kommunes stressklinikker