Nyt forsøg overrasker: Pæne tænder får misbrugere i job

Vordingborg Kommune sendte arbejdsløse misbrugere til tandlægen – halvdelen kom i job eller uddannelse.

Et stort smil betyder mere, end vi tror, når vi søger job. Og for mennesker med et årelangt stofmisbrug bag sig kan en tandbehandling være vejen til, at de kommer videre. Det viser et nyt forsøg fra Vordingborg Kommune.

I tre år, fra 2013 til 2016, sendte Vordingborg Kommune 49 tidligere misbrugere gratis til tandlægen. Alle havde været stoffri i mindst fire måneder og blev vurderet til at have potentialet til at komme i arbejde igen, trods flere års dagligt misbrug af især hash og hårde stoffer.

Kommunen har i dag oplysninger om 42 af dem, der var med i projektet. Og ud af de 42 er 21 enten i arbejde eller i gang med en uddannelse. Det er langt flere end de 20 procent, folkene bag projektet havde forventet:  

- Godt nok har jeg altid som tandlæge syntes, at tænder er rigtig vigtige. Men alligevel havde jeg nok ikke set, at de er en forudsætning for at få job og en forudsætning for gode relationer. Det har overrasket mig, fortæller Lene Maare, som er overtandlæge i Vordingborgs kommunale tandpleje.

Svært at søge job

Deltagerne tilbragte mange timer i tandlægestolen, og undervejs kom hele skuffen med udstyr i brug til boringer, broer, rodbehandlinger, kroner, bideskinner, proteser og udtrukne tænder.

Stoffer ødelægger tænderne, og usund kost, dårlig tandbørstning og ingen penge slider yderligere i munden. Mange led af voldsomme smerter og tandlægeskræk oveni.

- Så længe, man har voldsomt ondt og måske heller ikke har tænder at smile med, er det svært at gå ud og søge et job. Tænderne er jo det første vi ser, når vi snakker med et andet menneske, siger overtandlæge Lene Maare.

Tandlægeprojektet i Vordingborg er evalueret eksternt af Psykologgruppen Aros i Aarhus, hvor psykolog Jakob Freil har fulgt deltagerne hele vejen over tre år. I hans øjne ligger sunde tænder på linje med at have et sted at bo og bare nogenlunde styr på økonomien, hvis man skal fungere i hverdagen.

- Folk med dårlige tænder holder sig tilbage fra det sociale liv. De opgiver at få kærester, og de opgiver at følge med i deres børns liv, fordi de synes, det er pinligt at sidde til møde i skolen uden tænder. 

- Hvis vi virkelig mener, at vi vil have misbrugere tilbage som samfundsborgere, så skal de kunne få ordnet deres tænder. Ellers kommer det ikke til at ske. Du kan ikke få et job i Danmark, hvis du har rådne tænder. Som en af deltagerne sagde til mig: Hvis du sad med en jobsamtale, ville du så tage en ansøger med rådne tænder? siger psykolog Jakob Freil.

Meget bange

Hele forløbet foregik i tæt samarbejde med Åndehullet, et værested for tidligere misbrugere, som hører under Vordingborg Kommunes jobcenter. Lederen af værestedet har fungeret som mentor for deltagerne.

- Mange af dem har været sindssygt angste, og det har haft store konsekvenser for dem at sige ja. Nogle har skulle holdes rigtig meget i hånden. Men de har gjort det, og de har gennemført det. Og det er gået over al forventning, mener Åndehullets leder, Michael Skovlunde Pedersen.

Tandlægeprojektet var tilmed ikke særlig dyrt. I løbet af tre år har det kostet lidt over en million kroner, som Vordingborg Kommune har fået fra satspuljen, der bliver fordelt af Folketingets partier. Penge, der hurtigt bliver tjent ind, når halvdelen af projektets deltagere ikke længere lever af kontanthjælp. Det kan ligefrem være en god investering at sende arbejdsløse misbrugere gratis til tandlægen.

- Hvis vi ser på det rent samfundsøkonomisk, så er der direkte penge at spare på det. Når så stort et antal mennesker tilsyneladende uden større indsats kommer tilbage i arbejde, så er der penge at tjene. Politikerne bør interessere sig for det, for der er helt sikkert muligheder i det her, siger psykolog Jakob Freil.

Hvis det skal lykkes, skal tandlægen være et tålmodigt menneske, som kan rumme mennesker med mange års misbrug og tandlægeskræk i bagagen. Men så får tandlægen også en særlig plads i patientens liv, fortæller overtandlæge Lene Maare:

- En af deltagerne fortalte mig, at tandlægen fra nu af kom med i hans aftenbøn.