Administration 

Ægtepar mistede hel kontanthjælp: Vi har faktisk levet af ingenting

- Vi har intet sikkerhedsnet under os. Vi kan ikke planlægge noget ud i fremtiden. Vi skal overveje, om vi har råd til hver eneste lille ting i hverdagen, siger Carina Rauff Martinus. (Foto: Foto: Privat )

Carina og Jesper Rauff Martinus mistede som par en hel kontanthjælp, fordi de blev ramt af 225-timers reglen. Nu starter Jesper i uddannelse, men den stramme økonomi har været psykisk hård.

Siden 1. oktober i år har ægteparret Carina og Jesper Rauff Martinus levet på bare én enkelt kontanthjælp.

Fordi de begge er på kontanthjælp og samtidig er gift, var de nemlig blandt de danskere, som mistede allerflest penge som konsekvens af blå bloks kontanthjælpsloft og 225-timers regel. Det fortalte Avisen.dk tilbage i oktober.

Hvordan gik det?

I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker og de sager, vi har skrevet om tidligere på året.

Hvordan er det gået dem? Hvordan har de det i dag?

De spørgsmål søger vi svar på. Du kan læse artiklerne hen over juledagene.

UDVID

I de forrige tre måneder har de derfor måtte klare sig for Carinas kontanthjælp alene. Hun får udbetalt 8.200 kroner om måneden. Jesper fik før kontanthjælpsloftet 7.900 kroner, men har siden da fået udbetalt 0 kroner.

Carina er 32 år og undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper er 38 år, og ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober for at undgå at miste hele sin kontanthjælp. Men fordi nogle timer for budarbejde ikke talte med, faldt han for reglen.

Siden da har de kæmpet for at få at få pengene til at række.

- Det har været så hårdt. Vi har prioriteret at få betalt de vigtigste regninger som husleje, el og varme. De andre har vi måtte lade ligge. Vi har faktisk levet af ingenting, siden vi mistede halvdelen af vores indtægt. Alt den mad vi får, har vi skraldet, eller også er det noget, som folk har doneret til os, siger Carina til Avisen.dk.

Hun forklarer, at det eneste, de selv køber ind, er varer, som ikke kan holde sig som for eksempel mælk.

- Der er virkelig kun penge til det allermest nødvendige. Med vores budget i dag har vi 100 kroner om ugen til alt, siger Carina.

Hjælp til at klare sig

Derfor har parret haft brug for hjælp fra andre til at kunne klare sig gennem dagene. Jespers mor har valgt at betale for al Carinas medicin, mens hendes egen mor har betalt nogle af deres regninger, hvis hun selv har haft lidt i overskud. 

Carina er uddannet sosu-hjælper, mens Jesper er uddannet lager- og transportarbejder. De har begge været på kontanthjælp siden 2011, da de blev fyret fra henholdsvis et job i Rema1000 og et rengøringsjob.

Fordi kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen halverede deres økonomi fra den ene dag til den anden, begyndte de hurtigt at overveje, om de havde flere muligheder, som de ikke allerede havde prøvet, for at redde sig ud af situationen

- Når det økonomiske sikkerhedsnet bliver revet fuldstændig væk under en, bliver man nødt til at finde alternative løsninger i ens liv. Jeg ved ikke, om det har været hele planen med reformen, men jeg synes, det er en forkert måde at gøre det på, siger Carina.

Ny løsning bliver uddannelse

Den alternative løsning blev, at Jesper efter flere års forsøg på at få et arbejde, nu i stedet begynder på en uddannelse.

- Vi fandt ud af, at der er i vores nærområde mangler industriteknikere, og vi blev derfor enige om, at det ville være bedre, hvis jeg startede der og fik SU i stedet for slet ikke at få noget nu, siger Jesper.

For at blive optaget på uddannelsen, krævede det, at Jesper gik op til en prøve i dansk, da hans karakterer fra folkeskolen ikke var høje nok. Kravet lød på 50 point, så ægteparret kunne ånde lettet op, da han bestod med 52 point.

- Det er så fantastisk, at det er lykkedes. Han kaster sig hovedkulds ud i det, for at prøve at redde os på den måde. SU’en kommer til at betyde, at vi kan betale alle vores regninger. Vi skal fortsætte med at skralde, men det overlever vi nok. Det vigtigste er at få ro på i forhold til at få betalt regningerne, siger Carina.

Nervøs for skolen

Jesper vil gerne gøre, hvad han kan for at forbedre deres økonomiske situation. Men han er nervøs for, om han kan klare skolen.

- Det er meget hårdt at have en psykisk syg kone, når jeg nu også skal til at koncentrere mig om skolen. Jeg er spændt på, om jeg kan klare det med min lettere retardering og svære ordblindhed, men hvis det er det, der skal til, må jeg tage udfordringen op, siger han.

Det vil betyde, at parret går fra at miste 7.900 kroner om måneden til 3-4.000 kroner om måneden. Carina er glad for, at de har fundet en løsning, men synes, det er forkert, at man på den måde skal presses til at tage den slags beslutninger.  

- 225-timers reglen har alt for voldsomme konsekvenser, for man kæmper for at nå at samle de 225 timer sammen, men hvis man bare mangler én enkelt time, så bliver man straffet maksimalt. Det er ikke en måde jeg bryder mig om, at politikere i dagens Danmark behandler folk på, siger Carina.

Men har reglerne ikke betydet, at Jesper er kommet tættere på et job med sin nye uddannelse?

- Jeg ved ikke ligefrem om det har hjulpet at blive presset på denne her måde. Det har været så frustrerende for Jesper, at han ikke har fået et eneste af de job, han har søgt, og jeg er selv blevet mere syg, end jeg var før. Men det har selvfølgelig også sat nogle tanker i gang i forhold til, hvad man så kan gøre, for at få det hele til at hænge sammen, når ens sikkerhedsnet forsvinder fuldstændig, siger Carina.

Usikkerheden har forværret skizofrenien

Selvom de begge ser det som et lyspunkt, at Jesper nu er på vej til at starte på uddannelse, har det kostet hårdt psykisk især for Carina at blive ramt af reformen. Hendes skizofreni er blevet betydeligt forværret, efter at de mistede halvdelen af deres penge.

- Det hele er blevet så usikkert. Vi ved ikke, om vi har råd til at betale den næste regning, der dumper ind. Vi kan ikke regne med, at have penge til et stykke kage eller en kop kaffe, hvis vi får venner på besøg. Al den usikkerhed og alle de spekulationer om, hvordan det hele skal gå, har virkelig forværret min tilstand, siger Carina og uddyber:

- Vi har intet sikkerhedsnet under os. Vi kan ikke planlægge noget ud i fremtiden. Vi skal overveje, om vi har råd til hver eneste lille ting i hverdagen, siger hun.

Konsekvenserne af kontanthjælpsloftet har af flere omgange betydet, at Carina  har måtte lade sig indlægge på psykiatrisk afdeling.

- Politikerne har lavet en lovgivning, som presser mig så meget, at mine stemmer og min angst har overmandet mig flere gange. Gudskelov har vi da stadig vores sundhedsvæsen, så man kan få hjælp, men hvad koster det ikke at have mig indlagt, så jeg kan få den hjælp, jeg har brug for? Jeg tror hurtigt, at det bliver dyrere end én måneds kontanthjælp, siger Carina.

Carina mangler selv de sidste lægeerklæringer, før hendes sag bliver sendt videre til rehabiliteringsteamet, som så skal vurdere, om hun kan komme i ressourceforløb. Hun vil gerne ud og arbejde som medhjælper i et køkken på et plejehjem.  

- Det lysner i horisonten, selvom det har set sort ud længe og stadig gør det for min psyke. Vi får stadig kun en økonomi, der rækker til det mest nødvendige, men det er mere, end hvad den gør i dag. Det bliver ikke nemt, men det bliver bedre. Vi får et lille sikkerhedsnet under os igen, siger Carina

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig