Administration 

Ægtepar mistede hel kontanthjælp: Vi har faktisk levet af ingenting

- Vi har intet sikkerhedsnet under os. Vi kan ikke planlægge noget ud i fremtiden. Vi skal overveje, om vi har råd til hver eneste lille ting i hverdagen, siger Carina Rauff Martinus. (Foto: Foto: Privat )

Carina og Jesper Rauff Martinus mistede som par en hel kontanthjælp, fordi de blev ramt af 225-timers reglen. Nu starter Jesper i uddannelse, men den stramme økonomi har været psykisk hård.

Siden 1. oktober i år har ægteparret Carina og Jesper Rauff Martinus levet på bare én enkelt kontanthjælp.

Fordi de begge er på kontanthjælp og samtidig er gift, var de nemlig blandt de danskere, som mistede allerflest penge som konsekvens af blå bloks kontanthjælpsloft og 225-timers regel. Det fortalte Avisen.dk tilbage i oktober.

Hvordan gik det?

I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker og de sager, vi har skrevet om tidligere på året.

Hvordan er det gået dem? Hvordan har de det i dag?

De spørgsmål søger vi svar på. Du kan læse artiklerne hen over juledagene.

UDVID

I de forrige tre måneder har de derfor måtte klare sig for Carinas kontanthjælp alene. Hun får udbetalt 8.200 kroner om måneden. Jesper fik før kontanthjælpsloftet 7.900 kroner, men har siden da fået udbetalt 0 kroner.

Carina er 32 år og undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper er 38 år, og ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober for at undgå at miste hele sin kontanthjælp. Men fordi nogle timer for budarbejde ikke talte med, faldt han for reglen.

Siden da har de kæmpet for at få at få pengene til at række.

- Det har været så hårdt. Vi har prioriteret at få betalt de vigtigste regninger som husleje, el og varme. De andre har vi måtte lade ligge. Vi har faktisk levet af ingenting, siden vi mistede halvdelen af vores indtægt. Alt den mad vi får, har vi skraldet, eller også er det noget, som folk har doneret til os, siger Carina til Avisen.dk.

Hun forklarer, at det eneste, de selv køber ind, er varer, som ikke kan holde sig som for eksempel mælk.

- Der er virkelig kun penge til det allermest nødvendige. Med vores budget i dag har vi 100 kroner om ugen til alt, siger Carina.

Hjælp til at klare sig

Derfor har parret haft brug for hjælp fra andre til at kunne klare sig gennem dagene. Jespers mor har valgt at betale for al Carinas medicin, mens hendes egen mor har betalt nogle af deres regninger, hvis hun selv har haft lidt i overskud. 

Carina er uddannet sosu-hjælper, mens Jesper er uddannet lager- og transportarbejder. De har begge været på kontanthjælp siden 2011, da de blev fyret fra henholdsvis et job i Rema1000 og et rengøringsjob.

Fordi kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen halverede deres økonomi fra den ene dag til den anden, begyndte de hurtigt at overveje, om de havde flere muligheder, som de ikke allerede havde prøvet, for at redde sig ud af situationen

- Når det økonomiske sikkerhedsnet bliver revet fuldstændig væk under en, bliver man nødt til at finde alternative løsninger i ens liv. Jeg ved ikke, om det har været hele planen med reformen, men jeg synes, det er en forkert måde at gøre det på, siger Carina.

Ny løsning bliver uddannelse

Den alternative løsning blev, at Jesper efter flere års forsøg på at få et arbejde, nu i stedet begynder på en uddannelse.

- Vi fandt ud af, at der er i vores nærområde mangler industriteknikere, og vi blev derfor enige om, at det ville være bedre, hvis jeg startede der og fik SU i stedet for slet ikke at få noget nu, siger Jesper.

For at blive optaget på uddannelsen, krævede det, at Jesper gik op til en prøve i dansk, da hans karakterer fra folkeskolen ikke var høje nok. Kravet lød på 50 point, så ægteparret kunne ånde lettet op, da han bestod med 52 point.

- Det er så fantastisk, at det er lykkedes. Han kaster sig hovedkulds ud i det, for at prøve at redde os på den måde. SU’en kommer til at betyde, at vi kan betale alle vores regninger. Vi skal fortsætte med at skralde, men det overlever vi nok. Det vigtigste er at få ro på i forhold til at få betalt regningerne, siger Carina.

Nervøs for skolen

Jesper vil gerne gøre, hvad han kan for at forbedre deres økonomiske situation. Men han er nervøs for, om han kan klare skolen.

- Det er meget hårdt at have en psykisk syg kone, når jeg nu også skal til at koncentrere mig om skolen. Jeg er spændt på, om jeg kan klare det med min lettere retardering og svære ordblindhed, men hvis det er det, der skal til, må jeg tage udfordringen op, siger han.

Det vil betyde, at parret går fra at miste 7.900 kroner om måneden til 3-4.000 kroner om måneden. Carina er glad for, at de har fundet en løsning, men synes, det er forkert, at man på den måde skal presses til at tage den slags beslutninger.  

- 225-timers reglen har alt for voldsomme konsekvenser, for man kæmper for at nå at samle de 225 timer sammen, men hvis man bare mangler én enkelt time, så bliver man straffet maksimalt. Det er ikke en måde jeg bryder mig om, at politikere i dagens Danmark behandler folk på, siger Carina.

Men har reglerne ikke betydet, at Jesper er kommet tættere på et job med sin nye uddannelse?

- Jeg ved ikke ligefrem om det har hjulpet at blive presset på denne her måde. Det har været så frustrerende for Jesper, at han ikke har fået et eneste af de job, han har søgt, og jeg er selv blevet mere syg, end jeg var før. Men det har selvfølgelig også sat nogle tanker i gang i forhold til, hvad man så kan gøre, for at få det hele til at hænge sammen, når ens sikkerhedsnet forsvinder fuldstændig, siger Carina.

Usikkerheden har forværret skizofrenien

Selvom de begge ser det som et lyspunkt, at Jesper nu er på vej til at starte på uddannelse, har det kostet hårdt psykisk især for Carina at blive ramt af reformen. Hendes skizofreni er blevet betydeligt forværret, efter at de mistede halvdelen af deres penge.

- Det hele er blevet så usikkert. Vi ved ikke, om vi har råd til at betale den næste regning, der dumper ind. Vi kan ikke regne med, at have penge til et stykke kage eller en kop kaffe, hvis vi får venner på besøg. Al den usikkerhed og alle de spekulationer om, hvordan det hele skal gå, har virkelig forværret min tilstand, siger Carina og uddyber:

- Vi har intet sikkerhedsnet under os. Vi kan ikke planlægge noget ud i fremtiden. Vi skal overveje, om vi har råd til hver eneste lille ting i hverdagen, siger hun.

Konsekvenserne af kontanthjælpsloftet har af flere omgange betydet, at Carina  har måtte lade sig indlægge på psykiatrisk afdeling.

- Politikerne har lavet en lovgivning, som presser mig så meget, at mine stemmer og min angst har overmandet mig flere gange. Gudskelov har vi da stadig vores sundhedsvæsen, så man kan få hjælp, men hvad koster det ikke at have mig indlagt, så jeg kan få den hjælp, jeg har brug for? Jeg tror hurtigt, at det bliver dyrere end én måneds kontanthjælp, siger Carina.

Carina mangler selv de sidste lægeerklæringer, før hendes sag bliver sendt videre til rehabiliteringsteamet, som så skal vurdere, om hun kan komme i ressourceforløb. Hun vil gerne ud og arbejde som medhjælper i et køkken på et plejehjem.  

- Det lysner i horisonten, selvom det har set sort ud længe og stadig gør det for min psyke. Vi får stadig kun en økonomi, der rækker til det mest nødvendige, men det er mere, end hvad den gør i dag. Det bliver ikke nemt, men det bliver bedre. Vi får et lille sikkerhedsnet under os igen, siger Carina

mand
Kendte

Eastwood i stor sorg

brandbil på rådhuspladsen
Krimi

Stor udrykning

var falsk alarm

Nyheder

Mindst 105 døde i protestaktion

mand
Nyheder

Mulig våbenhvile i Gaza

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-

stjerne i tårer

cykelrytter
Sport

Åh nej:

Pogacar moser Vingegaard

mand
Kendte

Jens Werner bisat: Sendt afsted med klapsalver

Krimi

35-årig anholdt i

sag om drab på 71-årig

Nyheder

Amerikansk journalist får

16 års fængsel i Rusland

Side på politibil
Krimi

Udsat for groft overfald:

Nu er han død

Kong Frederik ved jagtparade
Kongelige

Kong Frederik skød med skarpt

Indgang til retten i randers
Krimi

Advarer mod svindel-sms:

Den er ikke fra os

Jonas Vingegaard på podiet
Sport

Trods nedtur:

Flertal tror på sejr

til Vingegaard

schæferhund
Krimi

Politi skyder hund:

Bed turist og betjent

Mand på overvågningskamera
Krimi

Efterlyst for drab

Nyheder

Stort it-nedbrud rammer politi, lufthavne og medier

Sport

Hjulmand stopper 

Gymnast i aktion
Sport

Smidt ud af OL:

Røg og drak

Kvinde sidder ved bord
Kongelige

Prinsesse vil skilles

Værter i Lykkehjuls-studiet
Kendte

TV2-stjerne tilbage på skærmen

Trump kysser brandmandshjelm
Nyheder

Trump efter attentat:

Gud var på min side

badende på badebro
Nyheder

Masser af sol rammer i weekenden 

politibiler og afspærring
Krimi

71-årig mand død efter knivstikkeri

to personer
Kendte

DR-vært springer ud

et badeland
Nyheder

Rotte holder dansk

badeland lukket

en elbil på fabrikken
Biler

Salg af billige brugte
elbiler eksploderer

et cykelbatteri
Krimi

Otte bragt til hospitalet
- cykelbatteri eksploderede

en kro set fra landevejen
Nyheder

Kropar plages af rygter

et billede af en politibil
Krimi

Ulykke i industrikvarter -
to alvorligt tilskadekomne

et skib
Nyheder

Endnu et inspektionsskibe har problemer

en togfører
Krimi

Signalfejl stopper
tog og skibstrafik

brandbil ved hus
Nyheder

Mistanke: Forbrydelse

bag syv ofre i brand

smadret bil mod træ
Krimi

Frontalt mod stort træ

kvinde
Kendte

Kat Stephie: 

Tvunget til blowjob

en mand med skæg
Krimi

Har du set Kevin:

Efterlyst for vold

mand
Kendte

Kevin Magnussen stopper

Krimi

Vestas:

Mand død i arbejdsulykke

kvinde
Kendte

Madklubben 2:

Kendisser gør comeback

rod på roskilde
Krimi

Omkommet mand

var frivillig hjælper

hus
Nyheder

Boligkøbere

vælger fast rente

koncertplads fra luften
Nyheder

Anholdt for trusler

mod Taylor Swift

kvinde
Nyheder

Du kan ikke slå

Donald Trump

Turister i skyggen
Nyheder

Myndigheder advarer:

Op mod 44 grader

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolais

kærlighedsferie

Skelettet
Nyheder

Solgt for over

en kvart milliard

Et beskyttelsesrum udefra
Nyheder

Danmark har 3,6 millioner

pladser i beskyttelsesrum

Bo Bech klør sig i håret.
Kendte

TV-kok skal være

far for første gang

Folk i et supermarked
Nyheder

Stjæler med arme og

ben: Højeste i 29 år

En kupon fra Vikingelotto
Nyheder

Vandt millioner 

for et år siden:

Sådan er de brugt

En kvinde måler sin mave
Nyheder

Slankemedicin medskyldig

i tøjkædes konkurs

Dennis Knudsen
Kendte

Dennis Knudsen

dømt igen

et hotel med ild og palmer
Nyheder

Ikonisk hotel i Las Vegas lukker og slukker

en ulykke
Krimi

24-årig løslades efter dødsulykke ved Hillerød

Piller i bokse
Sundhed

Novo-aktien falder 

en powerbank
Sundhed

IKEA advarer: Brug ikke denne powerbank

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Beboer er i kritisk tilstand efter brand

Mennesker på en strand
Nyheder

Op til 30 graders varme i vente

en mand i gult
Sport

FAKTA: 17. etape i Tour de France

en smilende mand
Krimi

Her er manden som blev skudt ved Trump-attentatet

Nyheder

Internater er fyldt med efterladte kæledyr

Donald Trump på talerstol
Nyheder

USA kender til planer om attentat mod Trump

Trump med blod, french toast, en skuespiller og en racerkører
Livsstil

Sommerquiz – test dig selv

Mand i jakkesæt og slips taler
Nyheder

Toppolitiker dømt skyldig i korruption

Gadebillede fra Bangkok
Krimi

Vildt røveri:

Dansker anholdt 

i Thailand

Mand i å
Nyheder

Ægtepar kørte i åen:

Han reddede deres liv

Hotel set ude fra
Nyheder

Seks personer fundet døde på luksushotel - døde af cyanid

Krimi

Ægtepar sigtes for import af 12 kilo kokain

Sanger på scenen
Nyheder

Rockband afbryder verdensturné

efter Trump-kommentar

Skål med chips
Sundhed

Chili-chips sender 14 teenagere på hospitalet

Retten på Frederiksberg
Krimi

Tiltalt for at dræbe sin bror med kniv

morgenmadsprodukter i glas
Sundhed

Få det bedre uden sukker: Her er fælderne

tre politikere
Kendte

Politiker på vej mod
gevinst på millioner

billede af en politibil
Nyheder

Mistanke om drab:
To fundet døde i
dansk bil i Sverige

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Ditte Julie:
Nu nyder jeg sex

et par
Kendte

Slotsejere truet med
krav om millioner

en baby
Nyheder

Her er de mest populære navne til nyfødte

politi og beredskab på stedet
Krimi

52-årig har mistet
livet i trafikulykke

en mand
Kendte

Mads Langer

er blevet skilt

snegle
Nyheder

Vi bliver næppe nogensinde fri for dræbersneglen