Tæt på verden Mobiler skaber fem millioner job i Afrika
En mobiltelefon åbner nye verdener - også for folk uden elektricitet. CC BY via flickr.com kiwanja
Økonomi og udvikling følger i hælene på mobiltelefoner.

Afrika har overtaget rollen som verdens næststørste marked for mobiltelefoner. I september var antallet 620 millioner forbindelser. De seneste 10 år er antallet steget 30 procent om året. Mobiltelefoner er en jobmaskine.

Det er den internationale sammenslutning af mobiloperatører, der har studeret udviklingen i verden. Næste år vil antallet af brugere i Afrika være 735 millioner. De førende lande er Nigeria, Egypten og Sydafrika.

Mobiltelefonindustrien som sådan skaffer over fem millioner jobs i Afrika og skaber en omsætning på 56 milliarder dollars. Det er 3,5 procent af kontinentets nationalprodukt, oplyser GSMA Mobile Observatory.

Antallet af mobiltelefoner i Afrika er nu højere end i både Øst- og Vesteuropa.

Mere vækst

Trods den voldsomme udvikling har lidt over en tredjedel af alle afrikanere i de 25 største markeder overhovedet ikke adgang til mobilservices. En udvidelse af nettene ville kaste mange flere milliarder dollars og jobs af til disse fattige lande.

Markedet for mobiltelefoner i Afrika en særdeles hårdt og operatørerne, der mest sælger forudbetalte services hugger priserne ned og ned. I et land er priserne på få måneder faldet 61 procent. I snit er det dog kun 18 procent på et år.

Fore det meste taler folk sammen, men brugen af SMS og internet boomer også. På grund af manglende muligheder for at håndtere penge er Afrika gået hen og blevet stedet, hvor iværksættere finder på nye måder at betale med telefoner.

Udvikling

Selv den eftertragtede lighed mellem kønnene påstås at blive styrket gennem mobil kommunikation. Mobiltelefoner er nu den teknologi, der tilbyder fattige folk finansielle service, forsikringer og viden om landbrug, markeder og sundhed.

Alt er dog ikke lyst. Afrikanske regeringer er langsomme til at åbne for ny båndbredde og gøre det let at sætte nye systemer op.

Rapporten omfatter ”kun” de 25 største markeder. Afrika har 54 lande. I ”nye” markeder som Rwanda og Zimbabwe, der er kommet sent i gang, stiger brugen med 50 procent om året. I 2015 forventer GSM-organisationen at 84 procent af alle afrikanere vil være på.

Antallet vil være højere end den andel af befolkningerne, der har elektricitet i deres landsby eller hus. På verdensplan er der halvanden milliard mennesker uden adgang til elektricitet, men en tredjedel af dem bruger alligevel mobiltelefoner. De lader blandt andet ved hjælp af solenergi.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.