Året, der gik: Kommunale bollebreve, tæsk til Joachim B. og sengepraktik

Jørn Neergaard Larsen (V) er en af de nye hovedpersoner i dansk politik, der kom frem i 2015. (Foto: Foto: Scanpix/Arkiv)

Vi ser tilbage på et år med kommunale bollebreve, sengepraktik, kærestepenge, stressede børnehavebørn, fattige stewardesser, Løkke og ulykke.

Året 2015 er næsten forbi. Et år, hvor Ryanair smækkede med døren og sagde farvel, Lars Løkke Rasmussen sagde goddag igen, kunderne sagde grimme ord til kassedamerne og kommunerne sagde "arbejd, arbejd" til danskere med leukæmi, psykisk sygdom og kroniske smerter.

Men året får ikke lov til at luske ubemærket ud ad bagdøren. Her på Avisen.dk vil vi traditionen tro slutte af med et festfyrværkeri af en kavalkade over nogle af de artikler om arbejdsliv, politik og socialstof, som blev læst og debatteret mest.

Provokerende flyboss og fattig stewardesse

Det var blandt andet året, hvor Ryanair kom på et kort visit i Danmark. Det irske flyselskab skabte i starten af året både overskrifter og vild debat, fordi det billige selskab med den provokerende flyboss nægtede at indgå overenskomst som andre flyselskaber med base i Danmark ellers gør.

Artiklerne om stewardessen, som ikke kunne leve af sin løn og derfor måtte bede mor og far om penge, og andre artikler om dårlige løn- og arbejdsforhold, blandt andet nul løn under sygdom og ferie, blev flittigt læst. Det samme gjorde udmeldingen fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen om, at alle vi andre skal blande os uden om Ryanair-ansattes arbejdsforhold.

Fagbevægelsen endte dog med at vinde sagen over Ryanair, som forduftede hjem til Irland på en billig flybillet.

Spiddet af et rustent søm - eller af grimme ord

I det hele taget var det året, hvor spørgsmålet om en fair løn for at flyve og køre rundt med passagerer for alvor blev kastet op. Også taxaselskabet Uber delte danskerne - og denne fantastiske billedserie, der viser, hvordan Uber er blevet modtaget i andre lande klikkede mange nysgerrige læsere sig ind på.

Ryanair var ikke det eneste irske firma, der lavede ballade i Danmark i det forgangne år. Historien om metromedarbejderen Vitor fra et irsk vikarbureau, som fik spiddet hånden af et rustent søm under en skideballe fra chefen, er også blandt årets mest læste artikler på Avisen.dk.

Men grimme ord kan også spidde og gøre ondt - og nyheden om, at syv ud af ti butiksansatte er blevet svinet til ved kassen, var også blandt læsernes favoritter i 2015.

Hvad kommer der ud af munden på Neergaard?

Forsommeren 2015 var domineret af valgkampen. Og mens det blev en gammel kending, Lars Løkke Rasmussen (V), der genvandt statsministerposten, blev posten som beskæftigelsesminister indtaget af et helt nyt ansigt i politik. Venstre hentede nemlig direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening, Jørn Neergaard Larsen, ind i den politiske arena. Hans tidligere udtalelser om arbejdsmarkedet og arbejdsløse vakte interessen hos mange af Avisen.dk's læsere.

Og selvom Neergaard var færdig som direktør for arbejdsgiverne, var han ikke færdig med de provokerende udtalelser. I løbet af sensommeren og efteråret præsenterede den nye regering nemlig det efterhånden meget omtalte kontanthjælpsloft - og i den forbindelse anførte en retorikforsker, at Neergaard og de andre fører os bag lyset med bedragerisk sprogbrug - blandt andet ved at få det til at lyde som om, arbejdsløse selv kan vælge at tage et job. Den artikel er også med på årets hitliste.

På kontanthjælpsloftet sidder nissen uden råd til julegrød

En ting er regeringens snak. Noget andet er regeringens handling. Kontanthjælpsloftet får konsekvenser i praksis får især enlige med børn. Nyheden om, at de mister tusindvis af kroner, fik også Avisen.dk's læsere op ad stolen.

Det samme gjorde nyheden om, at de ikke-jobparate kontanthjælpsmodtagere, som for manges vedkommende har fysiske, psykiske, sociale eller misbrugsproblemer, også risikerer at blive afkrævet 225 timers arbejde om året.

Thulesens bakgear og Holst' korte ministerkarriere

Læserne rasede i kor med efterårsstormene, da regeringen indgik en finanslovsaftale med de andre blå partier. Og raseriet ramte Dansk Folkepartis hidtil så populære formand Kristian Thulesen Dahl. De danskere, som havde håbet på at et stort, stærkt DF ville være et værn mod nedskæringer på svage borgere, var dybt skuffede. De mange protester fra blandt andet Ældre Sagen fik Thulesen Dahl til at klodse bremsen i og skifte til bakgear som en mand, der netop har indset, at han selv er den spøgelsesbilist på Helsingørmotorvejen, som politiet advarer imod.

Finansloven skal derfor trevles op og strikkes om i det nye år.

Med den nye regering kom også en ny forsvarsminister - men Carl Holst nåede knap nok at varme ministertaburetten op under ballerne, før han pænt måtte hoppe af den igen, da skandalen om hans pengebrug som regionsformand begyndte at rulle. Men Holst er ikke den første politiker, det er sket for. Vores liste over tidligere ministerskandaler er også blandt årets mest læste artikler.

Bolle-brev fra kommunen

Behandlingen af arbejdsløse er et tema, som Avisen.dk's læsere følger flittigt med i hvert år. 2015 var ingen undtagelse.

For eksempel læste mange med, da vi fortalte om kontanthjælpsmodtagere, som må nøjes med et gebis eller skralde for at få mad nok.

Artiklerne om den gensidige forsørgerpligt - kærestepengene - for ugifte ligger også højt på listen med årets største hits. For eksempel sagen om kommunen, der skrev "I boller sammen" til en borger, og sagen om de to førtidspensionister Mikkel og Martin, der pludselig blev ramt af reglerne for kontanthjælpsmodtagere.

Uhelbredelig leukæmi eller selvmordstruet? Ingen pension til dig!

Men hvor kærestepengene er på vej ud, har et andet udtryk til gengæld bidt sig fast: Sengepraktik. 2015 var nemlig også året, hvor der kom rigtigt mange sager frem om kommunernes og jobcentrenes behandling af ikke kun arbejdsløse, men også meget syge, uarbejdsdygtige borgere.

Og artiklerne om de sager har Avisen.dk's læsere virkelig taget til sig, læst, raset over og debatteret på Facebook. Carina med uhelbredelig leukæmi blev nægtet førtidspension og i stedet sendt i ressourceforløb. Det samme gjorde selvmordstruede, psykisk syge Jette. Og scleroseramte Kristina, der allerede havde været igennem 17 arbejdsprøvninger.

Og kronisk syge, smerteplagede Hanne, der måtte arbejdsprøves i en seng. Og Lotte, trods så stærke rygsmerter, at hun kun kan sidde op i et kvarter af gangen - hun valgte at søge sengepraktik hos en minister. Og Irene, som trods kroniske smerter efter en trafikulykke fik at vide af kommunen, at hun bare kunne finde et job.

Ikke kun læserne var forargede. Også flere læger protesterede over, at jobcentre og kommuner ignorerer lægernes advarsler i sagerne om de syge borgere. Overlæge Steen Hupfeldts protest blev også læst af rigtigt mange i 2015.

Joachim B. og Frank Hvam

2015 var heller ikke året, hvor Joachim B. Olsen stoppede med at udtale sig om arbejdsløse. Blandt andet fik han sagt, at det er noget sludder, at folk bliver fattigere af lavere dagpenge. Men læserne tog det genmæle - især provokerede en udtalelse om, at man selv vælger at være på førtidspension, mange. Både Joachim B. og læserreaktionerne tiltrak mange læsere.

Mens Joachim B. er en velkendt figur i debatten om ledige, blandede en ny stemme sig også i 2015. Komikeren Frank Hvam havde nemlig også en holdning om arbejdsløse - og den faldt i mange læseres smag.

73-årig revser forældre for at hente børnene for sent

Men danskere i job kæmpede også med dårlige forhold - og opråbene fra sosu-Camilla, sygeplejersken Heidi og pædagog-Lene om stress, chikane og nedslidning var også populære blandt læserne. Det samme galt nyheden om, at Arbejdstilsynet skulle massefyre.

Men stress er ikke kun noget, voksne får. I hvert fald var en forskers udmelding om, at børn bliver stresset i børnehaven, også et hit på Avisen.dk. Det var dog ikke kun forskere og pædagoger, der udtalte sig om børnehaver. 73-årige Klavs fik også mange læsere op af stolen med sin udmelding om, at det burde forbydes at hente sine børn 16.30. Også 66-årige Lone blandede sig i debatten om familiekabalen, der kan synes umulig at få til at gå op nu om dage. Hun er en anden læserfavorit fra året, der gik.

Bæ, lort og latterlig tilbudsjagt

Der er dog også mere underholdende artikler blandt jeres favoritter fra året, der gik.

For eksempel ville mange gerne læse postarbejdernes afsløring af de skøreste og klammeste ting, de har fundet i posten - blandt andet lort og levende ål. Den søde danske betjent, som legede med en flygtningepige på motorvejen på et foto, der gik verden rundt i efteråret, var også populær hos læserne. Det samme gælder billedserien af den afgående LO-formand, Harald Børsting.

Noget, der også var populært, var tilbudsdagen Black Friday. Mens mange danskere gik shop-amok, nøjedes den sindige nordjyde Niels Hausgaard med uimponeret at konstatere, at konceptet var fuldstændigt latterligt. Og det var mange læsere enige med ham i.

Således fik vi endevendt året, der gik. Nu vil vi lade 2015 slippe for yderligere tiltale og kaste vores udelte opmærksomhed på 2016. Lad os håbe, det nye år fortjener det.

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin

Lotto Kupon
Nyheder

Nybagt Lotto-millionær:

Hvem vil være min kæreste?

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

håndtryk
Corona

Venstre vil have

håndtrykket tilbage

Skoleskibet Danmark
Corona

Skoleskibet Danmark 

ramt af corona

Børneporno
Krimi

Gift it-mand styrede

børneporno-netværk

Langebro København
Krimi

Historisk dom:

Fartbølle skal i fængsel

Sofie Linde i gul sommerkjole
Kendte

Sofie Linde får nyt job

Jeg er så nervøs

En smadret søvgrå bil med redningsfolk omkring.
Krimi

Voldsomt sammenstød

Narkopåvirket anholdt

En flok mænd i hvide heldragter bærer på en blå sæk.
Nyheder

Byldepest opdaget

i KINA

Mørk chokolade i papir
Mad og drikke

Nyt studie:

Chokolade beskytter hjertet

– vælg den rigtige slags

Mand med isterninger foran sig.
Sundhed

15 gode råd:

Sådan overlever

du heden

To unge mænd spiller beachvolley.
Sundhed

Livsfarlig varme

Pas på hedeslag

Mand går foran facade med kæmpe klovnemund
Corona

Umulig at stoppe:

Antallet af

virussmittede eksploderer

Folk på en badebro
Nyheder

Hedebølge

i weekenden

Spansk kvinde med mundbind
Corona

Europa strammer op på coronaregler

strand i spanien
Corona

Smittetal lukker Spanien for danskere: Sådan gør du

advarselsskilt om samlingsforbud
Corona

Stigende smitte bremser coronalempelse

Kvinden klamrer sig til bildøren
Krimi

Vilde billeder: Kvinde klamrer sig desperat til kørende bil

Helikopter i luften
Krimi

Kæntringsulykke - en person mister livet

coronatest
Corona

Her stiger smittetallet i boligområde

Neil Young og Paul McCartney
Kendte

Rocklegende sagsøger Donald Trump

strand i spanien
Corona

Spanien lukkes for danske rejsende

Inger Støjberg
Nyheder

Vidne: Støjberg truet af chef