Året 2015 er næsten forbi. Et år, hvor Ryanair smækkede med døren og sagde farvel, Lars Løkke Rasmussen sagde goddag igen, kunderne sagde grimme ord til kassedamerne og kommunerne sagde "arbejd, arbejd" til danskere med leukæmi, psykisk sygdom og kroniske smerter.
Men året får ikke lov til at luske ubemærket ud ad bagdøren. Her på Avisen.dk vil vi traditionen tro slutte af med et festfyrværkeri af en kavalkade over nogle af de artikler om arbejdsliv, politik og socialstof, som blev læst og debatteret mest.
Provokerende flyboss og fattig stewardesse
Det var blandt andet året, hvor Ryanair kom på et kort visit i Danmark. Det irske flyselskab skabte i starten af året både overskrifter og vild debat, fordi det billige selskab med den provokerende flyboss nægtede at indgå overenskomst som andre flyselskaber med base i Danmark ellers gør.
Artiklerne om stewardessen, som ikke kunne leve af sin løn og derfor måtte bede mor og far om penge, og andre artikler om dårlige løn- og arbejdsforhold, blandt andet nul løn under sygdom og ferie, blev flittigt læst. Det samme gjorde udmeldingen fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen om, at alle vi andre skal blande os uden om Ryanair-ansattes arbejdsforhold.
Fagbevægelsen endte dog med at vinde sagen over Ryanair, som forduftede hjem til Irland på en billig flybillet.
Spiddet af et rustent søm - eller af grimme ord
I det hele taget var det året, hvor spørgsmålet om en fair løn for at flyve og køre rundt med passagerer for alvor blev kastet op. Også taxaselskabet Uber delte danskerne - og denne fantastiske billedserie, der viser, hvordan Uber er blevet modtaget i andre lande klikkede mange nysgerrige læsere sig ind på.
Ryanair var ikke det eneste irske firma, der lavede ballade i Danmark i det forgangne år. Historien om metromedarbejderen Vitor fra et irsk vikarbureau, som fik spiddet hånden af et rustent søm under en skideballe fra chefen, er også blandt årets mest læste artikler på Avisen.dk.
Men grimme ord kan også spidde og gøre ondt - og nyheden om, at syv ud af ti butiksansatte er blevet svinet til ved kassen, var også blandt læsernes favoritter i 2015.
Hvad kommer der ud af munden på Neergaard?
Forsommeren 2015 var domineret af valgkampen. Og mens det blev en gammel kending, Lars Løkke Rasmussen (V), der genvandt statsministerposten, blev posten som beskæftigelsesminister indtaget af et helt nyt ansigt i politik. Venstre hentede nemlig direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening, Jørn Neergaard Larsen, ind i den politiske arena. Hans tidligere udtalelser om arbejdsmarkedet og arbejdsløse vakte interessen hos mange af Avisen.dk's læsere.
Og selvom Neergaard var færdig som direktør for arbejdsgiverne, var han ikke færdig med de provokerende udtalelser. I løbet af sensommeren og efteråret præsenterede den nye regering nemlig det efterhånden meget omtalte kontanthjælpsloft - og i den forbindelse anførte en retorikforsker, at Neergaard og de andre fører os bag lyset med bedragerisk sprogbrug - blandt andet ved at få det til at lyde som om, arbejdsløse selv kan vælge at tage et job. Den artikel er også med på årets hitliste.
På kontanthjælpsloftet sidder nissen uden råd til julegrød
En ting er regeringens snak. Noget andet er regeringens handling. Kontanthjælpsloftet får konsekvenser i praksis får især enlige med børn. Nyheden om, at de mister tusindvis af kroner, fik også Avisen.dk's læsere op ad stolen.
Det samme gjorde nyheden om, at de ikke-jobparate kontanthjælpsmodtagere, som for manges vedkommende har fysiske, psykiske, sociale eller misbrugsproblemer, også risikerer at blive afkrævet 225 timers arbejde om året.
Thulesens bakgear og Holst' korte ministerkarriere
Læserne rasede i kor med efterårsstormene, da regeringen indgik en finanslovsaftale med de andre blå partier. Og raseriet ramte Dansk Folkepartis hidtil så populære formand Kristian Thulesen Dahl. De danskere, som havde håbet på at et stort, stærkt DF ville være et værn mod nedskæringer på svage borgere, var dybt skuffede. De mange protester fra blandt andet Ældre Sagen fik Thulesen Dahl til at klodse bremsen i og skifte til bakgear som en mand, der netop har indset, at han selv er den spøgelsesbilist på Helsingørmotorvejen, som politiet advarer imod.
Finansloven skal derfor trevles op og strikkes om i det nye år.
Med den nye regering kom også en ny forsvarsminister - men Carl Holst nåede knap nok at varme ministertaburetten op under ballerne, før han pænt måtte hoppe af den igen, da skandalen om hans pengebrug som regionsformand begyndte at rulle. Men Holst er ikke den første politiker, det er sket for. Vores liste over tidligere ministerskandaler er også blandt årets mest læste artikler.
Bolle-brev fra kommunen
Behandlingen af arbejdsløse er et tema, som Avisen.dk's læsere følger flittigt med i hvert år. 2015 var ingen undtagelse.
For eksempel læste mange med, da vi fortalte om kontanthjælpsmodtagere, som må nøjes med et gebis eller skralde for at få mad nok.
Artiklerne om den gensidige forsørgerpligt - kærestepengene - for ugifte ligger også højt på listen med årets største hits. For eksempel sagen om kommunen, der skrev "I boller sammen" til en borger, og sagen om de to førtidspensionister Mikkel og Martin, der pludselig blev ramt af reglerne for kontanthjælpsmodtagere.
Uhelbredelig leukæmi eller selvmordstruet? Ingen pension til dig!
Men hvor kærestepengene er på vej ud, har et andet udtryk til gengæld bidt sig fast: Sengepraktik. 2015 var nemlig også året, hvor der kom rigtigt mange sager frem om kommunernes og jobcentrenes behandling af ikke kun arbejdsløse, men også meget syge, uarbejdsdygtige borgere.
Og artiklerne om de sager har Avisen.dk's læsere virkelig taget til sig, læst, raset over og debatteret på Facebook. Carina med uhelbredelig leukæmi blev nægtet førtidspension og i stedet sendt i ressourceforløb. Det samme gjorde selvmordstruede, psykisk syge Jette. Og scleroseramte Kristina, der allerede havde været igennem 17 arbejdsprøvninger.
Og kronisk syge, smerteplagede Hanne, der måtte arbejdsprøves i en seng. Og Lotte, trods så stærke rygsmerter, at hun kun kan sidde op i et kvarter af gangen - hun valgte at søge sengepraktik hos en minister. Og Irene, som trods kroniske smerter efter en trafikulykke fik at vide af kommunen, at hun bare kunne finde et job.
Ikke kun læserne var forargede. Også flere læger protesterede over, at jobcentre og kommuner ignorerer lægernes advarsler i sagerne om de syge borgere. Overlæge Steen Hupfeldts protest blev også læst af rigtigt mange i 2015.
Joachim B. og Frank Hvam
2015 var heller ikke året, hvor Joachim B. Olsen stoppede med at udtale sig om arbejdsløse. Blandt andet fik han sagt, at det er noget sludder, at folk bliver fattigere af lavere dagpenge. Men læserne tog det genmæle - især provokerede en udtalelse om, at man selv vælger at være på førtidspension, mange. Både Joachim B. og læserreaktionerne tiltrak mange læsere.
Mens Joachim B. er en velkendt figur i debatten om ledige, blandede en ny stemme sig også i 2015. Komikeren Frank Hvam havde nemlig også en holdning om arbejdsløse - og den faldt i mange læseres smag.
73-årig revser forældre for at hente børnene for sent
Men danskere i job kæmpede også med dårlige forhold - og opråbene fra sosu-Camilla, sygeplejersken Heidi og pædagog-Lene om stress, chikane og nedslidning var også populære blandt læserne. Det samme galt nyheden om, at Arbejdstilsynet skulle massefyre.
Men stress er ikke kun noget, voksne får. I hvert fald var en forskers udmelding om, at børn bliver stresset i børnehaven, også et hit på Avisen.dk. Det var dog ikke kun forskere og pædagoger, der udtalte sig om børnehaver. 73-årige Klavs fik også mange læsere op af stolen med sin udmelding om, at det burde forbydes at hente sine børn 16.30. Også 66-årige Lone blandede sig i debatten om familiekabalen, der kan synes umulig at få til at gå op nu om dage. Hun er en anden læserfavorit fra året, der gik.
Bæ, lort og latterlig tilbudsjagt
Der er dog også mere underholdende artikler blandt jeres favoritter fra året, der gik.
For eksempel ville mange gerne læse postarbejdernes afsløring af de skøreste og klammeste ting, de har fundet i posten - blandt andet lort og levende ål. Den søde danske betjent, som legede med en flygtningepige på motorvejen på et foto, der gik verden rundt i efteråret, var også populær hos læserne. Det samme gælder billedserien af den afgående LO-formand, Harald Børsting.
Noget, der også var populært, var tilbudsdagen Black Friday. Mens mange danskere gik shop-amok, nøjedes den sindige nordjyde Niels Hausgaard med uimponeret at konstatere, at konceptet var fuldstændigt latterligt. Og det var mange læsere enige med ham i.
Således fik vi endevendt året, der gik. Nu vil vi lade 2015 slippe for yderligere tiltale og kaste vores udelte opmærksomhed på 2016. Lad os håbe, det nye år fortjener det.