Det har langtfra været gratis at stoppe sit varmepumpeabonnement hos Nærvarme Danmark.
Således har det de første ti år kostet knap 30.000 kroner at opsige sit abonnement, og det vurderes at være i strid med forbrugeraftaleloven.
Det siger Forbrugerombudsmanden, der tirsdag har offentliggjort en pressemeddelelse om selskabets såkaldte udtrædelsesomkostning på 29.845 kroner. En omkostning, der dog stopper nu.
Gebyret har været gældende for kunder i virksomhedens abonnementsløsning til privatkunder. Det er blandt andet klager fra kunder, der har gjort vagthunden opmærksom på sagen.
- Forbrugere skal i sagens natur have mulighed for at udtræde af abonnementsaftaler uden at blive pålagt store gebyrer. Ellers bliver udtrædelsesmuligheden reelt illusorisk, siger forbrugerombudsmand Torben Jensen i en pressemeddelelse.
Selskabet havde i 2024 omkring 2600 kunder på tværs af Danmark, står der på Nærvarme Danmarks hjemmeside.
Omkring 50 har betalt de kritiserede gebyrer.
- Nærvarme Danmark går nu i gang med at kontakte de godt 50 berørte kunder, ud fra de kontaktoplysninger der er tilgængelige fra kundeforholdets ophør, står der på moderselskabet SEF's hjemmeside.
Samtidig "ophører Nærvarme Danmark med at opkræve de gebyrer, som sagen vedrører".
Forbrugerombudsmanden siger, at de, der har betalt gebyret, også kan henvende sig til virksomheden. Kan de ikke finde en løsning, kan klage til Ankenævnet på Energiområdet.
Det er ikke blot selve gebyret, som forbrugervagthunden kritiserer. Således mener ombudsmanden også, at selskabet ikke i tilstrækkelig grad har oplyst om udtrædelsesomkostninger på knap 30.000 kroner.
- Det er afgørende, at forbrugere altid kan indgå en aftale på et klart og oplyst grundlag, og den forpligtelse har Nærvarme Danmark ikke levet op til, siger Torben Jensen i pressemeddelelsen.
I tillæg til udtrædelsesomkostningen på 30.000 kroner tager Nærvarme Danmark et nedtagningsgebyr på 710 kroner i timen.
Forbrugerombudsmanden er en uafhængig myndighed. Den fører tilsyn med, at virksomheder overholder markedsføringsloven og anden forbrugerbeskyttende lovgivning.
Direktør for Nærvarme Danmark Claus Holm Andersen siger i pressemeddelelsen, at finansieringen af selskabets risiko nu skal "gentænkes".
/ritzau/