En løn på i gennemsnit 9.700 kroner om måneden før skat og ingen løn under sygdom eller ventetid.
Så skrabede var vilkårene for italienske Alessandra Cocca, da hun i 2012 arbejdede som stewardesse for lavprisselskabet Ryanair.
LÆS OGSÅ: Ryanair truer med advokater: Stewardesse slår igen
Hun håber inderligt, at forholdene bliver bedre for de stewardesser, der snart skal betjene danskere, når Ryanair efter planen begynder at flyve fra København den 18. marts.
- Økonomisk set var det et helvede for mig at arbejde for Ryanair. Lønnen på i gennemsnit 9.700 kroner om måneden var ikke til at leve for, fortæller Alessandra Cocca til Avisen.dk.
Hun arbejdede ud fra lufthavnen i Moss syd for Oslo, hvor det som i det øvrige Norge er dyrt at bo og leve.
- Jeg var nødt til at dele en lejlighed sammen med nogle andre stewardesser, og vi måtte lave ture til Sverige for at købe billigt ind, fortæller Alessandra Cocca.
Selv om hun er i 30'erne, måtte hun ringe til forældrene i Pisa og bede om hjælp.
- For at få det hele til at hænge sammen, var jeg nødt til bede mine forældre om at sende penge, fortæller Alessandra Cocca, som nu er 37 år.
Sygdom skulle udpindes
Ombord på Ryanairs fly følte hun ikke altid, at sikkerheden var i top.
- Nogle gang fik jeg ikke nok at spise og drikke, fordi vi selv skulle betale for det, og jeg ikke havde penge nok. Det giver ikke den bedste sikkerhed, når man som stewardesse er lav på energi, fortæller Alessandra Cocca.
Løn under sygdom var der ikke noget af.
- Ikke nok med at vi ikke fik løn under sygdom, vi skulle også hurtigt stille med en lægeerklæring, som for egen regning løb op i 350 kroner, fortæller hun, og fortsætter:
- Vi skulle også udfylde en erklæring, hvor det ikke var nok at skrive, at man for eksempel havde influenza. Nej, man skulle detaljeret beskrive muskelsmerter, hovedpine og den slags. Det krav må firmaer i Norge slet ikke stille.
Det sker af og til for stewardesser og piloter, at de strander i en lufthavn, fordi flyet for eksempel skal repareres. Når det skete, var det Alessandra Coccas eget problem.
- Al vores tid på landjorden var for egen regning. Det kan pludselig blive dyrt, når et fly bliver forsinket, og man må tage en overnatning på et hotel, fortæller hun.
Gennemtræk af stewardesser
Alessandra Cocca arbejdede for Crewlink, som er et bureau, der sørger for kabinepersonale til Ryanair.
- Der var et meget stort gennemtræk af ansatte i Ryanairs fly. Jeg oplevede det, som om vi var på et marked, hvor varerne - altså personalet - hele tiden blev skiftet ud.
Efter et halvt års ansættelse og flere ugers kurser med oplæring, oplevede hun et stemningsskift hos ledelsen.
- Efter endt oplæring var ledelsen hele tiden efter os og påtalte de mindste ting for eksempel en mindre plet på det forklæde, vi bar i flyet. De var hele tiden på nakken af os, og det gjorde os nervøse. Jeg klarede mig ellers godt, for jeg var den stewardesse, som fik solgt mest ombord på flyene, fortæller Alessandra Cocca.
Efter ti måneder blev hun fyret. Men hun var vred over forløbet og henvendte sig til fagforeningen Parat. De fører nu hendes sag mod Ryanair for ikke at have overholdt norske regler for lønmodtagere.
LÆS OGSÅ: Ryanair truer med advokater: Stewardesse slår igen
- Det kan ikke passe, at Ryanair kan slippe afsted med at byde personalet så dårlige forhold. Jeg håber, at min retssag og pres fra fagbevægelsen kan få Ryanair på bedre tanker, så personalet får bedre forhold, siger Alessandra Cocca.
Oplevelsen hos Ryanair har dog ikke skræmt hende helt væk fra luftfart. Men i dag bliver hun på jorden som ansat i catering-selskabet Gate Gourmet i Norge, mens hun også sælger tøj fra det italienske mærke Carla G i Skandinavien.
- Jeg tog arbejdet for Ryanair, fordi det i mine øjne var et drømmejob. Det var det så ikke alligevel, siger Alessandra Cocca.
Avisen.dk har en kopi af Alesssandra Coccas kontrakt med Crewlink, der forsyner Ryanair med kabinepersonale.
Heraf fremgår blandt andet:
- Ansatte får udleveret en uniform fra Ryanair, men udgiften til uniformen skal de ansatte selv betale. Det drejer sig om 225 kroner om måneden.
- Ansatte får ingen løn under sygdom.
- Der garanteres kun 11 måneders arbejde med løn om året.
- Ansatte får kun 1/3 af deres løn, når de holder ferie.
- Ansatte skal stå til rådighed for selskabet på alle ugens dage gennem hele året og skal være parate til at arbejde på skiftende tidspunkter af døgnet.
- Ansatte kan blive pålagt at arbejde med udgangspunkt i et andet land, og det kan ske med kort varsel.