DISCOUNT I LUFTEN Ryanair-ansat: 10.000 kr om måneden og ingen ferie
Alessandra Cocca (t.v.) og Zuzanna fra Slovakia har begge arbejdet for flyselskabet Ryanair i Norge. Alessandra Cocca fortæller som en af de første om ansættelsesvilkårerne i discountselskabet til Dagbladet.no Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Ryanair, som nu satser stort på Danmark, byder ansatte barske vilkår: 10.000 kroner om måneden og blandt andet ingen ferie og ingen løn under sygdom

Det er billigt at flyve med Ryanair, men de lave priser har en pris. Og den betaler de ansatte i form af barske vilkår.

En af dem, der har oplevet Ryanairs barske vilkår er italienske Alessandra Cocca. Hun har arbejdet som stewardesse hos Ryanair i Norge gennem firmaet Crewlink.

Læs hendes historie på Dagbladet.no.

Den  norske fagforbund Parat mener, at den italienske stewardesse arbejdede under en "slavekontrakt". Og hun er langt fra den eneste for personalet i luften hos Ryanair arbejder ifølge fagbevægelsen under stort set enslydende kontrakter.

Her er udpluk fra Allessandra Cocca kontrakt, som fagbladet 3F tidligere har gengivet:

  • Månedsløn: 10.000 kroner
  • Ingen fast arbejdstid
  • Ingen løn under sygdom
  • Et års prøvetid
  • Skal selv betale 200 kroner månedligt for leje af uniform de første 12 måneder
  • Må aldrig give informationer til pressen
  • Kan uden varsel blive sendt på orlov på ubestemt tid
  • Mindst fire ugers tvungen og ubetalt orlov årligt – altså selvbetalt ferie

Dårligt betalte østeuropæere

Ryanair har siden 2012 haft en såkaldt base i Billund Lufthavn. Stewardesserne i disse fly arbejder - som alle andre i Ryanair - uden en overenskomst. Og formodentlig under nogenlunde lige så dårlige vilkår, som dem Alessandra Cocca blev budt.

Stewardesserne, der flyver ud fra Billund på Ryanairs fly, er ifølge fagbevægelsen hovedsageligt øst- og sydeuropæere.

Ryanair: Accepter det eller forsvind

I 2013 blev Ryanair sagsøgt af Alessandra Cocca med støtte fra det norske fagforbund Parat. Da sagde Ryanairs talsmand, Robin Kiely,  til det norske nyhedsbureau NTB:

- Ingen af Ryanairs 8.500 ansatte er tvunget til at arbejde for os, og alle har mulighed for at forlade selskabet, hvis de ikke er tilfredse.