"Kommuner skal ikke kunne mishandle folk": EL kræver lovændring
Foto: Christian Liliendahl/Scanpix
Enhedslisten vil have lavet loven om, efter det er kommet frem, at flere psykiatere mener, at deres patienter bliver mere syge af kommunernes beskæftigelsesforløb.

Det er nødvendigt med lovændringer til den reform af førtidspensionen, der trådte i kraft i 2013.

Sådan lyder det nu fra Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen. Reaktionen kommer efter, at både patientforeninger og psykiatere over for Avisen.dk i dag advarer om, at psykisk syge risikerer at blive endnu mere syge af de ressourceforløb og arbejdsprøvninger, som de bliver presset ud i af kommunerne.

Avisen.dk har blandt andet skrevet om Jette, der har bipolar lidelse og er selvmordstruet. Kommunen insisterer på at sende hende i ressourceforløb, selvom hendes psykiater advarer mod det.

Og det er langt fra et enestående tilfælde, lyder det fra Finn Sørensen.

- Siden reformen blev vedtaget og trådte i kraft i 2013, har vi oplevet utallige eksempler på, at kommunerne tvinger folk langt ud over grænsen for, hvad de kan klare. Vi har desværre også set utrolig mange eksempler på, at kommunerne sidder lægelige anbefalinger og advarsler overhørig, siger han til Avisen.dk.

Og derfor er der kun en mulighed, som han ser det.

- Den lov må laves om. Man er nødt til at stramme op, så kommunerne ikke får mulighed for at mishandle folk på den måde, siger beskæftigelsesordføreren.

Omvendt bevisbyrde holder ikke

Kommunerne følger nemlig bare loven og er i realitet slet ikke skrappe nok, lyder det fra Finn Sørensen. Han henviser til en praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen fra maj sidste år, hvor styrelsen godkendte mange af de tilfælde, hvor kommunerne havde nægtet førtidspension.

- Ifølge Ankestyrelsen er kommunerne ikke skrappe nok, fordi loven siger, og det har Ankestyrelsen desværre ret i, at det ifølge loven skal være åbenlyst formålsløst at iværksætte yderligere arbejdsprøvninger og ressourceforløb for at udvikle arbejdsevnen, før man kan skride til en indstilling til førtidspension, siger Finn Sørensen.

Og det holder altså ikke, mener han.

- Det er det samme som en omvendt bevisbyrde. Borgenen skal i praksis bevise, at der ikke kan udvikles arbejdsevne, og hvordan beviser man det, hvis man på den anden side af bordet har en sagsbehandler siddende, som siger, at det kan man godt? spørger han retorisk.

Fremlægger beslutningsforslag

Han vil derfor have forligspartierne bag førtidspensionsreformen til at forholde sig til den lov, de har været med til at vedtage. Derfor vil Enhedslisten i løbet af foråret fremlægge et beslutningsforslag, der har fokus på, at det er loven, den er gal med.

- Det kan ikke nytte noget, at forligspartierne bliver ved med at vaske hænder og sige, at det er de onde kommuner, der har taget beslutningerne. Ankestyrelsen har talt, og de fortolker loven. Det er loven, uanset hvilke intentioner, man havde, da man lavede den. Og det må de forholde sig til, siger han.

Det endelige forslag er endnu formuleret, men vil komme i løbet af foråret. Finn Sørensen fortæller, at det vil sætte ind på flere punkter og blandt andet sikre, at det fremover er kommunen og ikke borgeren, der skal dokumentere, at det er muligt at udvikle arbejdsevne hos borgeren og at de ikke kan sidde lægelige advarsler overhørig.