Man bliver ikke rask af at få mindre penge.
Udmeldingen kommer fra Alice Grobb fra Jyderup, efter Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i dag har offentliggjort et nyt forslag om at skære i en række sociale ydelser. Blandt andet skal kontanthjælpen nedsættes med 1.000 kroner om måneden. Det vil i følge DA få de ledige på kontanthjælp hurtigere tilbage i arbejde.
Men den logik kan Alice Grob altså ikke følge.
- Det er en tåbelig tankegang. De ledige får jo ikke et arbejde af at have 1.000 kroner mindre om måneden. Der er jo stadig lige mange om lige få jobs. Det er skruen uden ende, siger hun.
LÆS OGSÅ: Overblik: Her vil DA skære i sociale ydelser
Alice Grobb har været på kontanthjælp i fire år. Hun har tidligere arbejdet som SOSU-assistent, men fik en depression, da hun mistede jobbet og har desuden slidegigt i ryg og nakke, der gør at hun konstant har stærke smerter i kroppen og må gå med rollator. Derfor har hun svært ved at skulle finde sig et arbejde.
- For hvem vil ansætte en SOSU-assistent, der går med rollator? Spørger hun.
Må sælge ud af indbo
Som kontanthjælpsmodtager får Alice Grobb nu 10.849 kroner om måneden før skat. Efter at husleje og andre faste udgifter er trukket fra, har hun cirka 1.500 kroner tilbage til mad og øvrige udgifter som tandlægebesøg.
Når der ikke er penge nok til mad, går Alice Grobb i et af byens supermarkeders affaldscontainer efter pålæg, grøntsager og mælk med overskredet udløbsdato.
Hvis DA's forslag om at nedsætte kontanthjælpen til 9.041 kroner før skat bliver en realitet, må hun finde på nye måder at overleve på:
- Jeg må sælge ud af mit indbo så. Og så må jeg bede om mine venners hjælp til at skralde endnu mere, siger Alice Grobb.
Lige nu gør hendes fysiske skavanker, at hun kun overskuer at skralde en gang om ugen. Hendes nuværende husleje ligger på 3.100 kroner og hun tror ikke, at det er muligt at finde noget billigere. Ellers havde hun gjort det, fortæller hun.
Hvilken medicin kan jeg undvære denne gang?
Alice Grobb er bipolar, hvilket betyder, at hun får tilbagevendende depressioner. Udover smertestillende medicin, tager hun også antidepressiv medicin, men det er der ikke altid råd til.
- Nogle gang har jeg ikke penge til medicinen. Så må jeg vælge, hvad jeg mest kan undvære i den periode.
Da Alice Grobb hørte om DA's forslag, blev hun bange:
- Hvad skal der ske med mig? Jeg bliver angst, når de taler om at skære i mit økonomiske grundlag. Man bliver ikke rask af at få mindre penge. Tværtimod, siger hun.