Administration 

Tvunget i ressourceforløb: Syge Jette forsøgte at tage sit eget liv

Jette, her fotograferet en af de gange, hun har været indlagt på psykiatrisk akutklinik, har bipolar lidelse og er selvmordstruet. Alligevel vil kommunen presse hende ud i ressourceforløb. (Foto: Foto: Privatfoto)

Trods lægens advarsler vil kommunen sende psykisk syge Jette i ressourceforløb. Det konstante pres har medført, at hun nu for anden gang på et år har forsøgt selvmord.

En fredag aften i november gik det galt. 57-årige Jette blev fundet bevidstløs af politiet og kørt med udrykning på hospitalet, efter hun for anden gang på et år havde forsøgt at tage sit eget liv.

- Filmen knækkede bare fuldstændigt for mig, fortæller Jette, som ikke vil stå frem med sit fulde navn.

Forud for selvmordsforsøget ligger et langt forløb, hvor Jette, som er diagnosticeret med den alvorlige psykiske sygdom bipolar lidelse, har følt sig mere og mere presset af Frederikssund Kommune. Trods advarsler fra to psykiatere vil kommunen sende Jette i ressourceforløb - og det var netop en mail om det forløb, som fredag eftermiddag landede i Jettes elektroniske postboks.

Det på trods af at der ellers er en klar aftale med kommunen om, at alt kommunikation skal gå gennem Jettes private juridiske rådgiver, Zanny Arina Lundgaard.

"Det ender katastrofalt"

- Jette er enormt følsom over at få den slags meddelelser, for når man er psykisk syg, tolker man tit tingene sort-hvidt. Som det er nu, er det kun håbet om at få fred og ro, der holder hende i live, og et brev om at hun skal møde på kommunen eller sendes i et forløb læser hun som om, at alt håb er ude. Derfor er det vigtigt, at beskeden kommer fra mig, så jeg kan fortælle det på den rigtige måde og det rigtige tidspunkt, siger Zanny Arina Lundgaard til Avisen.dk.

Aftalen blev lavet efter Jette for et år siden havde forsøgt selvmord efter at have modtaget en lignende mail fra kommunen. Alligevel har kommunen flere gange siden brudt aftalen og kontaktet Jette direkte.

- Jettes sag er den mest frygtelige af alle de sager, jeg nogensinde har haft. Jeg har flere gange advaret kommunen om, at hvis de presser hende ud i et ressourceforløb, ender det sandsynligvis katastrofalt, siger Zanny Arina Lundgaard.

Mentor: Frygter hun tager sit eget liv

Jette er kontoruddannet og har tidligere arbejdet i shippingbranchen. I 1997 knækkede hun helt sammen psykisk efter at være blevet fyret efter 15 år på samme arbejdsplads. Efter et selvmordsforsøg kom hun i psykiatrisk behandling, og det viste sig at hun led af bipolar affektiv lidelse - det, som tidligere blev kaldt maniodepressiv.

Selvmordsraten for mennesker med denne lidelse er høj, og sygdommen bliver værre af pres og stress.

Det lykkedes i første omgang Jette at komme tilbage på arbejdsmarkedet, men i 2009 blev hendes sygdom forværret. Året efter fik hun bevilget fleksjob, men to arbejdspladser sagde nej til at ansætte hende, da de mente, hun havde det for psykisk dårligt til at det var forsvarligt. To praktikforløb i 2011 og 2012 konkluderede ligeledes, at Jette er for syg og selvmordstruet til at kunne varetage nogen former for job.

"Jeg mener ikke Jette vil være i stand til at klare noget som helst job eller bare en jobsamtale. Umiddelbart er jeg meget bekymret og frygter hun kan tage sit eget liv, hvis hun en dag fik det nødvendige overskud," lyder udtalelsen fra mentoren i det ene praktikforløb.

- Jeg sad og græd ude på praktikstedet. Det var simpelthen så ydmygende at få udstillet sin elendighed på den måde, fortæller Jette, som også lider af problemer med koncentrationen, indlæringsevnen og hukommelsen som følge af sygdommen.

"Et mareridt, jeg aldrig kan vågne op af"

Derudover har medicinen ødelagt hendes stofskifte, udløst en kronisk hudsygdom og givet væskeophobninger i fødder og ben. Det konstante pres og stress har også forårsaget et forhøjet blodtryk, som Jette nu også får medicin for.

- Jeg har det så dårligt, at jeg tit ikke engang kan komme i bad eller handle ind. Jeg plejede at kunne så meget, før jeg blev syg, men kommunen vil ikke indse, at det kan jeg ikke mere, fortsætter hun.

Efter de to praktikforløb fik Jette lov til at gå i fred som ledig fleksjobber indtil slutningen af 2014. Da blev hun kontaktet af en ny sagsbehandler med beskeden om, at hun skulle for et rehabiliteringsteam med henblik på at udvikle arbejdsevnen. Kort efter forsøgte Jette at begå selvmord for første gang siden '97.

- De forløb er som et mareridt, der bare begynder forfra hver gang, og som jeg aldrig kan vågne op af. Jeg får aldrig ro, siger Jette.

Siden er presset blevet endnu værre. Frederikssund Kommune har flere gange stik imod aftalen kontaktet Jette direkte, og det medførte blandt andet en akut indlæggelse på psykiatrisk skadestue i september 2015.

Æde piller i lange baner

Jettes egen psykiater har både i en speciallægeerklæring og i et bekymringsbrev direkte til socialchefen advaret kommunen mod, at yderligere pres forværrer Jettes tilstand og medfører risiko for endnu et selvmordsforsøg. En uafhængig psykiater har i en anden erklæring bakket op om konklusionen. Men rehabiliteringsteamet har afvist at rette sig efter udtalelserne og holder fast i, at Jettes arbejdsevne kan udvikles, hvis hun sættes op i psykofarmaka og sovemedicin - noget, Jettes psykiater også fraråder.

- Kommunen vil have, at jeg skal æde piller i lange baner, for så tror de jeg kan holde til endnu en tur i karrusellen. Men det er min krop, det går ud over, når der er bivirkninger, siger Jette, som tidligere har været oppe på en højere medicindosis uden hun fik det bedre.

- Mine behandlere siger, at de ikke kan gøre mere. De kan ikke trylle mig rask. Og jeg vil ikke tilbringe mit liv med at blive opbevaret på psykiatrisk hospital, fordi kommunen ikke kan lade mig være, fortsætter hun.

Filmen knækkede under Vild Med Dans

Jettes sag ligger til hastebehandling i Ankestyrelsen, fordi det er vurderet, at der er fare for hendes liv og helbred.

Frem for at vente på Ankestyrelsens afgørelse har kommunen dog valgt at køre videre med ressourceforløbet, og sendte en dag i november en indkaldelse til et møde på jobcentret direkte til Jette.

- Jeg fik mailen en sen fredag eftermiddag. Jeg ringede til min privatrådgiver, men det var så sent at hun åbenbart var taget hjem, så jeg lagde grædende en besked på hendes telefonsvarer, fortæller Jette, som bor alene.

Derefter fulgte et par timer, hvor Jette forsøgte at holde sammen på sig selv.

- Men filmen knækkede for mig om aftenen. Jeg prøvede at se Vild Med Dans i fjernsynet, men pludselig tænkte jeg bare: Jeg kan ikke mere. Så jeg skrev på Facebook, at nu har jeg fået en mødeindkaldelse fra kommunen, og at jeg ikke magter det mere. Så deaktiverede jeg min profil. Så tog jeg en masse piller og gik i seng.

Politiet sparkede døren ind

En veninde, der kender til Jettes situation, lagde mærke til opslaget og at hendes profil var deaktiveret, og ringede til politiet. De rykkede ud til Jettes lejlighed ved midnatstid, sparkede døren ind, og fandt den 57-årige bevidstløs. Politiet tilkaldte en ambulance, som kørte Jette på hospitalet til afgiftning, og dagen efter blev hun overført til psykiatrisk afdeling.

I journalnotatet fra indlæggelsen beskrives Jette som forpint og "drænet for energi over denne kamp med kommunen og har ingen livslyst. Er præget af sortsyn og håbløshed og kan ikke se en ende på det hele." Hun "er ked af at dette forsøg ikke lykkedes og føler sig på ingen måde lettet over at sidde her i dag".

"Jette har givet op"

Frederikssund Kommune understreger i et skriftligt svar til Avisen.dk, at det er regionens udpegede sundhedskoordinator i rehabiliteringsteamet, der står for de sundhedsfaglige tiltag, herunder beslutninger om medicin.

Derudover ønsker kommunen ikke at kommentere sagen.

- Kommunen har modtaget klager fra borgerens rådgiver og ønsker at besvare disse direkte til borgerens rådgiver, lyder det i et skriftligt svar.

Jette er efter sidste selvmordsforsøg blevet tilknyttet et psykiatrisk akutteam, som hun kan kontakte, hvis hun får selvmordstanker.

Men en sådan ordning fungerer jo kun, hvis personen ønsker at blive reddet, siger Jettes private rådgiver, Zanny Arina Lundsgaard.

- Hun er derude, hvor folk lægger sig til at dø i vejkanten, fordi de ikke har flere kræfter til at gå videre. Jette har givet op, og jeg er meget bekymret for, om hun overlever det her.

Er du eller din pårørende selvmordstruet? Her kan du få hjælp:

mand og kvinde
Film og TV

Vild med dans:

De røg hjem

Nyheder

Årets sidste supermåne 

Underholdning

Tupac: Formodet

morder er anholdt

portræt af mand
Kendte

Chok i Vild med dans: 

Dommer er sygemeldt

Nyheder

New York:

I undtagelsestilstand

mand og kvinde
Kendte

Tv-vært stopper

hænder på tastatur
Nyheder

Hackerangreb rammer

sønderjyske skoler 

olympiske ringe
Sport

Giver russere lov

portræt af mand
Nyheder

Soldater skal bruges

i kamp mod banderne

Ulla Terkelsen i profil
Kendte

Ulla Terkelsen

er blevet fyret

portræt af kvinde
Nyheder

Hun skal stå i

spidsen for sygeplejersker

Nærbillede af Barbara Moleko
Kendte

Jeg har bimlende ADHD

Forskellige krydderier i små bunker på et bord.
Mad og drikke

Krydderiblanding

kan give kræft

Ulrik Wilbek smiler
Nyheder

Ulrik Wilbek sygemeldt

på ubestemt tid

Tomatpasta på en tallerken
Nyheder

Tomatpasta

uegnet til at spise

Angelina Jolie og Brad Pitt
Kendte

Angelina Jolie:

Jeg har ikke været

mig selv i et årti

Nyheder

45.000 ubesvarede

opkald på en uge

En fartfælde står i en vejkant.
Nyheder

Angreb

fartfælde

Mette Sommer og hendes dansepartner
Kendte

"Vild med dans"

skifter helt hest

En figur af en mand sidder på en bunke mønter
Nyheder

Dansk økonomi

skrumper

Blå blink fra flere køretøjer ved s-togsstationen.
Krimi

To personer fundet

på skinnerne på 

S-togsstation

En person får målt blodtryk.
Nyheder

20.000 aner ikke

de lever med skjult

arvelig sygdom

Michael Poulsen på scenen han synger ind i en mikrofon.
Kendte

Vennens død sendte

dansk stjerne tilbage

til rødderne

Nicklas Bendtner laver "thumbs up" i Parken iført en mærkelig hat og en enorm jakke. en
Kendte

Bendtners nye

romance går

verden rundt

En politibil med udrykning.
Krimi

Bil beskudt på

Helsingørmotorvejen

En efterårshimmel med nogle træer, der er gyldne
Nyheder

Efter lun periode:

Nu rammer efteråret

Kvinde ved mobile home
Nyheder

Stort rejsebureau konkurs

Træ mod blå himmel
Nyheder

Et af Storbritanniens mest kendte træer fældet - teenager anholdt

Brandbil på villavej
Krimi

89-årig kvinde død i brand

Ulv i skoven
Dyreliv

Forskere: Der er plads til over 200 ulve i Danmark

kø på motorvej
Krimi

Politiet spærrede bro

Politiafspærring
Nyheder

Menneskejagt efter dobbeltdrab i Norge

Kaare Dybvad Bek
Nyheder

Ukrainere kan blive i Danmark til 2025

ambulancer og politibiler
Krimi

Mand død i færdselsulykke

Adolf Hitler
Dyreliv

Hitler-bille tæt på udryddelse

Københavns Byret
Krimi

Kræver 216 års fængsel i kokainsag

Politimand dirigerer folk
Nyheder

Skyderi på universitet - flere døde

restaurant set udefra
Nyheder

Ikonisk restaurant går konkurs

mand poserer
Kendte

Dumbledore er død

afgangstavle i lufthavn
Rejser

Her får du mest for

pengene i efterårsferien

person vaccineres
Sundhed

Over 65? På mandag er det gratis 

skilt foran 7-eleven butik
Helt vildt

Stjal 70 chokoladebarer 
og tabte bukserne 
under flugten

gravid ligger i seng
Sundhed

Danmark ramt af

kighoste-epidemi 

band på scene
Film og TV

Her skal Melodi Grand Prix afholdes 

fodboldspiller på banen
Kendte

Ups: Superstjerne

meldt skudt

ambulance kører på vej
Krimi

41-årig dør efter

arbejdsulykke 

sygehus set udefra
Nyheder

Sygehus sparer dyner væk

par poserer
Kendte

Helmig laver titelsang

til filmatisering af

konens bog 

sanger poserer
Film og TV

DR vil knække koden:

Nu skal vi i finalen

trump taler
Nyheder

Trump til fabriksarbejdere:

I ender alligevel uden job

bil kører i regnvejr
Biler

Gør bilen klar

til vinterkulden 

skole set udefra
Krimi

Overgrebssag på skole

skaber stor frustration

tv-skærm med billede af amerikansk soldat
Nyheder

Amerikaner løb ind i

Nordkorea: Nu vender

han glad hjem

politi til stede på idrætsplads
Nyheder

Sverige: Ung mand

skudt og dræbt foran

børn til træning

En kvinde bag kassen i Netto i camouflageunifom
Nyheder

Betjener kunder i

hjemmeværnsuniform

En bygning med booking.com udenpå
Nyheder

Nu kommer pengene:

Vi forstår fuldt

ud frustrationen

Ditte Hansen og Las Bygmann
Film og TV

TV 2 afslører ny

stjenespækket serie

Mads Mikkelsen på den røde løber.
Kendte

Mads Mikkelsen

har ikke en

chance

En rå bøf på et spækbræt.
Nyheder

Bøffer tilbagekaldes -

kan give dårlig mave

Svenske betjente ved en svensk politibil
Nyheder

Dreng fundet død

på hotel - mor anholdt

Præsidentparret med hunden imellem sig.
Nyheder

Præsident-hund

bider endnu

en livvagt

Flere forskellige smykker på en hvis baggrund.
Nyheder

Hvem er gift med

Peter, Anders og

Hans Ejner?

En spejderuniform tæt på med mange mærker.
Krimi

Tidligere spejderleder

dømt for overgreb

Nærbillede af Nicklas Bendtner
Kendte

Bendtner og

kæresten

er fortid

bogforside
Bøger

Bamsen Mo fortæller

om jødernes flugt

plakat med ansigt
Nyheder

Vil udvise

amerikansk soldat

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard:

Kriminel fortid

mand og kvinde
Nyheder

Ikke flere aborter

portræt af kvinde
Kendte

Sussi:

Jeg har fået en kæreste

retsbygning
Krimi

Flere vidner i

Louise Borglit-sagen

portræt af mand
Kendte

Casper Christensen: Vil sælge for svimlende beløb

sommerhusområde
Nyheder

Rekordmange tyskere i Danmark

mand og kvinde
Film og TV

DR-succes

bobler af champagne

to soldater
Nyheder

I dag er helt speciel

portræt af mand
Nyheder

Trump: 

Løj om millionformue

portræt af mand
Nyheder

Hollywood: Forfatterstrejke slutter onsdag

en gryde i en seng
Mad og drikke

Laver du mad under dynen? - det skal du passe på med

en mand i et træ
Krimi

60-årig sad fast i træ

koder på en skærm
Krimi

Stort dansk datalæk

to mænd
Kendte

Mads Mikkelsen:

- Jeg blev pludselig

meget bedre til det