Tvunget i ressourceforløb: Syge Jette forsøgte at tage sit eget liv

Jette, her fotograferet en af de gange, hun har været indlagt på psykiatrisk akutklinik, har bipolar lidelse og er selvmordstruet. Alligevel vil kommunen presse hende ud i ressourceforløb. (Foto: Foto: Privatfoto)

Trods lægens advarsler vil kommunen sende psykisk syge Jette i ressourceforløb. Det konstante pres har medført, at hun nu for anden gang på et år har forsøgt selvmord.

En fredag aften i november gik det galt. 57-årige Jette blev fundet bevidstløs af politiet og kørt med udrykning på hospitalet, efter hun for anden gang på et år havde forsøgt at tage sit eget liv.

- Filmen knækkede bare fuldstændigt for mig, fortæller Jette, som ikke vil stå frem med sit fulde navn.

Forud for selvmordsforsøget ligger et langt forløb, hvor Jette, som er diagnosticeret med den alvorlige psykiske sygdom bipolar lidelse, har følt sig mere og mere presset af Frederikssund Kommune. Trods advarsler fra to psykiatere vil kommunen sende Jette i ressourceforløb - og det var netop en mail om det forløb, som fredag eftermiddag landede i Jettes elektroniske postboks.

Det på trods af at der ellers er en klar aftale med kommunen om, at alt kommunikation skal gå gennem Jettes private juridiske rådgiver, Zanny Arina Lundgaard.

"Det ender katastrofalt"

- Jette er enormt følsom over at få den slags meddelelser, for når man er psykisk syg, tolker man tit tingene sort-hvidt. Som det er nu, er det kun håbet om at få fred og ro, der holder hende i live, og et brev om at hun skal møde på kommunen eller sendes i et forløb læser hun som om, at alt håb er ude. Derfor er det vigtigt, at beskeden kommer fra mig, så jeg kan fortælle det på den rigtige måde og det rigtige tidspunkt, siger Zanny Arina Lundgaard til Avisen.dk.

Aftalen blev lavet efter Jette for et år siden havde forsøgt selvmord efter at have modtaget en lignende mail fra kommunen. Alligevel har kommunen flere gange siden brudt aftalen og kontaktet Jette direkte.

- Jettes sag er den mest frygtelige af alle de sager, jeg nogensinde har haft. Jeg har flere gange advaret kommunen om, at hvis de presser hende ud i et ressourceforløb, ender det sandsynligvis katastrofalt, siger Zanny Arina Lundgaard.

Mentor: Frygter hun tager sit eget liv

Jette er kontoruddannet og har tidligere arbejdet i shippingbranchen. I 1997 knækkede hun helt sammen psykisk efter at være blevet fyret efter 15 år på samme arbejdsplads. Efter et selvmordsforsøg kom hun i psykiatrisk behandling, og det viste sig at hun led af bipolar affektiv lidelse - det, som tidligere blev kaldt maniodepressiv.

Selvmordsraten for mennesker med denne lidelse er høj, og sygdommen bliver værre af pres og stress.

Det lykkedes i første omgang Jette at komme tilbage på arbejdsmarkedet, men i 2009 blev hendes sygdom forværret. Året efter fik hun bevilget fleksjob, men to arbejdspladser sagde nej til at ansætte hende, da de mente, hun havde det for psykisk dårligt til at det var forsvarligt. To praktikforløb i 2011 og 2012 konkluderede ligeledes, at Jette er for syg og selvmordstruet til at kunne varetage nogen former for job.

"Jeg mener ikke Jette vil være i stand til at klare noget som helst job eller bare en jobsamtale. Umiddelbart er jeg meget bekymret og frygter hun kan tage sit eget liv, hvis hun en dag fik det nødvendige overskud," lyder udtalelsen fra mentoren i det ene praktikforløb.

- Jeg sad og græd ude på praktikstedet. Det var simpelthen så ydmygende at få udstillet sin elendighed på den måde, fortæller Jette, som også lider af problemer med koncentrationen, indlæringsevnen og hukommelsen som følge af sygdommen.

"Et mareridt, jeg aldrig kan vågne op af"

Derudover har medicinen ødelagt hendes stofskifte, udløst en kronisk hudsygdom og givet væskeophobninger i fødder og ben. Det konstante pres og stress har også forårsaget et forhøjet blodtryk, som Jette nu også får medicin for.

- Jeg har det så dårligt, at jeg tit ikke engang kan komme i bad eller handle ind. Jeg plejede at kunne så meget, før jeg blev syg, men kommunen vil ikke indse, at det kan jeg ikke mere, fortsætter hun.

Efter de to praktikforløb fik Jette lov til at gå i fred som ledig fleksjobber indtil slutningen af 2014. Da blev hun kontaktet af en ny sagsbehandler med beskeden om, at hun skulle for et rehabiliteringsteam med henblik på at udvikle arbejdsevnen. Kort efter forsøgte Jette at begå selvmord for første gang siden '97.

- De forløb er som et mareridt, der bare begynder forfra hver gang, og som jeg aldrig kan vågne op af. Jeg får aldrig ro, siger Jette.

Siden er presset blevet endnu værre. Frederikssund Kommune har flere gange stik imod aftalen kontaktet Jette direkte, og det medførte blandt andet en akut indlæggelse på psykiatrisk skadestue i september 2015.

Æde piller i lange baner

Jettes egen psykiater har både i en speciallægeerklæring og i et bekymringsbrev direkte til socialchefen advaret kommunen mod, at yderligere pres forværrer Jettes tilstand og medfører risiko for endnu et selvmordsforsøg. En uafhængig psykiater har i en anden erklæring bakket op om konklusionen. Men rehabiliteringsteamet har afvist at rette sig efter udtalelserne og holder fast i, at Jettes arbejdsevne kan udvikles, hvis hun sættes op i psykofarmaka og sovemedicin - noget, Jettes psykiater også fraråder.

- Kommunen vil have, at jeg skal æde piller i lange baner, for så tror de jeg kan holde til endnu en tur i karrusellen. Men det er min krop, det går ud over, når der er bivirkninger, siger Jette, som tidligere har været oppe på en højere medicindosis uden hun fik det bedre.

- Mine behandlere siger, at de ikke kan gøre mere. De kan ikke trylle mig rask. Og jeg vil ikke tilbringe mit liv med at blive opbevaret på psykiatrisk hospital, fordi kommunen ikke kan lade mig være, fortsætter hun.

Filmen knækkede under Vild Med Dans

Jettes sag ligger til hastebehandling i Ankestyrelsen, fordi det er vurderet, at der er fare for hendes liv og helbred.

Frem for at vente på Ankestyrelsens afgørelse har kommunen dog valgt at køre videre med ressourceforløbet, og sendte en dag i november en indkaldelse til et møde på jobcentret direkte til Jette.

- Jeg fik mailen en sen fredag eftermiddag. Jeg ringede til min privatrådgiver, men det var så sent at hun åbenbart var taget hjem, så jeg lagde grædende en besked på hendes telefonsvarer, fortæller Jette, som bor alene.

Derefter fulgte et par timer, hvor Jette forsøgte at holde sammen på sig selv.

- Men filmen knækkede for mig om aftenen. Jeg prøvede at se Vild Med Dans i fjernsynet, men pludselig tænkte jeg bare: Jeg kan ikke mere. Så jeg skrev på Facebook, at nu har jeg fået en mødeindkaldelse fra kommunen, og at jeg ikke magter det mere. Så deaktiverede jeg min profil. Så tog jeg en masse piller og gik i seng.

Politiet sparkede døren ind

En veninde, der kender til Jettes situation, lagde mærke til opslaget og at hendes profil var deaktiveret, og ringede til politiet. De rykkede ud til Jettes lejlighed ved midnatstid, sparkede døren ind, og fandt den 57-årige bevidstløs. Politiet tilkaldte en ambulance, som kørte Jette på hospitalet til afgiftning, og dagen efter blev hun overført til psykiatrisk afdeling.

I journalnotatet fra indlæggelsen beskrives Jette som forpint og "drænet for energi over denne kamp med kommunen og har ingen livslyst. Er præget af sortsyn og håbløshed og kan ikke se en ende på det hele." Hun "er ked af at dette forsøg ikke lykkedes og føler sig på ingen måde lettet over at sidde her i dag".

"Jette har givet op"

Frederikssund Kommune understreger i et skriftligt svar til Avisen.dk, at det er regionens udpegede sundhedskoordinator i rehabiliteringsteamet, der står for de sundhedsfaglige tiltag, herunder beslutninger om medicin.

Derudover ønsker kommunen ikke at kommentere sagen.

- Kommunen har modtaget klager fra borgerens rådgiver og ønsker at besvare disse direkte til borgerens rådgiver, lyder det i et skriftligt svar.

Jette er efter sidste selvmordsforsøg blevet tilknyttet et psykiatrisk akutteam, som hun kan kontakte, hvis hun får selvmordstanker.

Men en sådan ordning fungerer jo kun, hvis personen ønsker at blive reddet, siger Jettes private rådgiver, Zanny Arina Lundsgaard.

- Hun er derude, hvor folk lægger sig til at dø i vejkanten, fordi de ikke har flere kræfter til at gå videre. Jette har givet op, og jeg er meget bekymret for, om hun overlever det her.

Er du eller din pårørende selvmordstruet? Her kan du få hjælp:

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme

Krimi

Glemte at trække

håndbremsen: Mand

ramt af trillende bil 

Nyheder

Sådan bliver

vejret i juli