Liberal debattør sabler SF-gave til kontanthjælpsmodtagere ned

Den liberale debattør og serieiværksætter Toke Kruse giver ikke meget for SF-forslaget om at give alle kontanthjælpsmodtagere 1.000 kroner i julehjælp. En sympatisk idé, der dog ikke løser noget langsigtet, mener han.
Serieiværksætteren Toke Kruse tror ikke, at det på sigt vil gavne folk at modtage en pose penge.
Serieiværksætteren Toke Kruse tror ikke, at det på sigt vil gavne folk at modtage en pose penge. Foto: Presse/Frank Lohmann

Det er en rigtig dårlig idé at give kontanthjælpsmodtagere 1.000 kroner i 'julehjælp'. Det mener serieiværksætteren Toke Kruse, der blandt andet står bag lønprogrammet Salary og regnskabstjenesten Billy.

Forslaget kommer fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, der gerne så, at man afsatte 35 millioner til julehjælp for kontanthjælpsmodtagere ramt af kontanthjælpsloftet. Konkret skulle voksne modtage 1.000 kroner til at forsøde julestemningen. Har man børn, vil man derudover få 300 kroner pr. barn.

- Det er en dårlig idé at give folk en fisk, når de har brug for en fiskestang. Man får penge uden at yde en indsats. Det er en sympatisk tanke at give folk lidt henover julen - og det kan man ikke være modstander af. Men det er lidt ligesom at tisse i bukserne for at holde sig varm, siger Toke Kruse til Avisen.dk.

Toke Kruse anerkender, at der også findes eksempler på mennesker, der ikke kan arbejde, og at de naturligvis skal have noget hjælp. Men han er ikke i tvivl om, at SF kun melder ud nu i et forsøg på at kapre stemmer.

- SF vil gerne have nogle flere vælgere. De appellerer på denne her måde til folk på kontanthjælp, og dem, der synes, forslaget er sympatisk. Men det er et vælgerstunt og en måde at komme tilbage i vælten på. Det er enormt egoistisk, for det er ikke SF's penge, det er vores alle sammens. Man vil bruge skattepengene forkert, siger Toke Kruse. 

Tænker ikke langsigtet

Der er cirka 25.000 personer, som er ramt af kontanthjælpsloftet. Af dem har tre ud af fire børn. Ifølge Toke Kruse vil det helt sikkert glæde de mennesker, at man får lidt hjælp til julen. Men når man spejder ud i fremtiden, rykker det ikke meget, når samfundet uddeler 'belønninger'.

- I Danmark gør vi tit den fejl, at vi ikke tænker langsigtet og ikke ser fremad. Det løser ikke det langsigtede problem, som er, at de skal have sig et arbejde, siger han.

- Når folk står i en kontanthjælpssituation, er de havnet der af en grund. Hvordan kan vi undgå, at de havner der? Det mangler der fokus på, siger Toke Kruse.

Han savner, at man løser problemerne i omvendt rækkefølge. Blikket bør i højere grad rettes mod at sikre, at folk ikke havner på kontanthjælp. 

Mere fleksibilitet

En mere langsigtet tankegang er altså vejen frem, mener Toke Kruse. Men for dem, der allerede er på kontanthjælp, vil det ikke rykke meget, at man bliver mere forebyggende i indsatsen - så hvordan hjælper man bedst dem? De skal arbejde, mener Toke Kruse.

- De skal ud og at have et deltidsarbejde henover julen. De skal aktiveres på en anden måde end at blive belønnet for ikke at lave noget. Pointen er, at hvis man kan, så skal man arbejde. Der skal være sammenhæng mellem at yde noget og så at få noget, siger Toke Kruse.

Derfor burde politikerne kigge på at øge arbejdsmarkedets fleksibilitet. Vælger man at tage det spor, bør man med rette se på muligheden for at tjene lidt penge ved siden af sin kontanthjælp, mener Toke Kruse.

- Jeg tror, man skal gøre det lettere at komme i arbejde med noget, man evner. Det er klart, at hvis man har en høj minimumsløn, er der meget arbejde, der ikke kan udføres, fordi det er for dyrt for virksomheden. Der kunne arbejdsmarkedet være mere fleksibelt. Folk skulle have muligheden for at arbejde som et supplement til kontanthjælpen, som så kunne sættes ned, siger Toke Kruse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.