Kommunens svar til Christian efter 27 år på kontanthjælp: Alt er som det skal være
Privatfoto.
45 københavnere har klaget til Anna Mee Allerslev (R) over den sagsbehandling, de har fået. Avisen.dk har talt med tre, der har klaget.

45 borgere har sendt en klage til den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), over den sagsbehandling, de har fået i Københavns Kommune.  

Klagerne endte hos Det Særlige Klagesagsteam.

Kun seks borgere fik dog ret i, at der var sket fejl i deres sagsbehandling. Det viser tal, som Københavns Kommune har trukket for Avisen.dk. 

Tre af de københavnere, der har klaget, fortæller her, hvorfor de gjorde det, og hvilket svar de fik.

To andre fortæller om deres klager her.

Lone Schwartz, 51 år 

Privatfoto.
Hun har været på kontanthjælp siden 2008, men er nu i ressourceforløb. Hun har kroniske smerter på grund af hypermobile led, slidgigt flere steder og en skrøbelig psyke.

Hvorfor klagede du?

- Jeg synes, det er fuldstændig ligegyldig sagsbehandling, der foregår og bare gentagelse på gentagelse på gentagelse. Der sker ingen afklaring, mens jeg bare bliver mere og mere syg.

- Min klage gik også på, at selvom jeg nu er i ressourceforløb, synes jeg ikke, der er forskel i sagsbehandlingen. Jeg ser ikke nogen udviklende eller sammenhængende sagsbehandling, for eksempel tror jeg, at jeg sidder med den fjerde sagsbehandler på bare to år.

Hvilket svar fik du?

- I deres første svar skriver de som om, jeg har klaget over at være i ressourceforløb. Det havde jeg ikke. Klagen handlede om indholdet i ressourceforløbet. Det gør jeg dem opmærksom på i mit svar på klage. Men også i deres næste svar var det lidt samme smøre om, at ifølge diverse paragraffer, så var alt, som det skulle være.

Hvordan reagerede du på svaret på din klage?

- Man løber panden mod en mur, for man skal vist ikke lige klage tredje gang. Det var ligegyldigt at have klaget. En af mine udfordringer er efterhånden det kognitive og at formulere mig på skrift, så det er lidt hårdt at skulle forfatte noget, så på den måde var det spild af energi, der kunne være brugt på noget andet.

Christian Danvill, 55 år 

Privatfoto.
Han er i ressourceforløb og lider under at være svagtseende og have problemer med hukommelsen.

Hvorfor klagede du?

- Hovedtemaet var, hvordan jeg kan have været på kontanthjælp i 27 år uden at blive udredt. Det var et meget enkelt spørgsmål. Jeg ville have undersøgt, om jeg kunne være blevet udredt til fleksjob noget før.

Hvilket svar fik du?

- Svaret var, at der var ingen fejl i sagsbehandlingen igennem 27 år. De sagde, at du er ved at blive afklaret i øjeblikket, og alt er, som det skal være. Svaret kom efter tre uger. Man kan ikke gennemgå en sag så hurtigt uanset, hvor dygtig man er.

Hvordan reagerede du på svaret på din klage?

- Det var næsten forventeligt, for jeg troede ikke på det fra starten. Det var ren og skær politisk spind. Det gav mig ingenting. Det var en politisk narresut, vi fik udleveret her.

- Dette her specialteam er intet værd. De ser på det overfladisk og danner sig et øjebliksbillede af, hvad der sker lige nu og her. Jeg er helt oppe i det røde felt, fordi ingen lærer noget af det, når de ikke går til bunds i sagen.

Charlotte Kwasniak, 54 år 

Privatfoto.
Da hun boede i København var hun i ressourceforløb, men hun fik førtidspension fem måneder efter, hun flyttede til Hillerød. Hun er invalid, fordi hendes nervebaner ned til benet er ødelagte på grund af en Borrelia-infektion.

Hvorfor klagede du?

- Min sagsbehandler ville ikke skrive en støtteskrivelse, som man skal bruge, hvis man skal visiteres til en handicapbolig. I rigtig lang tid forsøgte jeg at få støtteskrivelsen, og til sidst sagde de ved boligvisitationen, at så skulle jeg bare skrive den selv. Jeg måtte altså selv kæmpe med at finde egen bolig. Det var meget svært. 

- Jeg klagede også over, at jeg ikke kunne komme i ordentlig kontakt med kommunen, og at jeg blev negligeret, og at der ikke var noget, der gav mening. Samtidig med at jeg ikke havde et ordentligt sted at bo, ville de have, at jeg skulle i praktik, selvom det ikke var forsvarligt i forhold til min sygdom.

Hvilket svar fik du?

- Jeg fik at vide, at alt var gået efter bogen og var forløbet helt rigtigt. Så jeg har ikke fået medhold i de ting, jeg har klaget over. Deres konklusion var også, at når jeg nu ikke længere boede i Københavns Kommune, havde de ikke nogen grund til at gå videre med det.

Hvordan reagerede du på svaret på din klage?

- Jeg skrev tilbage for at uddybe noget af det, jeg havde ment, og fik et nogenlunde tilsvarende svar. Men det var som om, de nærmest ikke havde læst det, jeg havde skrevet. Det var mit indtryk, at de skulle frikende de her sager. Det så sådan ud på de svar, jeg fik.