SF vil give 1.000 kroner i julegave til danskere ramt af kontanthjælpsloftet
- Mit hjerte bløder, når jeg hører om, at organisationer bliver nødt til at afvise danskere, der beder om hjælp i julen, siger Pia Olsen Dyhr (SF). Foto: Ólafur Steinar Gestsson og Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix/arkiv
Det vil koste 35 millioner kroner at støtte 25.000 personer - og deres børn - som har ramt kontanthjælpsloftet. Forslaget finder ikke støtte i regeringen og hos Dansk Folkeparti.

Allerhelst vil SF afskaffe kontanthjælpsloftet, men foreslår nu, at Folketinget hastevedtager en kontant julegave på 1.000 kroner til alle, der er på kontanthjælp og ramt af kontanthjælpsloftet.

Det skriver Avisen Danmark.

Hvis vedkommende har børn skal gaven øges med 300 kroner pr. barn, foreslår SF. I øjeblikket er der cirka 25.000 personer som rammer kontanthjælpsloftet. Tre ud af fire har børn.

- Pengene vil ikke betyde, at de får en overdådig jul, men når man er på et skrabet budget er gaver, julemad, et juletræ og måske en togtur tværs over landet til familiebesøg altså væsentlige udgifter. Der kan vi godt spæde til, fordi det er noget, alle skal have råd til, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr til Avisen Danmark.

Men hos regeringen og Dansk Folkeparti afvises forslaget. Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted mener forslaget er plat og useriøst. Han siger blandt andet:

- I SF ved de udmærket godt, at dette slet ikke kan nå at blive gennemført inden jul. Skal vi bede finansministeren genåbne finansloven lige nu, hvor alle kan se, at det er nok af besværlighed omkring det i øjeblikket.

Den kontante julegave vil ifølge Avisen Danmark koste 35 millioner kroner, og SF vil hente pengene fra besparelser på overførselsindkomster. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser blankt forslaget fra SF. Han synes, den bedste julegave der kan gives kontanthjælpsmodtagerne, er et job.

- Ledigheden er lav, beskæftigelsen er høj, og tusindvis forlader kontanthjælpssystemet i øjeblikket. Med kontanthjælpsloftet har vi sikret balancen mellem, at det på den ene side skal kunne betale sig at arbejde - også i lavtlønsjob - og på den anden side et rimeligt forsørgelsesgrundlag. Et typisk ægtepar på kontanthjælp med to børn har 23.600 kroner efter skat om måneden. Det mener jeg godt, at man kan leve for, skriver beskæftigelsesministeren i et skriftligt svar til Avisen Danmark.