Diana fra DR-program: 200 job-afslag gav depression
200 job-afslag gav Diana en depression. (Foto: Foto: DR1/Presse/Michael Staal Dinesen.)
Mange kontanthjælpsmodtagere går ned med stress og depression. Det ramte blandt andet Diana fra DR-programmet "Fri os fra kontanthjælp". Samfundets pres og den forgæves jobjagt, rammer ofte de ledige hårdt, siger stressforsker.

I aftes kunne seerne på DR1 følge kontanthjælpsmodtageren Diana W. Hansen og tre andre ledige i et sandt job-eksperiment i programmet "Fri os fra kontanthjælp".

Den 34-årige Diana har været ledig, siden hun for tre år siden blev uddannet kontorassistent. Hun har søgt over 200 stillinger - uden held.

Det er en reaktion på den belastende situation. Man håndterer det simpelthen ved at blive depressiv
Bo Netterstrøm, stress-forsker

Og et liv som arbejdsløs gennem længere tid med forgæves jobjagt og pres fra samfundet kan udvikle stress. Og i Dianas tilfælde blev det stressens følgessvend: depression.

- Det er en reaktion på den belastende situation, man befinder sig i som arbejdsløs. Hvor ens fremtid er uvis, og økonomien usikker. Man håndterer det simpelthen ved at blive depressiv, siger stress-forsker Bo Netterstrøm, der er speciallæge i arbejdsmedicin til dr.dk.

Følelse af fiasko

De mange afslag fra arbejdsgivere gav på et tidspunkt Diana en følelse af fiasko. Energien fossede ud af hende og det kulminerede med, at hun en dag slet ikke kunne komme i tanke om, hvad hun havde lavet i dagens løb.

- Det, jeg mangler, for at jeg kan føle mig hel, det er et arbejde. Jeg kan bare mærke, at det ville gøre så meget for mig, siger Diana.

I Dianas tilfælde førte afslagene til en "arbejdsløshedsdepression". Andre klarer ledigheden bedre. Det er meget individuelt, forklarer Bo Netterstrøm.

- Nogle mennesker kommer aldrig til at opleve at blive deprimeret - det ligger simpelthen ikke i dem. Men for en stor del af de arbejdsløse vil depressive tanker komme, og derfra er det kun en flydende overgang til en egentlig depression, siger Bo Netterstrøm.

- Specielt i disse tider, hvor ens identitet i høj grad er bundet op af at have et arbejde. Det kan føles som en identitetskrise. For hvis ikke jeg har et arbejde, hvem er jeg så?

Kan det betale sig at investere i en ledig?

I fire programmer sætter DR fokus på jobindsatsen overfor de langtidsledige.

Én jobkonsulent sætter alle kræfter ind for at hjælpe fire langtidsledige, der i ’Fri os fra kontanthjælp' får en ny chance.

Se programmet mandag klokken 20.45 på DR1 og efterfølgende på DR TV.

via Listen To News