Fagforbund om nyt rengøringskoncept: Vi er skeptiske
På de her platforme er der jo ikke noget, som hedder feriepenge, pensions-indbetaling, løn under sygdom og så videre, siger Tina Møller Madsen fra 3F. Foto: 3F.
Fagforbundet 3F ser med skepsis på den nye platform inden for rengøring - Hilfr.dk. 'De har nok meget gode intentioner, men vi er bekymrede for folks vilkår', siger leder fra 3F.

I dag er rengørings-tjenesten Hilfr.dk skudt frem. Her får dem, der gør rent hjemme hos folk, mindst 150 kroner i timen. Det er en nogenlunde betaling i den branche. Alligevel ser fagforbundet 3F med skepsis på Hilfr.dk og lignende tjenester.

- Intentionerne hos Hilfr.dk er sikkert gode nok. Men alligevel er der grund til at se på dem med skepsis, siger Tina Møller Madsen.

Hun er i fagforbundet 3F formand for den gruppe, der har rengøringsassistenter som medlemmer (Privat Service, Hotel og Restauration).  

3F er betænkelig ved en række forhold, når det gælder rengøringsfirmaer som Hilfr.dk, HappyHelper.dk og Cleady.dk. Ingen af disse firmaer påtager sig nemlig et ansvar som arbejdsgivere.

- En ting er, at en studerende har syv timer om ugen via en af de her platforme. Eller hvis nogle har det som et lille bijob.

- Noget helt andet er, at hvis folk skal leve af det. For på de her platforme er der jo ikke noget, som hedder feriepenge, pensions-indbetaling, løn under sygdom og så videre, siger Tina Møller Madsen. 

Hvem skal betale for velfærden?

Tina Møller Madsen gør opmærksom på, at mange af dem, der arbejder via platforme, måske arbejder sort. Eksempelvis er over 600 chauffører hos Uber blevet taget i at arbejde sort. 

- Nogle vil opgive alle deres indtægter til SKAT, mens andre ikke vil. Det vil gå ud over indtægterne til at sikre velfærden, hvis folk alt for nemt kan slippe udenom at svare skat, siger Tina Møller Madsen. 

Inden for rengøring er der mange, som gør rent sort og får 100 kroner i timen for det - eller mindre. Mindste-betalingen for rengørings-assistenter på overenskomst er 142 kroner i timen.

På den baggrund er 150 kroner i timen hos Hilfr.dk ikke så ringe endda, vurderer Tina Møller Madsen.  

- De 150 kroner i timen er ikke så meget værre, end hvad mange andre får i løn. Spørgsmålet er så bare, om danskerne er parat til at betale 150 kroner i timen for at få gjort rent hjemme hos sig selv i privaten. Eller om de hellere vil have gjort det sort, siger Tina Møller Madsen. 

Læs hele Avisen.dk's tema om digitale løsarbejdere her