Digitale løsarbejdere Nyt rengørings-firma ser dagens lys: Brug os med ren samvittighed
Dem, der gør rent, skal have en god oplevelse ud af at være med i deleøkonomien. Det mener Steffen Wegner Mortensen, som er medstifter af Hilfr.dk. (Foto: Foto: Privat og Scanpix/Iris. )
Den nye platform Hilfr.dk vil sikre, at rengørings-assistenter får mindst 150 kroner i timen. Vi vil ikke konkurrere på dårlige vilkår, fastslår medstifter af firmaet.

I dag ser en ny tjeneste inden for deleøkonomien dagens lys. Det drejer sig om firmaet Hilfr.dk, som vil formidle rengøring hjemme hos folk. Firmaet vil gerne give folk, der gør rent, rimelige løn- og arbejdsvilkår. 

- Vi synes, der mangler en platform i markedet, hvor udbyderne – altså dem der gør rent – får bedre vilkår, end de kan få via de eksisterende platforme.

Det siger Steffen Wegner Mortensen til Avisen.dk. Han er medstifter af Hilfr.dk, hvor private kan få andre privatpersoner til at komme og gøre rent for sig. 

Steffen Wegner Mortensen sætte målene for Hilfr.dk højt:

- Vi vil gerne være med til at ændre platformøkonomien, der alt for ofte er centreret om skatte-unddragelse og dårlig behandling og ringe vilkår for udbyderne.

- I stedet for at konkurrere på dårlige vilkår, vil vi gerne konkurrere på smart og nem teknologi, gode vilkår samt fleksibilitet.

Hilfr.dk kræver, at dem, der arbejder via platformen, får mindst 150 kroner i timen. Men det er ikke den timepris, som kunderne skal betale. De skal af med mindst 166 kroner i timen. 

- Vi lægger os i den høje ende, når det gælder timebetaling for rengøring udført via os. Så vi er ikke billige, men vores teknologi er smart, og man kan bruge os med lidt renere samvittighed, siger Steffen Wegner Mortensen.

I dag får mange rengørings-folk omkring 100 kroner i timen, hvis de gør rent sort hjemme hos folk. Nogle får lidt mere via platforme som HappyHelper.dk, hvor man får mindst 120 kroner i timen (minus 5 kroner til en forsikring).  

Malker kun rengøringsfolk lidt

Når folk arbejder via Hilfr.dk lægger firmaet over for kunderne et gebyr på timelønnen på 6 procent. 

- Nogle platforme tager op til 35 procent i gebyr af det honorar, som udøveren får. Vi har bevidst lagt os meget lavere – nemlig på 6 procent, siger Steffen Wegner Mortensen, og uddyber:

- Vi ser på, hvem der skaber værdi i virksomheden, og det er selvfølgelig først og fremmest udbyderne. Så vi skal ikke malke dem med et højt gebyr.

I skriver på jeres hjemmeside: ’Minimumstimebetalingen er på linje med den overenskomstmæssige timeløn på: 130 kr.’.

Det passer jo ikke helt med de 142 kroner, som i dag er mindstelønnen for nyansatte på en 3F-overenskomst. Hvad siger du til det?

- Det har du ret i. Men vi er også nødt til at være realistiske med vores prissætning i forhold til der, hvor markedet er i dag. Når mange får gjort rent sort for omkring 100 kroner i timen, holder det ikke, at vi går ud og forsøger at få private til at købe rengøringen til 200 kroner i timen, siger Steffen Wegner Mortensen, og fortsætter:

- Men vi håber da, at markedet blive mere modent, så vi med tiden kan sætte mindstebetalingen til vores udøvere op. Det har vi også en stærk interesse i at gøre – desto højere timebetaling, jo flere penge tjener vi. Der adskiller vi os fra traditionelle arbejdsgivere.

Gebyret til Hilfr.dk afregnes som 6 procent af timelønnen. Ergo jo højere timeløn - desto flere penge får Hilfr.dk i kassen.  

Vil være størst i 2018

Steffen Wegner Mortensen lægger ikke skjul på, at Hilfr.dk drømmer stort.

- Det er selvfølgelig ikke bare for vores blå øjnes skyld, at vi har skabt Hilfr. Det skal også gerne ende med at blive en god forretning. Men den skal også være sund for udbyderne. Vi håber på at blive kendt for at behandle udøvere og kunder ordentligt, og vi er sikre på, at gode vilkår kan være god forretning.

- Vores mål er, at vi 2018 er den største platform inden for rengøring.

Ved lanceringen her mandag var der 55 personer, som har meldt sig klar til at svinge støvsuger og støvklud via Hilfr.dk.

Til sammenligning har HappyHelper.dk over 1.000 personer tilknyttet. 

Sort arbejde - nej tak

Hilfr.dk kræver på sin hjemmeside af udbyderne - altså dem der vil arbejde via platformen - at de skal indberette deres indtægter til SKAT. 

- En stor del af rengøringen hos private bliver i dag udført som sort arbejde. Det giver utrygge forhold både for udbydere og kunder. Vi håber på, at vi kan være med til at mindske det sorte arbejde, og vi skriver klart til alle rengøringsfolk, at de skal opgive deres indtægter til SKAT, siger Steffen Wegner Mortensen, og fortsætter:

- Når SKAT er klar med en løsning for automatisk skattebetaling for platformsøkonomi, så ser vi frem til at implementere den.

Vil være med på anden bølge

Ønskerne om ordnede forhold hænger ifølge Steffen Wegner Mortensen sammen med, at folkene bag Hilfr.dk tror på, at det holder bedst i længden .

- Vi håber på, at vi kan sætte i gang i en anden bølge inden for deleøkonomien i Danmark. Første bølge havde fokus på brugerne. Altså om at skaffe folk hjælp til at få samlet et IKEA-møbel eller bragt en pizza ud. Anden bølge får fokus på udbyderne. Udbyderne skal have en god oplevelse ud af at være med i deleøkonomien, siger Steffen Wegner Mortensen.

Han fortæller om en oplevelse i New York:

- I New York har Uber fået en konkurrent Juno, hvis teknologi minder meget om Ubers. Men Juno giver chaufførerne bedre vilkår og en større del af fortjenesten ved kørsel end Uber. Juno har vist sågar planer om eller anden form for profitdeling med chaufførerne. Den slags firmaer, tror vi på, har fremtiden for sig. Ikke mindst i Danmark.

Kendis med 

Stifterne af Hilfr.dk er ud over Steffen Wegner Mortensen: Niels Martin Andersen, Dennis True og Nicolai Søndergaard Kjær.

I ejerkredsen har Hilfr.dk DR-værten Esben Bjerre Hansen, som er kendt fra blandt andet programmet Monte Carlo på P3 og tidligere som medvært for Melodi Grand Prix. 

Læs Avisen.dk's tema om digitale løsarbejdere her

Fakta om betaling hos Hilfr.dk

Dem, der gør rent via Hilfr.dk,  får mindst 150 kr. i timen. Heraf er de 130 kr. ren timeløn, mens de resterende 20 kr. er et såkaldt velfærdstillæg.

Til sammenligning er mindste-betalingen for rengøring for en nyansat på overenskomst 142 kroner i timen. Dertil kommer sociale goder i form af blandt andet feriepenge, indbetaling til pension og løn under sygdom. Det har alt i alt en værdi på 41 kroner pr. time. En rengøringsassistent på overenskomst får dermed samlet set 142 kroner plus 41 kroner lig med 183 kroner i timen. Det fremgår af overenskomsten mellem DI, 3F og Serviceforbundet.

En kunde hos Hilfr.dk skal af med mindst 166 kroner for hver time, man får gjort rent. Her ser regnestykket sådan ud:

130 kr. i timeløn til rengørings-assistenten.

20 kr. i velfærdstillæg til rengørings-assistenten. 

8 kr. for en forsikring.

8 kr. i gebyr til Hilfr.dk.

Kilde: Hilfr.dk og overenskomst mellem DI, 3F og Serviceforbundet.

via Listen To News