Der er ikke udsigt til, at kornaftalen mellem Ukraine og Rusland bliver genoptaget lige foreløbig.
Sådan lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen (V), der tirsdag er til ministermøde i Bruxelles. Her er han og hans europæiske kolleger blevet orienteret om situationen med korneksport fra Ukraine.
- Vi har diskuteret den situation, der er opstået, efter at Rusland helt bemærkelsesværdigt har opsagt den her kornaftale. Vi har også diskuteret den nyeste udvikling med bombardementer omkring Donau.
- Det er tydeligt, at russerne ikke har nogen interesse i den her aftale. De har kun den interesse at bruge fødevarer som en del af krigen og dermed som et våben. Det er meget kynisk. Det er verdens fattigste, der har brug for korn fra Ukraine, siger Jacob Jensen.
Rusland meddelte 17. juli, at landet ikke ville forlænge den aftale med Ukraine, som har sikret, at skibe med korn ikke blev ramt af krigshandlinger.
Siden har Rusland flere gange angrebet den ukrainske havneby Odesa, og senest er byen Reni ved Donau-floden blevet angrebet.
Har man givet op på at få kornaftalen op at stå igen?
- Nej, man har ikke givet op. Men det er jo tydeligt at se, at russerne ikke har en interesse i, at aftalen bliver forlænget, siger den danske fødevareminister.
Der arbejdes derfor sideløbende på at kunne sikre den ukrainske korneksport gennem EU-landene. Det kan blandt andet ske med togtransport eller via floder.
Men heller ikke det ser nemt ud.
Polen og fire andre østeuropæiske EU-lande ønsker nemlig at forlænge et sæt midlertidige restriktioner på kornimport fra Ukraine.
De er blevet indført, fordi landenes egne landbrug er under pres.
Restriktionerne er sat til at udløbe 15. september. Står det til Danmark, skal de ikke forlænges, siger Jacob Jensen.
- Jeg har forståelse for, at der er en særlig situation i de lande, der grænser op til Ukraine. De får en særligt stor mængde korn, som de skal håndtere på deres lokale markeder. Men den danske position er, at vi ikke skal lave fortsatte importrestriktioner. Det er vigtigt, at handelskorridorerne gennem EU fungerer.
Kornaftalen mellem Rusland og Ukraine blev indgået sidste sommer. Den er siden blevet forlænget flere gange.
Rusland trak sig fra aftalen samme dag, som den strategisk vigtige Kertsjbro, der forbinder Rusland med halvøen Krim, blev angrebet.
Det har ledt til spekulationer om, hvorvidt ophævelsen af kornaftalen var en reaktion på angrebet. Rusland har afvist, at der skulle være nogen sammenhæng.
/ritzau/